Lad dig ikke narre i julehandlen: Denne type webbutikker er rent fup

Op mod 1000 falske danske webbutikker er anmeldt i år - og der findes endnu flere derude

Hvis en webshop ser ud som denne, er der grund til at tænke sig godt om. Sproget er dårligt, priserne urealistisk lave og hjemmesiden med skosalg ser ud til at tilhøre en psykolog praksis. Foto: Chili Security
Hvis en webshop ser ud som denne, er der grund til at tænke sig godt om. Sproget er dårligt, priserne urealistisk lave og hjemmesiden med skosalg ser ud til at tilhøre en psykolog praksis. Foto: Chili Security

Det har ikke været noget godt år for digitale forbrugere. Vi er blevet jaget med falske sms-beskeder, e-mails og forsøgt både hacket og afpresset.

Svindlerne på nettet har derimod fede tider. Og her op mod jul er der ekstra grund til at være på vagt. Webshops, der har et dansk domæne, kan nemlig være rent fup:

- Vi har hele tiden en computer i gang med at samle informationer ind fra nettet.

- Når den finder en webshop, der virker mærkelig, får vi en advarsel, fortæller kommunikationschef Toke Mølgaard fra E-mærket.

Ny metode: Sådan hæver bagmænd dine julepenge

Misbruger danske domæner
Alene i år har E-mærket har anmeldt næsten 1000 falske webbutikker. Men der findes flere:

- Problemet er, at svindlerne findes danske domæner, der ikke længere er i brug.

- Og så opretter de en webshop, hvor der måske står et firmanavn for en pensioneret psykolog i domænenavnet, men der sælges falske mærkevarer på hjemmesiden.

Artiklen fortsætter under faktaboksen...

24 tips: Kom sikkert gennem julen på nettet

Apples appstore fyldt med falske varer

Heller ikke i Apples butik for apps til iPhone og iPad kan du være sikker som kunde.

Firmaet bryster sig ellers af at have en meget stor sikkerhed. Men tidligere i år kunne både New York Post og New York Times alligevel afsløre hundredvis af falske apps.

Programmerne, som Apple altså har godkendt, giver indtryk af at sælge originale mærkevarer fra firmaer som Nike, Foot Locker og Christian Dior. Men et tjek af bagmændene til programmerne viste, at de har intet med de ægte firmaer at gøre:

- Vi gør, hvad vi kan for at give kunderne den bedst mulige oplevelse. Vi tager deres sikkerhed meget alvorlig, siger Apples talsmand, Tom Neumayr, til New York Times.

- Både kunder og udviklere kan anmelde en falsk eller mistænkelig app. Vi fjerner programmerne og vil selv aktivt jagte apps, der udgør en risiko for kunderne.

Efter avisernes afsløringerne fjernede Apple et stort antal apps med falske varemærker.

Jens lagde kritik på Trustpilot: Nu kræver firma 10.000 kroner fra ham

Hold øjnene åbne
Det er i dag forholdsvis nemt for udlændinge at få fingre i et dansk domænenavn. Derfor skal forbrugerne være ekstra opmærksomme, når de handler digitalt her op til jul:

- Første advarselstegn er naturligvis, hvis priserne virker helt urealistiske.

- Men hvis du heller ikke kan se en naturlig sammenhæng mellem domænets navn og dets produkter, bør du være skeptisk.

- Har du samtidig svært ved at finde ud af, hvordan man kommer i kontakt med firmaet, er der en ekstra grund til at lade være med at købe, mener Toke Mølgaard fra E-mærket.

Beskyt dig: Seks gode råd om websvindel

1. Hold dig fra sider med dårligt dansk. Teksterne er maskinoversat, og priserne automatisk beregnet med en valutaomregner, hvilket giver ’skæve tal’.

2. Tjek butikkens Trustpilot-score - har butikken en meget lav score, eller ingen anmeldelser, så være ekstra opmærksom.

3. Er rabatten urealistisk stor? 60-70 procents rabat på en mærkevare er nok for godt til at være sandt.

4. Tjek hvem, der står bag domænet - kan man kontakte firmaet, og hvem har købt domænet? Skjuler bagmændene sig, er det med høj sandsynlighed, fordi de ikke ønsker, at du skal vide, hvem de er.

5. Søg efter domænet på Google og læs de artikler, der dukker op.

6. Betal med kreditkort eller PayPal - så kan du måske være heldig at få pengene tilbage igen. Brug ALDRIG bankoverførsel.

BEMÆRK: Der har den seneste tid være sager, hvor også Mobilepay indgik som en del af svindlen. Overordnet er Mobilepay på samme niveau som et kreditkort - du er som forbruger dækket af samme garantier. Der, hvor misbruget er sket, er ved, at webshops har bedt kunderne teste et telefonnummer ind selv i Mobilepay i stedet for at ordren automatisk er vandret over i Mobilepay. I de situationer, hvor du bare får stanget et telefonnummer ud til overførslen, bør du være ekstra omhyggelig med at tjekke butikkens baggrund. Samme forbehold gælder betaling via onlinetjenester som PayPal, hvor private ligeledes kan udnytte tjenesten til at narre penge fra andre.

Kilde: Chili Security