Microsoft: Sådan bruger vi dine private data fra Windows 10

Der samles talrige data sammen fra Microsofts styresystemer - nu forklarer firmaets danske sikkerhedsdirektør, hvordan de bliver brugt

Hvor ender mine informationer henne, når Windows 10 samler data sammen på computeren? Det spørgsmål forsøger Microsoft Danmark nu at give nogle gode svar på. (Foto: AP)
Hvor ender mine informationer henne, når Windows 10 samler data sammen på computeren? Det spørgsmål forsøger Microsoft Danmark nu at give nogle gode svar på. (Foto: AP)

Hvorfor samler Microsoft data sammen, når man bruger firmaets nyeste styresystem Windows 10?

Det spørgsmål har mange brugere i både Danmark og resten af verden stillet sig, efter det flere gange er kommet frem, hvordan data flyder i en lind strøm fra private computere til Microsofts store servere.

Teknologi Farvel Internet Explorer: Nu er denne browser størst

Teknisk klient samler data ind
Onsdag aften lavede teknologi- og sikkerhedsdirektør hos Microsoft Danmark, Ole Kjeldsen, derfor en grundig gennemgang af sagen foran en større gruppe af dedikerede Windows-brugere, der var inviteret på besøg i Microsofts hovedkvarter i Lyngby.

Og her erkendte han, at Microsoft har været for dårlig til at fortælle brugerne om dataindsamlingen:

- Der sker en masse i jeres computere. Vi har en klient, der samler tekniske data sammen om fx drivere og driften, så vi kan forbedre kvaliteten af Windows 10 og sende nye servicepakker ud.

- Vi gør det, så I får den bedst mulige oplevelse, begyndte han og understregede flere gange, at data er anonyme og kun i sjældne tilfælde af privat karakter:

- Vi samler ikke personlige data sammen – heller ikke hvem I taler med.

Sådan behandler Microsoft dine data

Her er nogle af hovedpunkterne fra Ole Kjeldsens oplæg:

- alle data sendes krypteret fra computeren til Microsoft

- data bruges til at forbedre softwaren og dermed brugeroplevelsen i Windows 10

- data slettes typisk inden der er gået 30 dage

- blot en procent af alle de data, der samles på computeren, ender med at blive sendt videre til Microsoft - blandt andet fordi data allerede er kendt af Microsoft fra andre computere

- som standard er Windows 10 sat op til at samle data sammen - men du kan selv gå ind i computerens indstillinger og vælge, hvad der skal deles med Microsoft

- Microsoft forsøger altid at filtrere eventuelle private data fra, inden data sendes videre til firmaet

- hvis private data ender med at blive delt med Microsoft, beskyttes de ekstra omhyggeligt og kun få personer i firmaet har adgang til at analysere dem

- personlige data deles aldrig med andre - heller ikke myndighederne - medmindre der ligger en dommerkendelse

Læs mere om indsamling af data i Windows 10 her.

Skal gøre hardware mere driftssikker
Ifølge Ole Kjeldsen kan data handle om, hvordan hardwaren på computeren fungerer sammen med Windows 10 og programmer på computeren.

- Det kunne være et grafikkort, der går ned, hvis nogle bestemt programmer bruges på Windows 10.

- I de tilfælde samler vi data sammen om, hvor tit og hvordan det sker - og så kan disse anonyme og aggregerede data blive delt med producenten af grafikkortet, så de kan rette fejlen.

Teknologi Overraskende udvikling: Nu er dette styresystem størst i Danmark

Personlige data beskyttes ekstra
Sikkerhedsdirektøren fortalte også, at i nogle få tilfælde ender mere personlige data med at blive sendt videre til Microsoft:

- Men her er det en særlig afdeling i Microsoft og få udvalgte medarbejdere, der har adgang til data.