Microsoft betaler erstatning: Ødelagde computer med Windows 10

Amerikansk rejsebureau får 10.000 dollars i erstatning fra Microsoft - også i Danmark er talrige kunder rasende over tvangsopdatering til Windows 10

Hvordan løser du problemer med de uønskede opdateringer fra Microsoft? Ekstra Bladets techredaktør giver gode råd i tv-indslaget herover.

HJÆLP OS: Har du krævet eller fået erstatning fra Microsoft? Fortæl din historie i en mail

Mens danske kunder fortsat kæmper med en uønsket opgradering af deres PC til Windows 10, koster sagen nu en stor erstatning i hjemlandet USA.

Her truede Teri Goldstein firmaet med en retssag, da computeren i hendes rejsebureau pludselig opdaterede til Windows 10 og ikke længere fungerede ordentligt.

Ifølge Guardian er sagen nu afsluttet ved, at kvinden får 10.000 dollars - mere end 50.000 kroner - i erstatning fra Microsoft.

Det sker, efter hun vandt sagen i første retsindstans - en afgørelse, som Microsoft nu vælger ikke at anke.

Sådan får du hjælp hos Microsoft

Læs de mest stillede spørgsmål og svar om Windows 10 her

Få elektronisk support til dit problem her

Ring for at få hjælp på 82333100 (man-fre 9.00-18.00)

nationen Microsoft-direktør svarede aldrig: Så fandt Erik selv en løsning

Det er uvist, om sagen vil udløse en flodbølge af nye erstatningskrav, men også i Danmark har kunderne oplevet, at deres computere bliver sløve eller direkte ødelagt, fordi Microsoft tvinger Windows 10 ind på deres maskiner.

Ekstra Bladet er bekendt med, at Microsoft har modtaget krav om erstatning i Danmark, men kender ikke resultatet af sagerne.

Der er ligeledes klaget over firmaets politik til Forbrugerombudsmanden.

Også de seneste dage har Ekstra Bladet fået nye henvendelser fra læsere, der er blevet stærkt generet og har fået ting ødelagt i deres computer, efter Windows 10 uønsket blev installeret. (PR-foto) Teknologi Endelig lytter Microsoft: Slut med tvangsinstallering af Windows 10

HJÆLP OS: Har du krævet eller fået erstatning fra Microsoft? Fortæl din historie i en mail

Læsernes egne tips

Læserne har delt flere tip til, hvordan de mener, man kan løse problemet med, at Windows 10 automatisk lægges på computere.

En meget anbefalet mulighed er at installere et af de programmer, der gør det muligt at forhindre opgraderingen. Fx Ultimate Outsider eller Never 10. En beskrivelse på dansk kan læses her.

En metode til at gøre det samme - uden at installere software - findes her (på engelsk, red.).

ADVARSEL: Ekstra Bladet har ikke haft mulighed for at teste og efterprøve ovenstående råd - det er derfor på egen risiko at bruge de beskrevne løsninger.

Microsoft: Derfor installeres Windows 10 i baggrunden

Hos Microsoft Danmark erkender firmaets danske Windows-chef, Martin Thorning Hansen, at der er sket en markant ændring hos brugerne af Windows 7 og 8:

- Vi har ændret Windows 10 til at være en anbefalet opgradering. Det har været planen længe.

- Hvorfor sker det lige nu?

- Siden 29. juli sidste år har vi set, hvilke enheder der fungerer sammen med Windows 10 og lært meget af det. Derfor tør vi godt lukke op for, at alle kan få Windows 10 uden at skulle være nervøse for det.

- Windows 10 er derfor flyttet fra at være et gratis tilvalg nede i startlinjen til, at styresystemet nu er en anbefalet opgradering til det styresystem, du har.

- Hvis man tjekker, hvilke opdateringer, der kommer nu, står Windows 10 også tydeligt på listen. Det er ikke gemt inde i andre servicepakker eller under andre navne.

- Så hvis man normalt siger ja til at installere sikkerhedsopdateringer på sin computer uden at tjekke indholdet nærmere, så bliver Windows 10 også installeret?

- Ja, der kommer ikke særlige advarsler om, at nu installeres Windows 10. Det står på listen sammen med de andre opdateringer i Windows Update.

- Hvordan har I fortalt kunderne om det?

- Vi har informeret via vores normale kommunikationskanaler om, at vi ændrer Windows 10 til at være en anbefalet opdatering.

- Hvornår har I gjort det?

- Vi meldte det ud til pressen. Det gjorde vi i november. Og beskeden var ude igen i en blog her i år.

- Det er nyt for mig og også for flere brugere, at det her sker. Kunne I have råbt noget højere op - det virker ikke som om, at budskabet er kommet hele vejen rundt?

- Jeg tænker i hvert fald, at vi skal kigge på den feedback, vi får nu og se, om der er nogle ting i vores kommunikation, vi skal have ændret fremover.

- Og selvfølgelig er der nogen, som vil blive ramt uheldigt af det og bliver frustreret over det. Men jeg tror ikke, at de bliver frustreret over Windows 10.

- Der er nogen, der ikke er klar til Windows 10. Så selv hvis de ikke synes, at Windows 10 er dårligt, giver det jo dem en masse bøvl?

- Helt sikkert. Og der vil også være nogen, hvor der et program, som ikke virker. Men for størstedelen vil det fungere og være mere sikkert med Windows 10.

- Hvis man nu gerne vil slippe for, at Windows Update automatisk tager Windows 10 med - hvordan slår man så det fra?

- Man skal slå automatiske opdateringer fra i Windows Update, og derefter skal man så til at vælge opdateringerne, efterhånden som de kommer frem i Windows Update.

- Men jeg vil af sikkerhedsmæssige årsager anbefale, at man enten går ind at tjekker meget ofte. Eller bedst alt vælger at bruge Windows 10, så hurtigt som det er muligt.