Kom i gang med podcast: Radioens Netflix til at tage med i lommen

Lyt og se dine yndlingsudsendelser på farten, når det passer dig

Kisser & Rasmus fra Den Korte Radioavis på Radio 24syv står netop nu bag en af de mest downloadede podcasts i Danmark. (Foto: Joachim Adrian/Polfoto)
Kisser & Rasmus fra Den Korte Radioavis på Radio 24syv står netop nu bag en af de mest downloadede podcasts i Danmark. (Foto: Joachim Adrian/Polfoto)

Teknologien har eksisteret i mere end 10 år, men de seneste år har podcasts for alvor fået fat i et kæmpe publikum. Også i Danmark.

Millioner af brugere lytter og ser i dag indhold, man tidligere tålmodigt måtte vente på dukkede op på fjernsynet eller i radioen.

Og det er ikke kun etablerede mediehuse, der kopierer deres radio- og tv-udsendelser som podcasts, du kan downloade til din telefon eller tablet.

På samme måde som YouTube har mediet nemlig gjort komikere, bloggere og uafhængige journalister til stjerner. Især fordi mange af dem producerer originalt indhold, der er målrettet podcasts og ikke tænkt som en traditionel udsendelse.

Pas på dataforbruget

Hvis du abonnerer på blot nogle få podcasts, kan det betyde, at ganske store mængder af data skal hentes ned hver uge.

Det er derfor vigtigt, at du indstiller dit podcastprogram omhyggeligt. Beslut for eksempel om nye udsendelser automatisk skal downloades, og om det skal ske på en mobil forbindelse eller alene, når du er på Wi-Fi.

Vores råd er, at du vælger Wi-Fi-metoden, medmindre du har et solidt dataabonnement på din telefon.

Derimod kan du fint sige ja til, at udsendelser streames via mobilforbindelsen, hvis du er på farten. Her vælger du nemlig aktivt, at du vil høre et program og kan bedre styre forbruget.

Hentet 100 millioner gange
Verdens bedst kendte podcast, Serial, gjorde således den amerikanske journalist Sarah Koenig berømt. I første sæson, der begyndte i oktober 2014 og er downloadet op mod 100 millioner gange, gik hun grundigt til værks i undersøgelsen af et muligt justitsmord på Adnan Masud Syed.

Adnan er fængslet på livstid for drabet på sin 18-årige kæreste Hae Min Lee, men podcasten skabte så stor tvivl om skyldsspørgsmålet, at sagen blev genoptaget i USA.

Sæson 2 af Serial opnåede ikke helt samme popularitet, da historien om sergent Bowe Bergdahl for nyligt blev oprullet. Han deserterede fra sin amerikanske enhed i Afghanistan, blev fanget af Taliban og først frigivet efter fem år i fangeskab.

20 gode podcasts

P1 Morgen: Nåede du ikke DR’s morgenprogram for kloge-Åger, så finder du det her døgnet rundt.

Orientering: P1’s andet kloge-Åge-program, bare om eftermiddagen.

Den Korte Radioavis: Satirisk hudfletning mandag-fredag af samfundet for samfundets skyld. Redigeret af Rasmus & Kisser.

Aflyttet: Anders Kjærulffs dybdeborende nørdprogram på Radio 24syv med intelligent fokus på overvågningssamfundet og IT-sikkerhed.

WTF med Marc Maron (engelsk): Amerikansk komiker, der inviterer kendte - som for eksempel præsident Obama - hjem i sin garage. Nye meget interessante gæster flere gange om ugen.

Women Of The Hour (engelsk): Hun lavede ’Girls’, men er også feminist af den mere moderne slags. Lene Dunham hedder hun og står bag denne nu afsluttede serie.

Apple Byte (engelsk): CNET.com producerer talrige podcasts hver uge. Interesserer du dig for Apple og teknologi, skal du høre og se denne.

Deadline: DR’s filmede program for kloge-Åger. Godt at begynde dagen med, når du ikke nåede eller orkede diskussionerne fra aftenen før.

Mennesker og Medier: Kurt Strand er værten, når mediernes moral, etik og mangel på samme sættes under lup hver fredag.

The Nerdist (engelsk): Hvis hipstere interviewer hinanden, så lyder det sådan her. Meget kendte gæster får seriøse spørgsmål, der kun kan falde så skævt her.

