Kinas skrappe krav: Forlanger adgang til al kommunikation

Teleselskaber og techfirmaer tvinges fra 1. januar til at udlevere alt om deres kunder, hvis de vil operere i Kina

De kinesiske forbrugere er allerede både overvåget og stærkt begrænset i deres adgang til internettet. Og nu strammes overvågningen yderligere. (Foto: AP)
De kinesiske forbrugere er allerede både overvåget og stærkt begrænset i deres adgang til internettet. Og nu strammes overvågningen yderligere. (Foto: AP)

Kampen mod terror kan bruges som argument for mange indgreb i borgernes frihed.

Det er sket i flere omgange i USA og Europa. Og søndag strammede diktaturet i Kina så yderligere på grebet om borgerne i et land, hvor censur og overvågning allerede er en del af hverdagen.

WhatsApp er ejet af Facebook, der - sammen med millioner af brugere i Brasilien - protesterer mod lukningen af tjenesten. (Foto: Patrick Sison/AP) Elektronik Lukkede for WhatsApp: Derfor er Facebook i krig med Brasilien

Nye regler: Kina vil have alt
Den nye lov betyder, at det fra om få dage bliver et krav, at teleselskaber og techfirmaer som fx Apple og Google skal aflevere selv krypteringsnøgler til de kinesiske myndigheder, når de forlanger det.

Derimod blev en plan om at forlange bagdøre indbygget i telefoner og andet udstyr, der bruges i landet, ikke til noget i denne omgang.

Kommunikation kan være helt harmløst og ligegyldigt, som da Hillary Clinton og skuespilleren Meryl Streep tog en selfie sammen - men hvis terrorister har fat i en telefon, skal myndighederne kunne lytte med, mener den amerikanske præsidentkandidat. (Foto: Kevin Wolf/AP) Teknologi I krig med Apple: Hillary Clinton vil have en bagdør til din iPhone

Officielt sker det i kampen mod terror, og det kommunistiske parti lover, at man ikke vil misbruge loven til at få adgang til andre oplysninger om borgere og firmaer.

Spørgsmålet er så, hvad der er terror? I Kina er svaret typisk alt, der ses som kritik af regimet.

Mobil Snowdens hemmelige program: Sådan beskytter du dig mod snageri

Apple: Vi kan ikke dele noget
Sagen handler samtidig om andet end de interne forhold i det lukkede land. For techgiganten som Apple, Google og Facebook - der opfatter Kina som verdens største og mest attraktive marked - kan nu blive tvunget til at bryde med deres principper.

Officielt holder blandt andet Apple fast i, at de er modstandere af at give adgang til kundernes data i fx iPhones og iPads - uanset om det sker i USA, Europa eller Kina.

Men konsekvensen af at nægte kineserne adgang kan give kæmpe problemer for de udenlandske techfirmaer, der allerede på nogle områder i dag bøjer sig for de kinesiske særregler.

Teknologi Sådan overvåger Nordkorea borgerne: Alle computere er bygget til at sladre

Apple afviser dog, at Kina kan få mere adgang, end de har nu. Krypteringen af kommunikationen på deres apparater sker nemlig på de enkelte enheder og ikke centralt hos Apple.

Dermed er der ifølge Apple slet ikke mulighed for at dele noget med Kina, når myndighederne fra 1. januar forlanger det.

Selv en tur til Kina, hvor telefonen aldrig var på mobilnettet, samlede Google data sammen om Ekstra Bladets journalist. Det skete, fordi telefonen - også i flymode - fortsat registrerer, hvor den er og deler det efterfølgende med Google. Mobil Din telefon afslører alt: Deler du også dit privatliv med Apple og Google?

26 kommentarer
Vis kommentarer