Microsoft går i krig med Google og Apple

Vil jagte unge kunder med nyt styresystem til brug i skolerne og en helt ny bærbar

Surface Laptop bliver en af de første computere med Windows 10 S. Computeren har et tastatur som på Surface Pro-tablets. Du kan ligeledes bruge en pen på skærmen. Foto: Microsoft
Surface Laptop bliver en af de første computere med Windows 10 S. Computeren har et tastatur som på Surface Pro-tablets. Du kan ligeledes bruge en pen på skærmen. Foto: Microsoft

Det er krigen, der ikke kan undgås.

For mens Apple har sat sig på de mest attraktive og bedst betalende kunder, har Google ædt over 50 procent af markedet på uddannelsesstederne i USA. Og er godt på vej til at gøre det samme andre steder i verden med sit Chromebook-styresystem.

Lanceres i dag: Nu bygges Windows markant om

Ligner normal Windows
Tirsdag skød Microsoft derfor en solid kanonkugle af sted, som firmaet håber kan give både Google og Apple en bredside. Midlet hedder en ny udgave af Windows 10  – nu med efternavnet ’S’.

Ideen er at gøre det samme som Google. Nemlig give uddannelsesstederne og deres undervisere kontrollen over de tusindvis af bærbare eller tablets, som bruges i undervisningen. For at det kan lykkes, skal styringen og afviklingen af Windows 10 være anderledes, end den er i dag. Og det kan S-udgaven.

På overfladen ligner Windows 10 S ellers det PC-styresystem, vi allerede kender. Men det starter betydeligt hurtigere op og kan alene bruge programmer, der er installeret direkte fra Windows Store.

Bliver ikke billig

Surface Laptop bliver som resten af produkterne i Surface-serien ikke billig.

Priserne begynder ved 8799 kroner og kan fra 15. juni købes i Danmark.

Dermed bliver det nok på billigere produkter fra andre producenter, at danske elever møder Windows 10 S.

Bygger slankt system
Fordelene ved at bygge et styresystem, der har været på slankekur, er oplagte. Du kan bygge langt billigere computere, da den lokale software ikke kræver en masse kraft. I stedet kombineres mindre programmer på computeren med datakraften og hukommelsen i skyen.

Og her kommer Apple så på banen. Selv om de billigste Windows 10 S-computeren bliver bygget af en række af pc-producenter, vil Microsoft også lege med.

Det sker med den nye Microsoft Surface Laptop, der tirsdag blev præsenteret som bedre end det meste, Apple kan levere af bærbare. For eksempel i form af en batteritid på 14 timer.

Artiklen fortsætter under videoen...


Sådan lanceres den nye Surface Laptop fra Microsoft. Video: Youtube

Forærer Office væk
Microsoft har samtidig et trumfkort i ærmet, der bør få selv Google til at rebe sejlene. Når Windows 10 S sælges til en studerende eller en lærer, følger hele Office 365-pakken kvit og frit med.

Målet er at få flere unge til at bruge Microsofts produkter allerede i skolen og så senere som voksne betale for oplevelsen. Som bekendt er det nemmere at sælge, hvis man først har vænnet brugerne til varerne.

Apple taber slaget i skolen: For dyr og for dårlig

Lang krig venter
En krig med giganter som Google og sekundært Apple er dog ingen nem krig at vinde. Microsoft tror, den er værd at sætte i gang.

Vores bud er, at det kommer til at tage lang tid at gnave sig ind på uddannelsesmarkedet. Men uanset resultatet kan softwarefirmaet nu kalde sig producent af en bærbar, hvilket i sig selv er en nyhed.

Læs mere om historien hos Guardian og New York Times.


Mere om Surface Laptop. Video: Youtube