Har du dette program på din computer: Kan give hackere frit spil

Adobe Flash er ramt af en alvorlig sikkerhedsfejl, der gør det muligt at overtage kontrollen med din computer - bruges lige nu af Nordkorea til at angribe computere i Sydkorea

De sydkoreanske myndigheder står bag advarslen mod sikkerhedshullet i Adobe Flash. Foto: Yun Dong-jin/AP
De sydkoreanske myndigheder står bag advarslen mod sikkerhedshullet i Adobe Flash. Foto: Yun Dong-jin/AP

Sikkerhedsmyndigheder verden over advarer nu mod en alvorlig fejl, der har ramt Adobe Flash.

Programmet bruges blandt andet til at afvikle lyd og vise video på websider, men fejlen betyder, at hackere kan skabe sig en genvej til din computer og overtage kontrollen med den.

Det er kunder, der har købt deres telefon direkte fra OnePlus' hjemmeside, som firmaet nu frygter kan have fået deres kreditkortdata stjålet. Skærmdump Teknologi Har du købt mobiltelefon her? Så kan dit kreditkort være misbrugt

Svenske myndigheder: Fjern programmet
Sagen blev først kendt hos sikkerhedsmyndighederne i Sydkorea, hvor fejlen allerede har haft konsekvenser.

Angiveligt har nordkoreanske hackere de seneste måneder udnyttet hullet i Adobe Flash til at udføre digitale angreb mod landet.

Men også sikkerhedsmyndighederne i Danmark og Sverige advarer computerbrugere om, at fejlen kan få konsekvenser for dem.

I Sverige anbefales det derfor helt at afinstallere programmet, hvis du alligevel ikke bruger Adobe Flash til noget. I Danmark lyder rådet, at man deaktiverer det, indtil hullet er effektivt lukket.

Teknologi Smarte ure og bamser overvåger dine børn: EU kan stoppe misbruget

Hul lukkes i næste uge
Adobe har bekræftet, at sikkerhedshullet findes og lover, at man fra på mandag 5. februar vil sende en opdatering ud, der gør programmet sikkert igen.

Adobe Flash har også tidligere haft problemer med sikkerheden og bliver i 2020 helt udfaset, da der i dag bruges bedre og mere sikker teknologi til at afvikle multimedie på både computere og mobile enheder.

Teknologi Europas 'Cyber Gandalf': Hul i hovedet er værre end hullet i dit wi-fi

12 gode råd om IT-sikkerhed

1 Klik med omtanke. Slå hjernen til når du modtager en mærkelig besked, der ser ud til at komme fra din bank, Postnord eller andre, der vil have dit brugernavn og password. Er du i tvivl, så tast selv adressen til for eksempel banken ind i stedet for at klikke på linket.

2 Benyt ekstra koder. Hvis du har mulighed for at slå to-faktor bekræftelse til på en nettjeneste så brug funktionen. Facebook, iTunes, Twitter og Gmail er blandt dem, der i dag tilbyder at sende dig en ekstra kode via sms eller en alternativ mailadresse. Uden koden kan man ikke misbruge dit brugernavn og password på en fremmed computer.

3 Genbrug aldrig. Nettets største dumhed er at bruge samme password og brugernavn overalt. Gør du det, er du hackernes nemmeste offer. For så skal de blot finde dine koder på en usikker tjeneste og teste dem på en række andre kendte hjemmesider. Skift jævnligt password.

4 Opdater din software. Hold styresystemet på dine enheder opdateret, men husk også at opdatere de programmer, du bruger. Hvis hackere finder ud af, at du bruger gammel software, kan de nemt udnytte et sikkerhedshul og trænge ind på din computer, tablet eller smartphone.

5 Brug app mod it-svindel. Forbrugerrådet Tænk og Trygfonden driver app'en 'Mit digitale selvforsvar'. Ideen er blandt andet, at du kan blive advaret mod aktuelle trusler, når de opstår. Du kan finde app'en til både iPhone og Android.

6 Beskyt dig teknisk. Det kan være en god investering at have et nyere antivirusprogram og en firewall. Sidstnævnte er en slags digital bodyguard, der advarer dig, hvis der sker mistænkelige aktiviteter på din enhed.

7 Pas på offentlige computere. Tjekker du personlige nettjenester som din mail eller netbanken på en offentlig computer, for eksempel biblioteket, risikerer du, at andre følger med i din kommunikation. Log altid ordentligt ud af offentlige computere, når du forlader dem.

8 Undgå ukendte netværk. Trådløse gratis netværk på ferien eller andre steder i det offentlige rum er fristende, men også en stor risiko. Hvis du kommunikerer ukrypteret på nettet og logger på et gratis Wi-Fi-netværk, kan din trafik blive sendt igennem en hackers trådløse netværk og opsnappes.

9 Krypter dit internet. Dit private trådløse internet kan være en vej ind på din computer. Uden kode på dit netværk risikerer du også at blive misbrugt til ulovlig trafik, der føres tilbage til dig. Slå derfor krypteringen til på Wi-Fi-routeren og vælg et avanceret password.

10 Skjul dine oplysninger. Deler du private oplysninger som CPR-nummer, præcis adresse, mailadresse og andre data på nettet, følger hackerne med. Særligt de sociale netværk kan være en fælde, fordi du føler dig tryg – men hackerne ved godt, hvor de skal lede efter brugbare oplysninger.

11 Skrald kan afsløre dig. Fysiske breve med koder og personlige data om dig skal destrueres, inden du smider dem i skraldespanden. Krøller du bare papirerne sammen, er de nemme at samle sammen og snage i. Husk også at låse din fysiske postkasse.

12 Reager omgående. Hvis det går galt, eller du har en mistanke om, at du er blevet hacket, så reager omgående. Få spærret kreditkort og andet af værdi, som du frygter er blevet opsnappet. Brug professionelle værktøjer til at fjerne hackernes software og beskyt dig bedre.

149 kommentarer
Vis kommentarer