Har du købt mobiltelefon her? Så kan dit kreditkort være misbrugt

OnePlus lukker midlertidigt for kreditkort på firmaets hjemmeside - frygter, at flere kunder har fået deres data kopieret og misbrugt efter telefonkøb

Det er kunder, der har købt deres telefon direkte fra OnePlus' hjemmeside, som firmaet nu frygter kan have fået deres kreditkortdata stjålet. Skærmdump
Det er kunder, der har købt deres telefon direkte fra OnePlus' hjemmeside, som firmaet nu frygter kan have fået deres kreditkortdata stjålet. Skærmdump

TIP OS: Har du fået dit kreditkort misbrugt efter køb på OnePlus' hjemmeside? Fortæl din historie i en mail til tech@eb.dk

Flere kunder, der har købt deres mobiltelefoner direkte hos OnePlus, har måske været udsat for kreditkortsvindel. Det frygter firmaet, der har sat en stor undersøgelse af sagen i gang.

Problemet blev kendt, efter adskillige kunder klagede over, at deres kreditkort var blevet misbrugt, efter de havde købt produkter på OnePlus’ hjemmeside.

Politiet: Ungt par narrede formue ud af 143 netbrugere på DBA.dk

Tjek din konto
OnePlus tager sagen meget alvorligt og har midlertidigt lukket for betaling med kreditkort. Du kan dog fortsat betale med PayPal:

'Det er en alvorlig sag, som vi efterforsker døgnet rundt,' oplyser firmaet i et blogindlæg om sagen.

Samtidig opfordrer man kunder, der har købt en mobiltelefon direkte fra OnePlus, til at tjekke deres konti for mistænkelige poster:

'Hvis du mistænker, at dit kreditkort er blevet kompromitteret så tjek din konto og kontakt din bank, hvis der er mistænkelige hævninger.'

Ny software gør din OnePlus-mobil bedre - hvis du tør

12 gode råd om IT-sikkerhed

1 Klik med omtanke. Slå hjernen til når du modtager en mærkelig besked, der ser ud til at komme fra din bank, Postnord eller andre, der vil have dit brugernavn og password. Er du i tvivl, så tast selv adressen til for eksempel banken ind i stedet for at klikke på linket.

2 Benyt ekstra koder. Hvis du har mulighed for at slå to-faktor bekræftelse til på en nettjeneste så brug funktionen. Facebook, iTunes, Twitter og Gmail er blandt dem, der i dag tilbyder at sende dig en ekstra kode via sms eller en alternativ mailadresse. Uden koden kan man ikke misbruge dit brugernavn og password på en fremmed computer.

3 Genbrug aldrig. Nettets største dumhed er at bruge samme password og brugernavn overalt. Gør du det, er du hackernes nemmeste offer. For så skal de blot finde dine koder på en usikker tjeneste og teste dem på en række andre kendte hjemmesider. Skift jævnligt password.

4 Opdater din software. Hold styresystemet på dine enheder opdateret, men husk også at opdatere de programmer, du bruger. Hvis hackere finder ud af, at du bruger gammel software, kan de nemt udnytte et sikkerhedshul og trænge ind på din computer, tablet eller smartphone.

5 Brug app mod it-svindel. Forbrugerrådet Tænk og Trygfonden driver app'en 'Mit digitale selvforsvar'. Ideen er blandt andet, at du kan blive advaret mod aktuelle trusler, når de opstår. Du kan finde app'en til både iPhone og Android.

6 Beskyt dig teknisk. Det kan være en god investering at have et nyere antivirusprogram og en firewall. Sidstnævnte er en slags digital bodyguard, der advarer dig, hvis der sker mistænkelige aktiviteter på din enhed.

7 Pas på offentlige computere. Tjekker du personlige nettjenester som din mail eller netbanken på en offentlig computer, for eksempel biblioteket, risikerer du, at andre følger med i din kommunikation. Log altid ordentligt ud af offentlige computere, når du forlader dem.

8 Undgå ukendte netværk. Trådløse gratis netværk på ferien eller andre steder i det offentlige rum er fristende, men også en stor risiko. Hvis du kommunikerer ukrypteret på nettet og logger på et gratis Wi-Fi-netværk, kan din trafik blive sendt igennem en hackers trådløse netværk og opsnappes.

9 Krypter dit internet. Dit private trådløse internet kan være en vej ind på din computer. Uden kode på dit netværk risikerer du også at blive misbrugt til ulovlig trafik, der føres tilbage til dig. Slå derfor krypteringen til på Wi-Fi-routeren og vælg et avanceret password.

10 Skjul dine oplysninger. Deler du private oplysninger som CPR-nummer, præcis adresse, mailadresse og andre data på nettet, følger hackerne med. Særligt de sociale netværk kan være en fælde, fordi du føler dig tryg – men hackerne ved godt, hvor de skal lede efter brugbare oplysninger.

11 Skrald kan afsløre dig. Fysiske breve med koder og personlige data om dig skal destrueres, inden du smider dem i skraldespanden. Krøller du bare papirerne sammen, er de nemme at samle sammen og snage i. Husk også at låse din fysiske postkasse.

12 Reager omgående. Hvis det går galt, eller du har en mistanke om, at du er blevet hacket, så reager omgående. Få spærret kreditkort og andet af værdi, som du frygter er blevet opsnappet. Brug professionelle værktøjer til at fjerne hackernes software og beskyt dig bedre.