Hænger du i en (telefon)tråd, når du burde holde fri? Tjekker du mailboksen fra jobbet på ferien, i weekender og om aftenen?
Hvis du er som de fleste, der bruger elektroniske hjælpemidler på arbejdet, er svaret sandsynligvis et rungende ja.
Lov på vej i Frankrig: Arbejdsmails skal være forbudt når du har fri
Og det er skidt, mener erhvervspsykolog Helen Eriksen, der i en årrække har hjulpet virksomheder og ansatte med at skabe en mere harmonisk arbejdsplads:
- Vi er ikke forfærdeligt gode til at håndtere mails, sms og anden elektronisk kommunikation på arbejdspladsen.
- Det virker som om, at det skal være meget skidt, før der bliver gjort noget ved det, siger Helen Eriksen til Ekstra Bladet.
Fransk lov er et vigtigt skridt
I Frankrig er regeringen netop nu ved at lægge sidste hånd på en lov, der skal tvinge større arbejdspladser til at indføre ufravigelige regler for brug af mails og telefonopkald i fritiden. Når man har fri, har man fri.
Og ifølge psykologen er det et vigtigt skridt på vejen til et bedre arbejdsmiljø:
- De fleste virksomheder har jo en politik for stress, men der har man ikke den dimension med, som franskmændene får nu. Det er meget værdifuldt, at man fra politisk hold tager fat om det her.
- Hvorfor det?
- Som medarbejdere tør vi sjældent sige fra over for kommunikation i fritiden, fordi der er for meget, som så går forbi os.
- Der vil de fleste af os - sat noget på spidsen - næsten 'hellere dø', end vi vil risikere at blive hægtet af.
- Derfor er det også nemt for kritikerne af loven at sige, at det er os selv som medarbejdere, der skal tage den hundesnor af - men det er ikke særligt fair eller indsigtsfuldt at sige det, mener Helen Eriksen.
Var ansat i 19 år på plejehjem: Bortvist fordi hun ikke tjekkede sin mail under sygdom
- Hvilken betydning har det, at kravet om at stå til rådighed i fritiden sjældent er skrevet ned - men bare hænger 'som et krav i luften'?
- Det er en kæmpe del af problemstillingen. Desværre er det blevet lidt en vane, at man siger en ting på arbejdspladsen, men praksis på arbejdspladsen er noget andet.
- Formelt ligger der en formulering, men uformelt findes en anden forventning.
- Hvad er konsekvensen af det?
- Så går man hele tiden og er angst for: hvis jeg siger, at jeg gerne vil håndhæve det, som firmaet politisk har sagt er vores regler her - fx at man ikke tjekker mail, når man har fri - risikerer jeg så at være den, der bliver sprunget over?
- Det er bare kollegaen, der i stedet bliver ringet op og er tættere på at få de gode opgaver.
- Og det er ikke særligt konsekvent. Det stresser os helt vildt. Man skal jo ikke være psykolog for at gennemskue, at så bliver man sårbar.
ANDEN MENING: Fransk forbud er ikke vejen frem
- Hvilket ansvar har ledelsen?
- Man skal som ledelse lade være med at have de her dobbeltbindinger. Der skal være klar tale, og ledelsen skal gøre det, som den siger.
- Der må heller ikke være noget i krogene, hvor ledelsen alligevel småbrokker sig over, at en given medarbejder ikke lige tager telefonen eller ikke svarer på sin mail, når hun holder fri.
- Lederne skal være rollemodeller: man får ikke mails efter klokken 16 og ikke før klokken 8, hvis det er aftalen.
- Kunne man have en kultur, hvor reglerne var helt anderledes: det forventes, at du svarer på mails og tager telefonen, når du har fri? Så er der vel også nogle klare regler?
- Det kan måske fungere i nogle få situationer, hvor vi taler om meget højtlønnede, der har råd til at betale sig fra hverdagsopgaver med at få gjort rent eller børnene passet.
- Men hvis du er lavtlønnet, får du aldrig en chance for at hvile dig og få noget tid til at slappe af med sådan nogle regler.
- Man skal også huske, at alle mennesker konsekvent overvurderer, hvor meget de kan være på. Vi tror, at vi kan det hele - men selv når vores vilje holder til det, holder vores krop ikke til det.
- Hvordan kan man som medarbejder håndtere det her?
- Man kan ikke svare entydigt på det, fordi man jo som ansat er som en lus mellem to negle.
- Medarbejdere er generelt ekstremt loyale og ansvarlige. Og de vil gerne gøre det godt nok og føler sig meget ansvarlige, hvis de ikke kan nå det hele.
- Derfor er det også langt nemmere sagt end gjort, når man skal give de ansatte et individuelt råd.
- Man kan gøre mange ting, men det gavner som en skrædder i helvede, når det ikke er legitimt på arbejdspladsen at rette sig efter de råd, jeg giver.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.