Huawei presses ud af Danmark

SKAKMAT: Skrappere myndighedskrav og et svigtende salg til forbrugerne gør det svært for den kinesiske techgigant at lave forretninger i Vesten - SENESTE: Opdateret med Huaweis kommentar til situationen

Popstjernen Christopher har Huawei betalt en formue for at få til at være firmaets danske ansigt. Men det hjælper ikke nu, hvor både myndigheder og forbrugere vender firmaet ryggen. Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Popstjernen Christopher har Huawei betalt en formue for at få til at være firmaets danske ansigt. Men det hjælper ikke nu, hvor både myndigheder og forbrugere vender firmaet ryggen. Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

De seneste uger har jeg været på en af mine hidtil sværeste testopgaver. Jeg er i gang med at prøvekøre den nyeste topmodel fra Huawei, P40 Pro. Og jeg har flere gange undervejs været tæt på at opgive overhovedet at anmelde telefonen.

Dilemmaet handler naturligvis om, at uanset hvor god en hardware, som Huawei er i stand til at producere, så sætter firmaets mobile software kunderne på overarbejde, fordi centrale dele af Googles Android-system er fjernet fra de nye telefoner.

Det betyder, at det er svært og nogle gange umuligt at bruge de apps, som er normale på alle andre telefoner.

Denne bærbare sætter standarden

Huawei reagerer: USA holder os i jerngreb

Mandag udsendte Huawei nedenstående udtalelse om siuationen, der blandt andet har ramt firmaet i Danmark:

Huawei afviser kategorisk alle nye lovændringer foretaget af det amerikanske handelsministerium, der omfatter salg af udenlandske produkter, og som med al tydelighed er møntet på Huawei. 

Allerede 16. maj 2019, blev Huawei uden gyldig grund sat på den amerikanske regerings liste over selskaber, der er underlagt særlige handelsrestriktioner, den såkaldte Entity List. Siden da, og på trods af, at en række industrielle og teknologiske nøgleelementer blev gjort utilgængelige for os, er vi fortsat gået målrettet efter at overholde amerikansk lovgivning til punkt og prikke.

På samme tid har vi formået at leve op til alle kontraktlige betingelser mellem kunder og leverandører. Kort sagt, har vi, på trods af dårlige odds, overlevet og fortsat passet vores forretning som vi plejer.

På trods af dette, er den amerikanske regering ufortrødent fortsat med at holde vores selskab i et jerngreb, og er fortsat med fuldstændigt at ignorere de bekymringer, som talløse virksomheder og brancheforeninger har udtrykt.

Vi anser denne afgørelse for at være vilkårlig og direkte skadelig, da den truer med at underminere hele teleindustrien verden over. Den nye lovgivning vil påvirke forretningsudvidelse, vedligehold og kontinuerlig opretholdelse af netværk som er flere hundrede mia. dollars værd, og som vi desuden har rullet ud i 170 lande verden over.

Derudover vil denne beslutning også have en negativ indvirkning på kommunikationsmulighederne for de mere end 3 mia. mennesker, der bruger Huaweis produkter og services verden over. Ved at angribe et ledende firma fra et andet land, har USA bevidst vendt Huaweis kunder ryggen. Beslutningen går imod den amerikanske regerings påstand om, at beslutningen bunder i et spørgsmål om netværkssikkerhed.

Ydermere påvirker denne beslutning ikke bare Huawei. Den vil også have alvorlige konsekvenser for en bred skare af globale industrier. I det lange løb vil det skade tilliden og det samarbejde, der især præger den globale semiconductor-industri, som mange andre industrier også afhænger af. Det vil lede til øge konflikt og tab i disse afhængige industrier.

USA udnytter sin egen teknologiske styrke til at knuse virksomheder uden for dets landegrænser. Det eneste man får ud af at foretage denne handling er, at man underminerer den tillid, som internationale virksomheder ellers har til amerikansk teknologi og forsyningskæder. I sidste ende vil det kun skade amerikanske interesser.

Huawei foretager et eftersyn af den nye lovgivning. Vi forventer at vores forretning uafværgeligt vil blive påvirket som resultat. Derfor vil vi gøre alt i vores magt for at finde en løsning på dette problem. Vi håber således at vores kunder og leverandører vil fortsætte med at støtte os og fortsætte med at minimere den negative påvirkning, som er iboende denne diskriminerende lov. 

Kinesisk techgigant sendte 'desperate' breve til Mette Frederiksen

Kritisk infrastruktur
Det amputerede styresystem er en konsekvens af den nu omfattende boykot, som USA og Donald Trump netop har forlænget med endnu et år.

Og i sidste uge nåede problemstillingen helt op til statsminister Mette Frederiksen, da Berlingske kunne afsløre, hvordan Huawei i Danmark i tæt på truende breve har forsøgt at påvirke både hende og Lars Løkke Rasmussen til at hjælpe firmaet ud af den amerikanske knibe.

Statsministerens svar er, at der nu politisk skal sættes nogle solide hegnspæle op, så også telekommunikation bliver behandlet som kritisk infrastruktur på linje med veje, lufthavne og elnettet. Og det gør kun situationen for Huawei endnu mere kritisk.

0 stjerner: Mobilen du IKKE skal købe

Lammet af boykot: Her går det godt

En klar sikkerhedstrussel
Firmaets største problem lige nu er imidlertid, at sagens alvor er gået op for også almindelige forbrugere som du og jeg.

For når vi ikke længere kan bruge firmaets mobiltelefoner, bliver Huawei irrelevant. Og hvad værre er, så skærper det forbrugernes interesse for resten af kritikken af den kinesiske techgigant.

- For et par år siden tror jeg ikke, at det her fyldte ret meget hos de almindelige forbrugere. Men det er helt anderledes i dag, vurderer teleanalytikeren John Strand.

- Samtidig er det her ikke et spørgsmål om, hvorvidt Huawei er troværdig eller ej. De er bare en integreret del af det kinesiske system, hvor man ser stort på menneskerettigheder, og som klart udgør en sikkerhedstrussel mod vores samfund.

- Jeg tror, at Huawei om nogle år vil være betydeligt mindre og have meget få mennesker tilbage herhjemme, mener han.

Denne mobil er et dårligt godt køb

Andre er i fare

Selvom det er Huawei, der de seneste år har været i skudlinjen, kan også andre selskaber fra Kina forvente at blive kigget grundigt i kortene fremover.

Det gælder blandt andet Lenovo, Xiaomi og OnePlus, der er domineret af kinesiske interesser.