iPhone får ny software - er din på listen?

BETATEST: Nu ændres måden, du bruger både din iPhone og iPad på - vi har testet nyhederne, som ikke alle får adgang til

Darkmode – eller mørkt udseende på styresystemet 
– er en interessant forbedring i iOS 13. Foto: Jeff Chiu/Ritzau Scanpix
Darkmode – eller mørkt udseende på styresystemet – er en interessant forbedring i iOS 13. Foto: Jeff Chiu/Ritzau Scanpix

Vi er på vej ind i teknologiens højsæson, hvor særligt Apple, Google og Huawei de kommende måneder sætter dagsordenen for, hvordan vi det kommende år skal bruge vores mobile enheder.

Jeg taler naturligvis om de mange nye telefoner, som de største producenter traditionelt lancerer efter sommerferien. Men også om opdateringerne af den software, som driver dem.

De får adgang

Du skal have en iPhone 6S eller nyere for at kunne bruge iOS 13. Og iPadOS (frigives først 24. september, red.) understøttes alene fra iPad Air 2 og nyere modeller.

Det betyder, at for eksempel Phone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Air, iPad mini 2 og 3 ikke understøttes.

iPad får sit eget system
Hos Apple er det hele maskinparken af alt fra computere til mobile enheder og smarte ure, der får en digital overhaling. Mest interessant er dog de nu to styresystemer, der kontrollerer iPhone og iPad.

De seneste uger har Ekstra Bladet ’prøvekørt’ iOS 13, som det nye styresystem til iPhone hedder. Og iPadOS der for første gang giver Apples tablets en særlig version af iOS-styresystemet.


Se de vigtigste nyheder i iPadOS herover.

Som at bruge en bærbar
Lad os begynde med netop iPadOS som er Apples forsøg på at smelte brugeroplevelsen fra bærbare computere og tablets markant tættere sammen.

Det lykkes bedst i browseren Safari, hvor du nu slipper for de mobile udgaver af websider, men i stedet mødes af den fulde hjemmeside, men stadig i en version der passer til skærmens størrelse og til at blive brugt med touch.

Billig hovedtelefon er en solid arbejdshest

Fælles forbedringer
Apple er sluppet rigtigt godt fra den øvelse, der gør det markant bedre end tidligere at browse på en iPad.

Også designet af styresystemet på iPad er langt mere intuitivt, hvilket gør det nemmere at have flere programmer åbne på samme tid og multitaske mellem dem.

Både iPadOS og iOS 13 har flere forbedringer, som de deler med hinanden. Darkmode – eller mørkt udseende på styresystemet – er en af de væsentligste.

I begge styresystemer fylder programmerne nu også op til 50 procent mindre og åbner ifølge Apple op til dobbelt så hurtigt.

Under vores betatest har netop hurtigheden være tydelig. Det gælder også ved brug af FaceID, som har fået et markant boost i hurtighed.


Se de vigtigste nyheder i iOS 13 herover.

Bedre styr på overvågning
Det er dog Apples fortsatte forsøg på at beskytte brugerne mod uønsket overvågning, der for alvor gør efterårets opgradering interessant, mener vi.

Således bliver du konstant mindet om, at programmer på din enhed bruger adgangen til din position. Og det er derfor blevet meget nemmere at begrænse for eksempel Google i at følge med i din færden. Nu kan du med et klik tillade eller forbyde overvågning.

Lyst til selv at betateste Apples kommende software? Læs mere her om hvordan du gør det

Scor en supermobil til halv pris