Har du netop tjekket mail? Derfor skal du lade være

Fransk lov om forbud mod arbejdsmails i fritiden kan med fordel bruges i Danmark, mener erhvervspsykolog - læs hendes bedste råd her

Er dit arbejdsliv og fritiden smeltet sammen? Så er det nok tiden at få revideret dine rutiner - ingen kan holde til at være på 100 procent af døgnet. (Foto: Colourbox)
Er dit arbejdsliv og fritiden smeltet sammen? Så er det nok tiden at få revideret dine rutiner - ingen kan holde til at være på 100 procent af døgnet. (Foto: Colourbox)

Hænger du i en (telefon)tråd, når du burde holde fri? Tjekker du mailboksen fra jobbet på ferien, i weekender og om aftenen?

Hvis du er som de fleste, der bruger elektroniske hjælpemidler på arbejdet, er svaret sandsynligvis et rungende ja.

Teknologi Lov på vej i Frankrig: Arbejdsmails skal være forbudt når du har fri

Og det er skidt, mener erhvervspsykolog Helen Eriksen, der i en årrække har hjulpet virksomheder og ansatte med at skabe en mere harmonisk arbejdsplads:

- Vi er ikke forfærdeligt gode til at håndtere mails, sms og anden elektronisk kommunikation på arbejdspladsen.

- Det virker som om, at det skal være meget skidt, før der bliver gjort noget ved det, siger Helen Eriksen til Ekstra Bladet.

Fransk lov er et vigtigt skridt
I Frankrig er regeringen netop nu ved at lægge sidste hånd på en lov, der skal tvinge større arbejdspladser til at indføre ufravigelige regler for brug af mails og telefonopkald i fritiden. Når man har fri, har man fri.

Og ifølge psykologen er det et vigtigt skridt på vejen til et bedre arbejdsmiljø:

- De fleste virksomheder har jo en politik for stress, men der har man ikke den dimension med, som franskmændene får nu. Det er meget værdifuldt, at man fra politisk hold tager fat om det her.

- Hvorfor det?

- Som medarbejdere tør vi sjældent sige fra over for kommunikation i fritiden, fordi der er for meget, som så går forbi os.

- Der vil de fleste af os - sat noget på spidsen - næsten 'hellere dø', end vi vil risikere at blive hægtet af.

- Derfor er det også nemt for kritikerne af loven at sige, at det er os selv som medarbejdere, der skal tage den hundesnor af - men det er ikke særligt fair eller indsigtsfuldt at sige det, mener Helen Eriksen.

Plejecenter Smedegade har bortvist en kvindelig assistent, som har været ansat der igennem 19 år. (Foto: Google Maps) Samfund Var ansat i 19 år på plejehjem: Bortvist fordi hun ikke tjekkede sin mail under sygdom

- Hvilken betydning har det, at kravet om at stå til rådighed i fritiden sjældent er skrevet ned - men bare hænger 'som et krav i luften'?

- Det er en kæmpe del af problemstillingen. Desværre er det blevet lidt en vane, at man siger en ting på arbejdspladsen, men praksis på arbejdspladsen er noget andet.

- Formelt ligger der en formulering, men uformelt findes en anden forventning.

- Det er alvorligt, at vi hele tiden laver alle de her små flueben i vores liv: så er jeg på Facebook, check. Så svarer jeg på mails, check. Så er jeg på LinkedIn, sms, Twitter: check, check og check. Men det betyder, at vi ikke får registreret andre vigtige signaler fra kroppen om at få hvilet hjernen og sovet, påpeger erhvervspsykolog Helen Eriksen.
- Det er alvorligt, at vi hele tiden laver alle de her små flueben i vores liv: så er jeg på Facebook, check. Så svarer jeg på mails, check. Så er jeg på LinkedIn, sms, Twitter: check, check og check. Men det betyder, at vi ikke får registreret andre vigtige signaler fra kroppen om at få hvilet hjernen og sovet, påpeger erhvervspsykolog Helen Eriksen.
 

- Hvad er konsekvensen af det?

