IT-guruer: Sådan sikrer du dig mod at blive nettets næste offer

Ekstra Bladet har mødt to af verdens dygtigste sikkerhedseksperter for at få de bedste råd til at undgå at blive et digitalt offer

Det er i orden at lyve om sin identitet på nettet, hvis du skal give informationer til hjemmesider, du ikke har 100 procents tillid til. Det kan nemlig beskytte dig mod misbrug, mener IT-eksperten Rik Ferguson fra sikkerhedsfirmaet Trend Micro. (Video: Ekstra Bladet TV)

- Det ser ud som om, at slaget er tabt.

Bogdan Botezatu fra sikkerhedsfirmaet Bitdefender lægger ikke fingrene imellem, da han i denne uge holder oplæg på en international konference om IT-sikkerhed i København.

De cyberkriminelle har nemlig gyldne dage. Millioner af dollars tjenes hver måned på at sende virus til også danske computere, låse dem og forlange penge for at give adgangen til data tilbage.

- Ransomware er bestemt en voksende trussel, siger Bogdan Botezatu til Ekstra Bladet. Og det værste er, at i dag kan selv amatører sende virus rundt og tjene penge på din uvidenhed eller manglende IT-sikkerhed:

- Der findes gratis begyndersæt, hvor du med nogle enkle kommandoer selv bestemmer, hvor mange du vil forsøge at ramme, hvilken bitcoin pengepung pengene skal betales til, og hvor meget ofrene skal betale for at få deres computer åbnet igen.

- Og begynder-sættene kommer også med gratis support, hvor man kan få hjælp fra mere proff hackere.

MERE: Kæmpe tema om danskernes IT-sikkerhed

Boksen her er et eksempel på, hvordan man kan lukke sit private netværk ned allerede ved indgangen med et stykke hardware. Bitdefender Box hedder produktet, som Ekstra Bladet tester lige nu. Det virker reelt som en firewall ala dem, man kender fra private virksomheder. Boksen kan ikke købes i Danmark, men alene på nettet via amerikanske butikker som Amazon. (PR-foto)
Boksen her er et eksempel på, hvordan man kan lukke sit private netværk ned allerede ved indgangen med et stykke hardware. Bitdefender Box hedder produktet, som Ekstra Bladet tester lige nu. Det virker reelt som en firewall ala dem, man kender fra private virksomheder. Boksen kan ikke købes i Danmark, men alene på nettet via amerikanske butikker som Amazon. (PR-foto)
 

Apple holdes ude: FBI kan ikke fortælle hvordan iPhone blev hacket

Digital vaccine kan snyde hackerne
Ifølge Bogdan Botezatu er løsningen ikke alene at forsøge at fange skurkene. De gemmer sig i Rusland og Kina. Så al beskyttelse begynder hos dig selv:

- Hvis vi lykkedes med at stoppe pengestrømmen, kan det her stoppes.

- Vi skal have overbevist folk om at lade være med at blive inficeret på deres computere. Og lade være med at betale.

Rystende tv-billeder: Så nemt er det at hacke din telefon

En af løsningerne er en digital vaccine, der snyder hackernes ondskabsfulde software:

- Vi har lavet en gratis vaccine, som udnytter en fejl i malware. Typisk undlader programmerne nemlig at lægge malware på en computer, som allerede er inficeret.

- Vores vaccine sætter sådan et falsk ’flag’, der fortælle malware, at der er ikke noget at komme efter her.

Ondt link: Klik her - og dine iMessage beskeder er væk


Rik Ferguson holdt under konferencen i København et større oplæg, hvor han blandt andet kunne fortælle, at det er ikke nok at have den rigtige sikkerhed i et firma eller derhjemme. Man skal også forstå at kombinere den viden, som sikkerhedsudstyret giver. (Video: Ekstra Bladet TV)

MERE: Kæmpe tema om danskernes IT-sikkerhed

Sikkerhedsråd: I orden at lyve på nettet
Også IT-guruen Rik Ferguson fra sikkerhedsfirmaet Trend Micro holder oplæg i København i denne uge. Hans råd til private brugere er meget konkret, at man skal lære, hvilke trusler der findes derude:

- Begynd med at overveje, hvor du gemmer dine informationer. Husk også, at du behøves ikke altid fortælle sandheden online.

- Så når du udfylder en formular på en hjemmeside, behøves du ikke aflevere dine mest følsomme oplysninger. Du kan bruge fødselsdato, emailadresser og andet, som ikke passer – og på den måde beskytte dig selv mod, at din identitet bliver misbrugt af hjemmesider, som du måske ikke kender godt nok til at dele private oplysninger med.

Dommer: Åbn din computer - ellers kommer du aldrig ud

- Hvis de bliver hacket, går det ikke ud over dig, lyder et af rådene fra Rik Ferguson, der også giver de kendte råd om at bruge komplicerede passwords og forskellige passwords til forskellige tjenester.

- Hvis en tjeneste bliver kompromitteret, går det ikke ud over dig på andre tjenester. Der findes også mange redskaber, der kan hjælpe dig med at styre de mange passwords.


Smarte hjem er en stor trussel mod IT-sikkerheden. Mange smarte dimser har nemlig ikke den sikkerhed indbygget, der skal til for at holde hackerne ude, mener IT-eksperten Rik Ferguson. (Video: Ekstra Bladet TV)

Smarte hjem ødelægger sikkerheden
Rik Ferguson fremhæver de smarte dimser, som mange køber til deres hjem, som en ny og stor sikkerhedstrussel:

- Desværre er mange af firmaerne bag de gadgets ret nye på markedet. Og her kan sikkerheden nogle gange være det sidste, som firmaerne tænker på. Det handler mere om at komme først eller have den mest sexede nyhed.

MERE: Kæmpe tema om danskernes IT-sikkerhed

- Du oplever det som forbruger ved, at de smarte ting typisk ikke kan indstilles særligt godt, eller at du ikke kan lægge et sikkerhedsprogram ind i dem.

- Derfor skal du blindt stole på, at netop denne boks også sikrer dig ordentligt. Men det kan du langt fra altid regne med, vurderer Rik Ferguson.

Elektronisk bankrøveri: Hackere brød ind i bankernes egen pengeautomat