Hemmelig maskine snart i Danmark: Apple vil reparere din ødelagte skærm

Vil selv fixe ødelagte skærme på en halv time - det kan få store konsekvenser for uautoriserede reparatører

OPDATERING: Artiklen indeholdt tidligere info om, at uautoriseret reparation typisk kunne ødelægge touch-ID-funktionen - det var en forkert formulering, da der er tale om en risiko, som nogle kunder rammes af - og som Apple tidligere har udnyttet til at udløse den såkaldte fejl 53.

Danmark står på listen over de 25 lande, som Apple de kommende måneder vil placere en meget speciel maskine i.

Det er Reuters, der med Apple som kilde kan afsløre, at firmaet vil placere hundredvis af maskiner kaldet 'the Horizon Mashine' rundt om i verden, hvor kunderne så kan komme ind fra gaden og på under en halv time få lavet en autoriseret reparation af deres ødelagte skærme.

Beskyttet som en statshemmelighed

Det bliver ikke hvem som helst, der får lov til at betjene Apples 'Horizon Mashine'.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger giver maskinen nemlig adgang fortrolige data på kundernes telefoner. Derfor bliver det alene særligt godkendt og uddannet personale, der får lov til at bruge maskinen, når den kommer til landet.

Apple har samtidig meget store sikkerhedskrav til, hvordan rummet, som maskinen står i, er udformet. Der skal være adgangskontrol og særlige tyverialarmer, før lokalet kan blive godkendt til formålet.

Det er i øvrigt også først nu, at Apple officielt anerkender, at maskinen overhovedet findes og har givet lov til at tage billeder af den.

Danmark kommer på verdenskortet: Først med OnePlus 5

Kommer til Danmark til efteråret
Flere kilder tæt på Apple fortæller Ekstra Bladet, at de første maskiner i løbet af efteråret lander hos autoriserede servicefirmaer i danske byer. I første omgang sker det hen over sommeren i København, på Frederiksberg og i Aarhus. Senere følger Odense og Aalborg efter som de næste byer.

Det specielle ved 'the Horizon Mashine' er, at den bruges til at udføre de meget specielle funktioner, det kræver at reparere en ødelagt skærm på en iPhone.

Maskinens opgave er at sikre, at telefonen og den såkaldte touch-ID-knap passer sammen.

Apple går i krig med Sonos: Ny funktion gør AirPlay genial

Ny iPhone kan blive umulig at reparere

Når den nyeste iPhone lanceres senere på året, ventes den at få indbygget fingeraftrykslæseren direkte i glasset.

Hvis det sker, kan Apple sandsynligvis forhindre andre end sig selv og autoriserede værksteder i at reparere telefonerne.

Dårligt nyt til iPhone-ejere: Om lidt 'dør' din telefon


Ekstra Bladet afslørede med hjælp fra reparatør Morten Jensen i 2015, hvordan også danske iPhones blev gjort ubrugelige af Apples indbyggede fejl 53. Videoreportage: Jakob Jørgensen

Vil have større del af markedet
Danske kunder, der i dag får repareret en ødelagt skærm hos et uautoriseret firma, risikerer at miste touch-ID-funktionen på deres iPhone.

Og på et tidspunkt forsøgte Apple at stoppe reparationerne helt med den såkaldte fejl 53. En funktion i softwaren bag iOS 8 og iOS 9 gjorde telefonen ubrugelig, hvis den opdagede, at touch-ID-knappen var deaktiveret efter et uautoriseret indgreb.

Apple blev dog udsat for så voldsom kritik, at firmaet holdt op med at ødelægge kundernes telefoner med den indbyggede softwarefælde.

I stedet satser firmaet nu på at få en større bid af markedet for reparationer. Og her er 'the Horizon Mashine' sammen med faldende priser på en original reparation nogle af midlerne.

Da der i begyndelsen kun kommer få maskiner til Danmark, vil de fleste autoriserede reparationer dog fortsat kræves, at telefonen sendes til et udenlandsk Apple-værksted, hvor ventetiden er tre-fem dage.

Hvor vil du helst have din iPhone repareret?

Apple anklaget i Australien: Sådan bliver iPhone-kunder narret

Forbrugerrådet Tænk: Ikke en fordel for kunderne

Apples planer om at overtage en større del, måske hele markedet for reparationer af firmaets produkter mødes med skepsis hos Forbrugerrådet Tænk:

- Apple prøver helt åbenlyst at skabe sig et monopol på markedet for reparationer. Og monopoler er som bekendt ikke særlig sunde for forbrugerne, lyder vurderingen fra politisk rådgiver Ilyas Dogru.

 - Der er ganske vist ikke noget ulovligt i, at de gør produkterne umulige for andre end Apple at reparere. Men forbrugermæssigt har jeg svært ved at se fordelene for danske kunder, som jo i dag har større valgmuligheder, når de skal have repareret en ødelagt telefon. 

- Spørgsmålet er også, hvad der sker med priserne den dag, hvor Apple sidder helt alene på reparationsmarkedet? Det er i hvert fald en udvikling, som Forbrugerrådet Tænk følger tæt og vil fortsætte med at overvåge, siger Ilyas Dogru til Ekstra Bladet.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.