I butikkerne nu: Så svært er det at købe ny iPhone

Der er et begrænset udvalg af iPhone 8 og 8 Plus på hylderne - men flere er på vej

Se præsentationen af de nye iPhones her. Video: AP

Der skal lidt af et fodarbejde til, hvis du går på jagt efter en af Apples nye iPhones. Det viser en rundspørge, Ekstra Bladet torsdag lavede til landets største forhandlere af den nye iPhone 8 og 8 Plus:

- Vi har ingen telefoner til salg, hvis du kommer ind fra gaden og ikke har bestilt, siger Michael Bech, der er administrerende direktør i Humac.

- Jeg vil sige, at det faktisk er en smule værre, end da iPhone 7 og 7 Plus blev sat til salg sidste år.

Dommen er ude: Derfor skal du IKKE købe iPhone 8

Humac har modtaget nogle hundrede enheder, men alle er altså solgt og udleveres fredag til ventende kunder.

- Der kommer selvfølgelig flere telefoner de kommende uger. Men det er altså helt, som det har været alle årene. Nemlig at der er et begrænset antal af enheder de første uger, forklarer Michael Bech videre.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Kæmpe opdatering i dag: iPhone og iPad får nyt liv

Begrænset udvalg
Hos Elgiganten åbner man fredag ekstraordinært fra klokken 8 i forretningen på Strøget i København og på Strøget i Aarhus.

Begge steder vil der være både iPhone 8 og 8 Plus til salg. Men alene modellerne med 64 gigabyte hukommelse.

Også Teleselskabet 3 og Telia holder morgenåbent fra klokken 8, og det er i alle butikker. Men meldingen fra begge selskaber er, at der vil være et begrænset udvalg af både modeller, farver og størrelsen af hukommelse.

- Vi modtager et begrænset parti til salgsstarten fredag, fortæller Rikke Juul Hansen, der er pressechef hos 3.

- Vi har dog bestilt rigtig mange af de nye iPhones og forventer at få en større levering allerede i midten af næste uge.

Hos Yousee sendes der ligeledes enheder ud til samtlige forretninger, men der er ikke tidligt åbent. Og som hos de andre teleselskaber prioriteres forudbestillinger før salget af enheder i butikkerne.

Telenor oplyser, at begge modeller er på lager i selskabets butikker. Og at man har lavet den bedst mulige fordeling af iPhone 8 og 8 Plus ud fra det antal telefoner, som man har modtaget fra Apple.

Så længe skal du vente hos Apple

Uanset model kan man få leveret en iPhone 8 eller iPhone 8 Plus inden for en uges tid, hvis man bestiller direkte på apple.dk.

Telefonerne her sælges dog uden abonnement.

Efter Apples prischok: Så meget kan du spare på ny iPhone

Ikke alle får deres telefon fredag
Selv om man har været tidligt ude og forudbestilt, er det i øvrigt ingen garanti for, at der fredag ligger en telefon i postkassen.

Hos for eksempel Telenor har man kunder på venteliste til iPhone 8 og iPhone 8 Plus i Space Grey med 256 gigabytes hukommelse. Men man håber på at kunne levere disse modeller så hurtigt som muligt.

- Vi fordeler telefonerne efter ’først til mølle’-princippet. Jo tidligere du har lagt en ordre, jo hurtigere får du din telefon, siger Rikke Juul Hansen fra 3.

- En del kunder modtager de første iPhone 8 og 8 Plus allerede fredag, mens langt de fleste af de øvrige kunder, som har lagt en bestilling, modtager deres telefoner i næste uge.

Apple kalder den verdens bedste: Men ny iPhone er alt for dyr

3: Leveringstid kan flytte sig
Ekstra Bladet er blevet kontaktet af flere 3-kunder, der ved bestillingen blev oplyst, at deres telefoner kommer fredag, men som nu har fået besked om, at det først sker i næste uge. Men det er ikke fordi, at nogen er blevet sprunget over eller med vilje har fået forkerte datoer oplyst, understreger 3:

- Årsagen er, at systemet - som angiver den forventede levering - ikke kan live-opdatere i de travleste timer, hvor der bliver lagt mange forudbestillinger samtidig.

- Derfor er angivelsen forbundet med en vis unøjagtighed, og det er også derfor, at vi kun kommunikerer forventede og ikke garanterede leveringstidspunkter, forklarer Rikke Juul Hansen fra 3.

- Og vores lagerstatus rykker sig hele tiden både i forhold til bestillinger og leverancer fra Apple. Det er dog vigtigt at understrege, at vi altid fordeler efter ’først til mølle’-princippet.

Apple bryder vild grænse: Nu koster iPhone 10.000 kroner