Mere gimmick end praktisk

ANMELDELSE: Motorola jagter en førsteplads blandt markedets bedste mobiltelefoner, men snubler med alt for skæve kanter og flere detaljefejl

Det medfølgende etui får du brug for, da kameraet stikker så meget ud, at telefonen kun kan ligge fladt, hvis etuiet er på. Foto: Ekstra Bladet
Det medfølgende etui får du brug for, da kameraet stikker så meget ud, at telefonen kun kan ligge fladt, hvis etuiet er på. Foto: Ekstra Bladet

MOTOROLA EDGE PLUS

Motorola er tilbage på markedet for flagskibs mobiltelefoner.

Og det er modigt sådan at række hånden i vejret på et marked, der er fyldt med gode muligheder fra giganter som Apple, Samsung og Huawei.

At det bliver et endnu mere modigt eksperiment skyldes naturligvis den aktuelle coronakrise, der gør salget af nye, dyrere mobiltelefoner til en 'hård cykeltur over bakken' - og det sker i strid modvind.

Apple: Opdatér nu

Hvorfor så kantet?
Topmodellen, som vi har testet, hedder Moto Edge Plus. Den findes også i en noget billigere udgave kaldet Moto Edge. Den vender vi tilbage til.

Begge har et display på 6,7 tommer med de mest buede kanter, vi længe har set. Som modellens navn afslører, er kanterne også det særlige, som Motorola satser på, du vil falde for. Men under vores test blev de oplevet som mere gimmick end praktisk.

Nu er undertegnede ikke stor fan af kanterne, der i andre modeller giver daglig frustration, når man har trykket forkert og udløst en funktion, man ikke har brug for.

Det er heldigvis ikke problemet i Edge. Det er derimod det store spørgsmål om kanternes funktion: hvorfor?

Mere om telefonen

Type: 5G

Display: 6,7 tommers FHD+ OLED

Styresystem: Android 10 (opdateres senere til Android 11 og 12)

Sikkerhedsopdateringer: Leveres to år frem

Intern lagerplads: 256 GB

RAM: 12 GB

Eksternt hukommelseskort: Nej

SIM: Et enkelt (nano)

Læser til fingeraftryk: Ja, i displayet

Bluetooth: 5.1

Hovedkameraer: 108 MP (blænde 1.8) + 16 MP ultravidvinkel/macro vision (blænde 2.2), 8 MP telefoto (blænde 2.4, 3 x optisk zoom)

Selfiekamera: 25 MP (blænde 2)

Stereohøjttalere: Ja

Minijack stik: Ja

Opladning: Via USB-C, 18 watts lader medfølger

Batteri: 5000 mAh

Vægt: 203 gram

Ødelægger læseoplevelsen
Jo, det ser da flot ud. Særligt når man bruger det enkeltstående animerede wallpaper, som Motorola har lavet. Det får en optagelse af bølger til at vælte ud over kanterne, men efter fem minutters fascination banker hverdagen på.

Og her har jeg oplevet kanterne som en begrænsning. Tekst på hjemmesider og i mange apps glider ud over kanten og gør læseoplevelsen dårligere. En indbygget funktion i telefonen afslører da også, at Motorola erkender problemet.

Det er nemlig muligt at 'slå kanterne fra' i de apps, hvor brugeroplevelsen forringes markant af dem. I mit tilfælde slog jeg kanterne fra i så godt som alle programmer.

Dermed forsvinder et vigtigt argument for at købe telefonen, da skærmen pludselig er noget indskrænket.

Billig mobil er en batterimester

Sådan ser den nødvendige menu ud, som gør det muligt at 'slå kanterne fra' i de programmer, der lider under funktionen. Under vores test slog vi det meste fra, hvilke desværre indskrænkede bredden på skærmen mærkbart. Foto: Ekstra Bladet
Sådan ser den nødvendige menu ud, som gør det muligt at 'slå kanterne fra' i de programmer, der lider under funktionen. Under vores test slog vi det meste fra, hvilke desværre indskrænkede bredden på skærmen mærkbart. Foto: Ekstra Bladet

Dumper på detaljerne
Det er ærgerligt, da der bestemt ikke er noget at udsætte på kvaliteten af displayet med sine 90 Hz billedopdatering og ditto god hardware. Vi taler således om en virkelig flot skærm og en telefon, der langt hen ad vejen er bygget af fine materialer og sat endnu bedre sammen.

Der er dog flere trælse detaljefejl. For eksempel powerknappen, der nogle gange bevæger sig som en rokketand, og volumenknapperne, som alle er lidt for tynde i opbygningen og derfor virker billigt udført.

Der er også noget med materialet, som Motorola har brugt til at lave linserne på hovedkameraerne på bagsiden med. Det virker på samme måde lidt billigt og plastikagtigt.

Efter min mening er det en alvorlig detaljefejl, at enheden ikke er beskyttet mod vand. Der er ikke ofret penge på at få en IP68-certificering, som ellers er blevet standarden for de dyreste mobiltelefoner.

Der er heller ikke eSIM eller mulighed for at sætte to simkort i. Du kan heller ikke udvide hukommelsen med et ekstern microSD-kort. Det er mærkelige fravalg, der trækker klart ned i bedømmelse af en telefon, som koster så meget, som Edge Plus gør.

Displayet er ganske flot på Moto Edge Plus, men kanterne kunne vi godt leve uden. Foto: Ekstra Bladet
Displayet er ganske flot på Moto Edge Plus, men kanterne kunne vi godt leve uden. Foto: Ekstra Bladet

0 stjerner: Mobilen du IKKE skal købe

Her er den solid
På flere områder er Motorola lykkedes med deres nye topmodel.

Kameraerne er således gode og leverer det, man kan forvente af en topmodel. De indbyggede stereohøjttalere er usædvanligt vellydende, og du får et solidt 5000 mAh batteri, der kan oplades trådløst. Og som kan bruges til at lave omvendt trådløs opladning af for eksempel et par nyere hovedtelefoner.

Kræfter mangler modellen heller ikke, da man hele tiden er hjulpet godt på vej af en lynhurtig processor og de 12 gigabyte RAM.

Fortolkningen af Android er vanen tro for Motorola ren og en fornøjelse. Ingen overflødig bloatware her. Tak!

Udover etuiet får du en 18 watt lader til USB-C og en hovedtelefon med i købet. Foto: Ekstra Bladet
Udover etuiet får du en 18 watt lader til USB-C og en hovedtelefon med i købet. Foto: Ekstra Bladet

Her er verdens bedste Android

Ikke til topkarakter
Og dommen? Tjaaaah, telefonen fortjener ved første øjekast en pænere karakter, end den ender med at få. Men i konkurrencen med det bedste fra de andre store producenter sikrer Motorola sig ikke en topplacering.

Den samlede pakke er ganske enkelt ikke tiltrækkende nok til, at jeg ville smide så mange penge på bordet, som modellen koster lige nu.

Et billigere alternativ i serien er Moto Edge, hvor der er skruet ned for flere af specifikationerne, men ifølge blandt andet MereMobil.dk er modellen helt fin for dem, der vil prøve det nyeste fra Motorola.

Alle andre vil jeg anbefale at kigge i retning af for eksempel OnePlus 8 Pro eller OnePlus 8. Eller Samsungs S20-serie, hvor der er flere muligheder til forskellige budgetter.

Sådan virker prislinks i denne artikel

Denne artikel indeholder affiliate links til Ekstra Bladets samarbejdspartner PriceRunner, som vi modtager vi en mindre betaling pr. klik for.

- redaktionen