Lov på vej i Frankrig: Arbejdsmails skal være forbudt når du har fri

Socialistisk regering vil tvinge større firmaer til at lave en streng mailpolitik

Er det sådan, du bruger din familietid? I Frankrig skal en ny lov sætte en stopper for mailstrømmen fra arbejdet - når du har fri, skal du holde helt fri. (Modelfoto: Anthon Unger)
Er det sådan, du bruger din familietid? I Frankrig skal en ny lov sætte en stopper for mailstrømmen fra arbejdet - når du har fri, skal du holde helt fri. (Modelfoto: Anthon Unger)

Retten til at koble fra, når man har fri, er på vej til at blive lov i Frankrig.

Her vil landets socialistiske regering tvinge virksomheder med flere end 50 ansatte til at indføre en ganske streng mailpolitik. Den skal give alle ret til undlade at tjekke mails, når de har fri:

- Stress er konstant.

- De ansatte forlader kontoret, men ikke arbejdet, når de 'som en hund' er elektronisk bundet fast til deres firma, siger det franske parlamentsmedlem Benoit Hamon til BBC.

Hvis du chatter privat på en arbejdsplads, hvor det er forbudt, risikerer du, at din chef kigger i beskederne. (Foto: AP) Teknologi Ny dom: Så meget må din chef snage i dine beskeder

Kritik: Det er en naiv lov
Både internationalt og i Frankrig er der dog delte meninger om lovforslaget, som er tæt på at blive til virkelighed.

På den ene side roses Frankrig for at gå forrest i kampen for at skabe et frirum, når man er væk fra arbejdet. Især fordi mange ikke kan finde ud af at koble fra.

(Modelfoto: Colourbox). Samfund Så lidt bør folk over 40 år arbejde Plejecenter Smedegade har bortvist en kvindelig assistent, som har været ansat der igennem 19 år. (Foto: Google Maps) Samfund Var ansat i 19 år på plejehjem: Bortvist fordi hun ikke tjekkede sin mail under sygdom

Andre kritiserer loven for at være bundnaiv.

Verden er international - og derfor må man som ansat forvente, at mails og arbejde kan laves andre steder end blot på jobbet:

- Loven kan samtidig vise sig at blive irrelevant.

- Om nogle få år forsvinder mails, og så kommunikerer vi på en ny måde, vurderer Linh Le fra konsulentfirmaet Elia Consulting.

(Modelfoto: Colourbox) Samfund Ros til fagforbund: Tager helt nyt våben i brug mod stress