Mobilnet opgraderes i hele landet: Skal få dine smarte ting på nettet

TDC opgraderer sit mobilnet, så det bedre kan understøtte enheder i det smarte hjem

Smarte ure og andre små enheder får nemmere ved at komme på nettet, når mobilnetværket opgraderes. Foto: Mark Lennihan/AP
Smarte ure og andre små enheder får nemmere ved at komme på nettet, når mobilnetværket opgraderes. Foto: Mark Lennihan/AP

En mobil teknologi optimeret til at give for eksempel hundehalsbånd, elmålere og andre smarte ting i hjemmet adgang til internettet rulles nu ud i hele TDC’s mobilnetværk.

Teknologien kan ligeledes understøtte små bærbare enheder, der overvåger vitale data på syge mennesker og sende dem videre til lægen.

Fortæl mig hvor du bor: Her er Danmark et digitalt 'uland'

NarrowBand IoT (NB-IoT) er navnet på teknologien, der indtil i dag alene har dækket Storkøbenhavn. 

Fordelen ved NB-IoT er blandt andet, at forbindelsen har meget lang rækkevidde selv til enheder, der er indendørs og under jorden.

Det er planen, at udrulningen sker i løbet af 2018.

God nyhed: Nu får danskerne hurtigere internet

Ordbogen: Det betyder det

IoT: I Internet of Things (IoT) udstyres alle ting med en internetsensor og indgår i et netværk med andre ting. Formålet med IoT er skabe nye og mere intelligente processer, der skaber værdi for brugere, virksomheder og samfund.

NB-IoT: NarrowBand IoT er en såkaldt Low Power Wide Area-teknologi (LPWA) optimeret til Internet of Things. Standarden er i licenseret frekvensbånd i modsætning til eksempelvis SigFox og LoRa, teknologien er sikker og stabil, hardwareomkostningerne er minimale, der er sublim rækkevidde – både indendørs og under jorden – og så suger teknologien næsten ingen strøm.

Smart Cities: Idéen med Smart Cities er, at man forbinder byen i et intelligent bynetværk. Med et trådløst netværk, og sensorer til at sanse alt og alle i bevægelse, kan alt inden for den digitale bymur tale sammen. Parkens plæner fortæller, hvornår de skal slås og/eller vandes. Skraldespande fortæller, hvornår de skal tømmes. Parkeringspladser fortæller, om de er ledige.

M2M: M2M (Machine-to-Machine) forbinder "ting" til Internettet, forvandler dem til intelligente ting som udveksler real time information og åbner op for uanede muligheder.

Kilde: TDC Erhverv