Iran strammer grebet om internettet: Vil kvæle populær app

Kræver serverne fra alle beskedtjenester flyttet til landet - det skal give myndighederne bedre kontrol over borgernes kommunikation

Det er beskedtjenesten her, myndighederne i Iran har set sig sure på. Nu forsøger de at tvinge firmaet bag til at placere sine servere lokalt i landet.
Det er beskedtjenesten her, myndighederne i Iran har set sig sure på. Nu forsøger de at tvinge firmaet bag til at placere sine servere lokalt i landet.

Den elektroniske undertrykkelse i Iran bliver nu endnu hårdere.

Sociale netværker som Facebook og Twitter er allerede blokeret i det fundamentalistiske land. Og ifølge CNET.com har det iranske diktatur nu givet udenlandske beskedtjenester et år til at flytte deres servere til landet.

Teknologi Helt land slukker for nettet: Skal stoppe elevers snyd til eksamen

Målet er, at alle beskeder - som iranere deler med omverdenen - skal gemmes på lokale servere, så de nemmere kan overvåges.

Det er angiveligt den meget populære beskedtjeneste Telegram, som myndighederne reelt forsøger at ramme.

20 millioner iranere - hver fjerde indbygger - bruger i dag systemet, der giver dem mulighed for sikkert at kommunikere med andre.

Teknologi Højreorienterede raser: Facebook censurerer vores nyheder

Spørgsmålet er så, om kravet kan giver landets censur-myndigheder adgang til beskederne.

I en aktuel sag fra Brasilien har den Facebook-ejede tjeneste WhatsApp afvist, at de - selv hvis de ville - kan se beskederne, der sendes krypteret.

Hos WhatsApp og Telegram ender beskederne nemlig aldrig på en server, men sendes krypteret direkte mellem afsender og modtager.

Læs mere om sikkerheden hos WhatsApp og Telegram.

Der er stor forskel på sikkerheden i de sociale netværker og chatsystemer, som mange danskere dagligt bruger. (Foto: Tobias Hase/AP) Teknologi Tjek selv: Så ringe er sikkerheden på dit sociale netværk

Kontakt techredaktionen

Har du en god historie om teknologi, ris eller ros? Mail til tech@eb.dk - eller sms/mms til 2860 2939 (alm. takst). Du er også velkommen til at sende en direkte besked på Twitter:

1 kommentar
Vis kommentarer