Måske er det din: Teleselskab spærrer 500 telefoner

Teleselskab bruger ny teknologi til effektivt at låse mobiltelefoner, der er stjålet fra dem de seneste par år

Hør mere om det nye våben mod tyveri af mobiltelefoner. Videoreportage: Ekstra Bladet TV/Producer: Signe Skov

TIP OS: Har købt en brugt telefon, som teleselskabet senere spærrede, fordi den var stjålet? Fortæl din historie i en mail til tech@eb.dk

De kommende uger bliver op mod 500 stjålne mobiltelefoner gjort ubrugelige.

Det sker, når Telia aktiverer et globalt system, der med et tryk på en knap effektivt kan låse telefonerne ned og lægger en besked på enheden med et telefonnummer, som telefonens indehaver kan ringe til.

- Håbet er, at vi med det nye system kan gøre det meget mindre attraktivt at stjæle og i nogle tilfælde røve telefoner fra os, forklarer Henrik Kofod, der er teknologidirektør i Telia, til Ekstra Bladet.

Svindlet med NemID: Nu har Gorm fået fred

Plaget af tyverier
Telia og andre teleselskaber er plaget af tyverier af dyre iPhones og udvalgte Android-telefoner. Også sager, hvor telefoner udleveres til kriminelle, der har stjålet andres NemID, er et stigende problem.

I december blev en Telia-butik i Fredericia således udsat for et voldsomt røveri, hvor fire gerningsmænd slap væk med iPhones, Samsung-telefoner og et Apple Watch.

- Med det her system kan vi omgående spærre telefonerne, så de ikke er noget værd.

- Og systemet dækker hele verden, så de kriminelle ikke bare kan sende telefonerne ud af landet og sælge dem der, hvilket vi har oplevet flere gange tidligere, siger Henrik Kofod.

Sådan undgår du at blive ufrivillig hæler

Det nye system minder om det, som privatpersoner i flere år har kunne bruge til at finde og spærre deres bortkomne iPhones med. Men nu kan også teleselskaberne fjernspærre stjålne eller røvede telefoner, som de har mistet. Foto: Jakob Jørgensen
Det nye system minder om det, som privatpersoner i flere år har kunne bruge til at finde og spærre deres bortkomne iPhones med. Men nu kan også teleselskaberne fjernspærre stjålne eller røvede telefoner, som de har mistet. Foto: Jakob Jørgensen

Nyt trick: Sådan misbruger net-kriminelle dit navn

Kan skræmme kriminelle
Hos Forbrugerrådet Tænk er man umiddelbart positiv over for ideen om det nye system.

- Vi har tidligere anbefalet teleselskaberne at tage systemer som det her i brug, fordi det beskytter forbrugerne bedre mod at få deres mobiltelefoner stjålet, lyder det fra cheføkonom Martin Salamon.

- For når de kriminelle først ved, at deres tyvekoster bliver værdiløse, kan det have en præventiv effekt.

Det er også erfaringen hos Telia, hvor systemet det seneste år har været testet i Sverige.

3 svar om det nye system

Hvad gør de andre teleselskaber?

Der findes allerede et samarbejde mellem en lang række af teleselskaber i det såkaldte Central Equipment Identity Register (CEIR). Her registreres de 'personlige fingeraftryk', IMEI-nummeret, fra stjålne telefoner. Står en telefon i registeret, kan den ikke længere bruges på mobilnetværk i de lande, hvor systemet fungerer.

Kan man ikke manipulere med IMEI-nummeret?

Jo, det er teknisk muligt at gøre det, men ikke på alle telefoner. Og det kræver en stor teknisk viden. I flere lande er det også strafbart at gøre det.

Bruger alle danske teleskaber det nye system?

Ekstra Bladet har spurgt Telenor, Teleselskabet 3 og TDC (YouSee) om det, men ingen af dem havde ved artiklens deadline svaret bekræftende tilbage på, at de bruger det samme system som Telia. Blandt andet TDC forklarer i en mail, at selskabet gør meget for at beskytte kunderne, men at man af sikkerhedsmæssige grunde ikke vil fortælle, hvad man konkret bruger af systemer.

Kriminelle jubler: Danske bankkunder er nemme ofre

Kun alvorlige sager
De 500 telefoner, som Telia fra denne uge begynder at låse ned, er de seneste to år enten stjålet eller forsvundet fra teleselskabets butikker og lagre.

Og det bliver også denne type af telefoner, som man fremover vil låse ned med det nye system.

- Det er alene i de alvorlige sager, hvor der er indgivet en politianmeldelse, at vi skrider til at bruge det her værktøj, lover Henrik Kofod.

- Så det kan være, når en telefon bliver stjålet, røvet eller udleveret fra os på baggrund af falske personoplysninger.

Derimod skal kunderne ikke frygte, at deres telefoner pludselig holder op med at virke, hvis de har glemt at betale regningen. Det bliver systemet nemlig ikke brugt til, oplyser Telia.

Ekstra Bladet-effekten: Ulla får endelig sine penge tilbage

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Sådan undgår du at blive ufrivillig hæler

iPhones står højt på listen over telefoner, kriminelle vil have fingrene i. Men også dyrere Samsung- og Sony-modeller er eftertragtede. Foto: Richard Drew/Ritzau Scanpix
iPhones står højt på listen over telefoner, kriminelle vil have fingrene i. Men også dyrere Samsung- og Sony-modeller er eftertragtede. Foto: Richard Drew/Ritzau Scanpix

Sådan virker det

Hvis en telefon skal spærres, aktiverer teleselskabet systemet, der kan få kontakt til telefonen, uanset hvor i verden den er.

I samme øjeblik at telefonen har dataforbindelse via wi-fi eller mobilnetværket, bliver der hentet en ny software ned, som spærrer for brugen af den.

Der kommer samtidig en tekst frem på skærmen på flere sprog, hvor indehaveren får besked om, at enheden er stjålet eller bortkommet.

Der står ligeledes et telefonnummer i beskeden, som man kan ringe til, hvis spærringen mod forventning er sket ved en fejl.

Det hjælper ikke noget at geninstallere styresystemet, da telefonen så omgående vil blive spærret igen.

Det er alene teleselskabet, der kan genaktivere telefonen. Men det kan til gengæld ske elektronisk, og uden at telefonen skal indleveres.

Nyt trick: Svindlere misbruger teleselskab

TIP OS: Har købt en brugt telefon, som teleselskabet senere spærrede, fordi den var stjålet? Fortæl din historie i en mail til tech@eb.dk

Selv #metoo-entusiastiske kvinder må medgive

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.