Medie: Apple og Google lytter med på danske telefoner

Skandalen om techgiganters uhæmmede aflytning og udskrivning af private samtaler har nu fået direkte tråde til danske kunder

Både Google og Apple er blandt de techgiganter, der har været særdeles uærlige over for de kunder, der bruger selskabernes stemmetjenester. Foto: Eric Risberg/Ritzau Scanix
Både Google og Apple er blandt de techgiganter, der har været særdeles uærlige over for de kunder, der bruger selskabernes stemmetjenester. Foto: Eric Risberg/Ritzau Scanix

Mandag aften kan Politiken afsløre, hvordan dansktalende ansatte har hjulpet både Google og Apple med at aflytte og udskrive dybt private situationer, som danske brugere har fået optaget fra deres mobil eller smarte enhed i hjemmet, fx Google Home.

- Alt blev transskriberet. Når optagelserne kom ind, filtrerede vi ikke nogen fra, siger en af de ansatte, der er anonyme i historien og har arbejdet for Apple,

- Vi fik at vide, at vi skulle anmelde optagelserne, hvis de indeholdt ulovlige forhold.

- Men vi fik ikke retningslinjer for, hvordan vi skulle behandle sensitive og fortrolige oplysninger eller samtaler, der var optaget fejlagtigt, siger en anden ansat til avisen.

Artiklen fortsætter under faktaboksen...

Sådan foregår det

Hvis man bruger en stemmeassistent som Siri, Google Assistent eller Cortana, bliver der lavet en optagelse, hver gang man aktiverer tjenesten for fx at give en kommando eller stille et spørgsmål.

Optagelsen sendes til en server, der lynhurtigt forsøger at give et svar eller udføre kommandoen.

Men optagelsen gemmes også og vil i nogle tilfælde blive sendt videre af fx Apple eller Google til eksterne firmaer.

Her sidder dansktalende og udskriver alt, der ligger på optagelserne.

Problemet er bare, at i nogle tilfælde aktiveres stemmeassistenten uønsket og ofte uden, at brugerne opdager det. Også dybt private situationer - fx skænderier eller sex - kan ende med at blive aflyttet og udskrevet.

Brugerne er aldrig blevet orienteret klart om eller har givet ubetinget lov til, at optagelserne deles med fremmede i forskellige firmaer, aflyttes og udskrives.

Læs mere her

Optaget under sex
I nogle tilfælde er danske brugere blevet optaget, mens de har haft sex, fortæller de ansatte til Politiken.

Det kan være sket, når en stemmeassistent som fx Siri i iPhone har optaget en del af situationen, når den uønsket er blevet aktiveret på telefonen.

Optagelsen er efterfølgende blevet gemt på serverne hos Apple og senere aflyttet af ansatte i de firmaer, som Apple har hyret til opgaven.

Teknologi Afsløret: Facebook lytter med

Dermed trækker sagen, der de seneste uger har ramt både Google, Apple, Facebook, Amazon og Microsoft, nu klare tråde til Danmark. Men det betyder ikke, at de danske datamyndigheder har tænkt sig at gribe ind.

Ifølge Politiken er svaret fra Datatilsynet, at det skal klares af myndighederne i de lande, hvor firmaerne har deres europæiske hovedkvarterer. Og det er ikke i Danmark.

Stoppet efter afsløringer
Samtlige techfirmaer har nu stoppet deres praksis, efter de er blevet afsløret.

Kunderne har nemlig aldrig fået klar og ærlig besked om, at deres samtaler med stemmeassistenter som Google Assistent, Siri og Microsofts Cortana er blevet aflyttet og udskrevet, som det altså også er sket i Danmark hos Apple og Google.

Samtlige techselskaber afviser, at deres formål med aflytningen og udskrivningen af de private lydoptagelser har været andet end 'at kvalitetssikre' deres teknologier til stemmegenkendelse.

Det er dog en påstand, der ikke stemmer overens med afsløringen i Politiken, hvor de ansatte fortæller, at de var instrueret i at melde, hvis de stødte på 'ulovligt indhold'.

Apple har sat sig i spidsen for at ville beskytte brugernes privatliv. Derfor er det ikke overraskende, at netop Apple nu trækker i håndbremsen til firmaets praksis med at lade ansatte lytte med på Siri-optagelser. Foto: Mark Lennihan/Ritzau Scanpix Teknologi Apple stopper uhyggelig praksis

Efter afsløring: Mark under lup

Facebooks stifter og vigtigste aktionær, Mark Zuckerberg, er kommet under et nyt voldsomt pres.

Det sker, efter firmaet har erkendt, at man med hjælp fra 3. parter har aflyttet og udskrevet brugernes lydoptagelser på Facebook Messenger.

Mistænkt for at lyve
Ifølge den amerikanske senator Gary C. Peters, der er demokrat, skaber afsløringen tvivl om, hvor ærlig Mark Zuckerberg var, da han i april sidste år vidnede over for de amerikanske politikere.

'Under høringen spurgte jeg dig meget nøje, om Facebook bruger lyd fra brugerne til at få flere personlige oplysninger om dem. Dit klare svar var et nej,' skriver senatoren i et brev til Mark Zuckerberg.

I brevet forlanger han i ni punkter, at Mark Zuckerberg og Facebook giver politikerne dokumentation for, at firmaet taler sandt.

Facebook afviste forleden over for Ekstra Bladet, at danske brugere har fået deres lydoptagelser aflyttet og udskrevet.

Du kan læse hele brevet her.

102 kommentarer
Vis kommentarer