Hastigheden tidobles: Så vildt bliver dit internet

Ny teknologi gør det muligt at få 10 gange hurtigere hastigheder på netforbindelsen - TDC er snart klar med tilbuddet til privatkunder

Yousee skal bruge et år på at opgradere hele deres kabel-tv-net til gigabit-teknologien. Først ved udgangen af 2017 ventes  landet at være dækket ind. (Foto: TDC)
Yousee skal bruge et år på at opgradere hele deres kabel-tv-net til gigabit-teknologien. Først ved udgangen af 2017 ventes landet at være dækket ind. (Foto: TDC)

Stikket til kabel-tv bliver snart en regulær motorvej for dit internet.

Til efteråret kan TDC - mod betaling - tidoble de nuværende hastigheder på internet hentet via kabel-tv-nettet.

I dag er de maksimale hastigheder op til 100 Mbit/sekund - fra 4. kvartal i år opgraderes de samme forbindelser til hele 1 Gbit/sekund:

- Vi tester lige nu teknologien i Lejre. Og den virker faktisk, forklarer teknologidirektør i TDC, Carsten Bryder, til Ekstra Bladet.

Farvel kabel-tv: Så mange unge har alt for mange kanaler

Selve udrulningen til resten af landet begynder 4. kvartal i år. Planen er, at ved udgangen af 2017 får flertallet af landets kabel-tv-kunder adgang til at købe en 1 Gbit-forbindelse.

- Hvad kræver det at få sådan en hastighed?

- Fidussen ved det her, at vi skifter ting, der er over jorden, men kan bruge kablerne der allerede er trukket.

- Vi genbruger altså den infrastruktur, som findes i forvejen. Men vi skal have skiftet teknisk udstyr på centralerne, ligesom kunderne – der vil købe det her abonnement – skal have et nyt modem og skiftet stikket til kabel-tv ud. Det sidste kræver et besøg af en tekniker.

- Kommer det til at gå lige så hurtigt, når man selv sender data ud på nettet?

- Nej, der er en nedstrømhastighed på 1 Gbit – og opstrøm på 500 Mbit.

- Men om måske tre år er den her teknologi yderligere udviklet, så du bliver i stand til at købe hastigheder på op til 10 Gbit både op og ned.

Konkurrenter klar til at springe på Gbit-bølgen

Yousee får ikke det nye marked for Gbit-forbindelser via kabel-tv-nettet for sig selv.

Konkurrenter som Hiper.dk har nemlig ret til at sælge de samme produkter, når teknologien i løbet af 2017 bliver helt klar:

- Det er bestemt en interessant mulighed for vores kunder, siger Stig Myken, der er chef for Hiper.dk, til Ekstra Bladet.

- Hvordan vi kommer til at sælge produktet, kan jeg dog ikke sige noget om nu. Det afhænger helt af, hvilke muligheder vi får hos Yousee.

Siden april i år har konkurrenter som Hiper.dk haft mulighed for at sælge internet via Yousee's kabler - også uden at kunderne skal have et kabel-tv-abonnement.

Netflix advarer mobilkunderne: Så meget data koster en times film dig

- Hvad skal kunderne betale for 1 Gbit?

- Det har jeg ikke noget bud på lige nu. Vi har endnu ikke besluttet os, hvad produktet skal koste, siger teknologidirekør Carsten Bryder.

- Lige nu er de maksimale hastigheder på op til 100 Mbit jo rigeligt for de fleste. Hvad skal jeg så bruge 1 Gbit til?

- Det er et godt spørgsmål - for du har ret i, at de hastigheder er nok i dag.

- Men danskerne ser mere tv-indhold via deres netforbindelser. Og der kommer til at ske en udskiftning af fjernsyn, hvor opløsningen på skærmen stiger voldsomt.

- Der kommer også nye webkanaler med 4K-tv, måske også 8K og 12K. Derfor vil vi gerne fremtidssikre vores netværk.

YouSee: Du skal se fjernsyn på en ny måde

- Betyder det her, at fiberteknologien er slået?

- Jeg tror, at kabel-tv-teknologien vil blive den førende. I hvert fald som det ser ud lige nu.

- Faktisk er teknologien lige nu fiber overlegen. Det kan selvfølgelig ændre sig, men den teoretiske hastighed på fiber er lavere end den teoretiske på kabel-tv.

Supernettet findes - men ikke overalt

Flere gode læsere gør opmærksom på, at det faktisk er muligt at få en superhurtig netforbindelse allerede i dag. Men ikke via kabel-tv-nettet. Og ikke til en bredere del af befolkningen.

Husstande og boligforeninger, der i udvalgte områder har adgang til en fiberforbindelse, kan nemlig købe 1 Gbit og nogle gange hurtigere forbindelser - i nogle tilfælde til en meget lav pris.

En af udbyderne er fx Gigabit.dk, hvor du kan tjekke, om din adresse er dækket ind.

Hvad vil du betale for 1Gbit-netforbindelse?