- Så går man hele tiden og er angst for: hvis jeg siger, at jeg gerne vil håndhæve det, som firmaet politisk har sagt er vores regler her - fx at man ikke tjekker mail, når man har fri - risikerer jeg så at være den, der bliver sprunget over?

- Det er bare kollegaen, der i stedet bliver ringet op og er tættere på at få de gode opgaver.

- Og det er ikke særligt konsekvent. Det stresser os helt vildt. Man skal jo ikke være psykolog for at gennemskue, at så bliver man sårbar.

ANDEN MENING: Fransk forbud er ikke vejen frem

- Hvilket ansvar har ledelsen?

- Man skal som ledelse lade være med at have de her dobbeltbindinger. Der skal være klar tale, og ledelsen skal gøre det, som den siger.

- Der må heller ikke være noget i krogene, hvor ledelsen alligevel småbrokker sig over, at en given medarbejder ikke lige tager telefonen eller ikke svarer på sin mail, når hun holder fri.

- Lederne skal være rollemodeller: man får ikke mails efter klokken 16 og ikke før klokken 8, hvis det er aftalen.

Gode råd fra psykologen

Verden går ikke under, hvis du kun tjekker Facebook en halv time om morgenen og en halv time om aftenen.

Du behøves heller ikke tjekke mails hele tiden - det kan du gøre fx klokken 9, klokken 12 og klokken 14.

Du skal afskaffe den lyd, der hele tiden gør opmærksom på, at der kommer mails - og hav så en disciplin, nu hvor du jo har afsat tid til at læse og svare med faste mellemrum. Det er godt nok - og du kan få arbejdsro og fokuserer.

Reglerne gør dig mere nærværende frem for, at du nedbryder din hukommelse og nervesystem ved at være på hele tiden.

Husk også, at metoden du bruger kan smitte positivt eller negativt af i en organisation. Det bliver simpelthen måden at svare på beskeder eller reagere på.

- Kunne man have en kultur, hvor reglerne var helt anderledes: det forventes, at du svarer på mails og tager telefonen, når du har fri? Så er der vel også nogle klare regler?

- Det kan måske fungere i nogle få situationer, hvor vi taler om meget højtlønnede, der har råd til at betale sig fra hverdagsopgaver med at få gjort rent eller børnene passet.

- Men hvis du er lavtlønnet, får du aldrig en chance for at hvile dig og få noget tid til at slappe af med sådan nogle regler.

- Man skal også huske, at alle mennesker konsekvent overvurderer, hvor meget de kan være på. Vi tror, at vi kan det hele - men selv når vores vilje holder til det, holder vores krop ikke til det.

Adskil arbejde og fritid nemmere

Få præcis styr på, hvad dit firma forventer af dig, når du har fri - og vurdér så, om du kan leve op til kravene

Tag en dialog med din leder om, hvordan firmaets forventninger passer bedst til det liv, du gerne vil leve

Vælg eventuelt kun at tage imod telefonopkald, hvis firmaet vil kontakte dig uden for arbejdstiden

Hvis du er tvunget til at tjekke mails, så sæt frekvensen ned - der må gerne være nogle timer mellem hvert mailtjek

Så gerne lydbeskeder fra på din telefon, så du ikke hele tiden mindes om, at der kommer nye mails

Brug dine kolleger til at tage diskussionen om skellet mellem fritid og arbejdstid - I har en fælles interesse i at skabe en god balance på jobbet

- Hvordan kan man som medarbejder håndtere det her?

- Man kan ikke svare entydigt på det, fordi man jo som ansat er som en lus mellem to negle.

- Medarbejdere er generelt ekstremt loyale og ansvarlige. Og de vil gerne gøre  det godt nok og føler sig meget ansvarlige, hvis de ikke kan nå det hele.

- Derfor er det også langt nemmere sagt end gjort, når man skal give de ansatte et individuelt råd.

 - Man kan gøre mange ting, men det gavner som en skrædder i helvede, når det ikke er legitimt på arbejdspladsen at rette sig efter de råd, jeg giver.

42 kommentarer
Vis kommentarer