Krav: EU skal kulegrave Facebook efter kæmpe datalæk

EU-myndigheder skal have lov til at undersøge Facebooks beskyttelse af brugerdata, mener EU-Parlamentet

Hvordan beskytter du dig bedst mod cyberkriminalitet? Heine Jørgensen, techredaktør på Ekstra Bladet giver gode råd (Producer: Martin Lorentsen)

Et flertal af medlemmerne af Europa-Parlamentet opfordrer torsdag Facebook til at lade EU-myndigheder undersøge, hvordan det står til med databeskyttelsen og sikkerheden for Facebook-brugeres personlige data.

Opfordringen kommer i lyset af to store sager om datalæk i år.

- Vi har at gøre med en global problemstilling, som allerede har påvirket folkeafstemninger og valg.

- Handling er påkrævet nu, så vi ikke alene får genopbygget tilliden til onlineplatformene, men også beskytter borgernes privatliv og genopretter tilliden til vores demokratiske system, siger britiske Claude Moraes, der er formand for Parlamentets borgerrettighedsudvalg.

50 millioner hacket: Du kan have penge til gode

Frygter manipulation
Det nylige hackerangreb mod Facebook, hvor 29 millioner brugere blev ramt, og sagen fra tidligere i år, hvor analysefirmaet Cambridge Analytica uretmæssigt indhentede data fra 87 millioner Facebook-brugere.

Ifølge Europa-Parlamentet bør Facebook ændre på sin platform, så den overholder EU's databeskyttelsesregler.

I parlamentet er der en frygt for, at udefrakommende vil forsøge at øve indflydelse på EU-parlamentsvalget i maj 2019.

Fakta: Det kræver EU-politikerne

Parlamentet foreslår følgende tiltag for at modvirke valgmanipulation på sociale medier:

- regler for onlinebrug af konventionelle ('offline') valgrelaterede kontrolforanstaltninger, f.eks. regler for gennemsigtighed og grænser for valgomkostninger, overholdelse af valgmæssig spærretid og ligebehandling af kandidater

- det skal gøres nemmere at se, hvornår der er tale om betalt politisk onlinereklame, og hvilken organisation der står bag

- forbud mod profilering i valgmæssigt øjemed, herunder profilering baseret på onlineadfærd, som kan afsløre politiske præferencer

- sociale medieplatforme bør mærke indhold, der deles af automatiserede computerprogrammer ('botter'), være hurtigere til at fjerne falske profiler og samarbejde med uafhængige faktatjekkere og det akademiske miljø for at modvirke disinformation

- medlemsstaterne bør med støtte fra Eurojust indlede en undersøgelse af udenlandske magters påståede misbrug af det politiske rum på nettet

Kilde: EU-parlamentet

Avis: Google dækkede over databrud for mange tusinde brugere

Brug for gennemsigtighed
Derfor skal valgmanipulation på sociale medier bekæmpes. Og de sociale medier såsom Facebook spiller her en vigtig rolle.

Det skal blandt andet gøres nemmere at se, hvornår der er tale om betalte politiske onlinereklamer. Dertil skal det fremgå, hvilken organisation der står bag.

50 millioner Facebook-brugere hacket: Frygter misbrug

12 gode råd om IT-sikkerhed

1 Klik med omtanke. Slå hjernen til når du modtager en mærkelig besked, der ser ud til at komme fra din bank, Postnord eller andre, der vil have dit brugernavn og password. Er du i tvivl, så tast selv adressen til for eksempel banken ind i stedet for at klikke på linket.

2 Benyt ekstra koder. Hvis du har mulighed for at slå to-faktor bekræftelse til på en nettjeneste så brug funktionen. Facebook, iTunes, Twitter og Gmail er blandt dem, der i dag tilbyder at sende dig en ekstra kode via sms eller en alternativ mailadresse. Uden koden kan man ikke misbruge dit brugernavn og password på en fremmed computer.

3 Genbrug aldrig. Nettets største dumhed er at bruge samme password og brugernavn overalt. Gør du det, er du hackernes nemmeste offer. For så skal de blot finde dine koder på en usikker tjeneste og teste dem på en række andre kendte hjemmesider. Skift jævnligt password.

4 Opdater din software. Hold styresystemet på dine enheder opdateret, men husk også at opdatere de programmer, du bruger. Hvis hackere finder ud af, at du bruger gammel software, kan de nemt udnytte et sikkerhedshul og trænge ind på din computer, tablet eller smartphone.

5 Brug app mod it-svindel. Forbrugerrådet Tænk og Trygfonden driver app'en 'Mit digitale selvforsvar'. Ideen er blandt andet, at du kan blive advaret mod aktuelle trusler, når de opstår. Du kan finde app'en til både iPhone og Android.

6 Beskyt dig teknisk. Det kan være en god investering at have et nyere antivirusprogram og en firewall. Sidstnævnte er en slags digital bodyguard, der advarer dig, hvis der sker mistænkelige aktiviteter på din enhed.

7 Pas på offentlige computere. Tjekker du personlige nettjenester som din mail eller netbanken på en offentlig computer, for eksempel biblioteket, risikerer du, at andre følger med i din kommunikation. Log altid ordentligt ud af offentlige computere, når du forlader dem.

8 Undgå ukendte netværk. Trådløse gratis netværk på ferien eller andre steder i det offentlige rum er fristende, men også en stor risiko. Hvis du kommunikerer ukrypteret på nettet og logger på et gratis Wi-Fi-netværk, kan din trafik blive sendt igennem en hackers trådløse netværk og opsnappes.

9 Krypter dit internet. Dit private trådløse internet kan være en vej ind på din computer. Uden kode på dit netværk risikerer du også at blive misbrugt til ulovlig trafik, der føres tilbage til dig. Slå derfor krypteringen til på Wi-Fi-routeren og vælg et avanceret password.

10 Skjul dine oplysninger. Deler du private oplysninger som CPR-nummer, præcis adresse, mailadresse og andre data på nettet, følger hackerne med. Særligt de sociale netværk kan være en fælde, fordi du føler dig tryg – men hackerne ved godt, hvor de skal lede efter brugbare oplysninger.

11 Skrald kan afsløre dig. Fysiske breve med koder og personlige data om dig skal destrueres, inden du smider dem i skraldespanden. Krøller du bare papirerne sammen, er de nemme at samle sammen og snage i. Husk også at låse din fysiske postkasse.

12 Reager omgående. Hvis det går galt, eller du har en mistanke om, at du er blevet hacket, så reager omgående. Få spærret kreditkort og andet af værdi, som du frygter er blevet opsnappet. Brug professionelle værktøjer til at fjerne hackernes software og beskyt dig bedre.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.