Serial (engelsk): Verdens bedst kendte undersøgende podcast - snart på vej i 3. sæson.

Ctrl-Walt-Delete (engelsk): Walt Mossberg er den bedst kendte techjournalist i USA og ven med afdøde Steve Jobs. Han ved alt om Apple og teknologi - og fortæller gerne om det på en underholdende måde.

Recode (engelsk): En techside, som lægger navn til en række interessante podcasts. Søg på Recode og tjek selv udvalget.

Bonderøven (jysk): Skal vi skrive mere? Du kender rutinen - og den er god!

Selvsving: Ugentligt satireprogram, der er så godt, at det sagtens kan genhøres som podcast flere måneder efter, at det blev sendt.

The Tim Ferriss Show (engelsk): Skriver bestsellere om at leve sit liv klogere og nemmere. Har også hver uge interessante gæster på besøg, der kommer med deres bud på det bekymringsfrie liv.

Wired Gadget Lab (engelsk): Humoristisk og genial gennemgang af de vigtigste techemner lige nu. En underholdende fornøjelse uge efter uge.

Harddisken: Ubetinget Danmarks mest klassiske program for nørder lavet af nørder på nørdsprog.

By The Way med Jeff Garlin (engelsk): Endnu en komiker, der interviewer de bedste komikere, som USA kan byde på. Afsluttet serie, hvor særligt interviewet med Larry David (Seinfeld-skaber) er en perle.

Vogue Podcast (engelsk): Modens tempel er andet end tykt, trykt papir. Forvent udtaler i falset og masser af hvin krydret med kloge modegæster.

Begynd med det kendte
Den nemmeste måde at komme i gang med podcast kan være at søge efter de programmer og tv-udsendelser, du allerede kender fra for eksempel Danmarks Radio eller Radio 24syv.

Det smarte ved podcasts er så, at du ikke skal tjekke en programoversigt eller sidde klar på et fast tidspunkt. For når du først har valgt at abonnere gratis på en podcast som ’Spise med Price’ eller ’Den Korte Radioavis’, vil du automatisk få besked, når der er en ny udsendelse klar.

Du kan også sætte dit podcastprogram til automatisk at downloade nye udsendelserne. På den måde vil der altid ligge nye programmer klar i din telefon eller din tablet, uden at du skal tænke over andet end at lytte til og se dem.

Podcasts er fyldt med reklamer

Medmindre podcasts kommer fra en public service station som DR så forvent reklamer.

Reklamerne, som værten læser op, lægges typisk i begyndelsen og som afbrydelser to-tre gange under udsendelsen.

Og der er gode penge i reklamerne på de mest populære podcasts. En enkelt reklame kan nemt koste 50.000 kroner eller mere at få med i programmerne, når lytter- og seertallet måles i millioner.

Øv: Ligger ikke til evig tid
Og så lige en advarsel: du bliver skuffet, hvis du tror, at nu ligger alle tidligere yndlingsudsendelser klar på podcast.

Udvalget bestemmes af dem, der står bag udsendelsen. Hos for eksempel Danmarks Radio kan udvalget derfor være stærkt begrænset, selvom der er flere sæsoner af programmet.

Lige nu er podcasten med udsendelser fra ’Spise med Price’ helt tom - alle tidligere udsendelser er slettet. Og ’Bonderøven’ har alene den seneste sæson liggende.

Programmer af denne type er kun tilgængelig som podcasts i en begrænset periode, men der kommer heldigvis nyt indhold, når de kommende sæsoner snart begynder.

5 ting du skal vide om podcasts

En podcast er en lyd- eller videofil, du abonnerer på, kan hente ned og bruge på din mobiltelefon eller tablet.

Du skal bruge en podcastafspiller til dine mobile enheder for at kunne høre eller se en podcast. Der følger som standard en afspiller med på Apples enheder, mens du kan downloade gratis udgaver på andre platforme.

Du kan vælge at streame en podcast, så den ikke fylder op på din telefon.

Du kan ligeledes lytte til eller se podcasts på din computer og direkte på fjernsynet via et Apple TV eller Chromecast.

Podcasts er gratis og nemme at finde med en Google-søgning eller direkte i dit podcastprogram.