Myndigheder advarer: Mobilopladere kan være livsfarlige

Sikkerhedsstyrelsen har fundet alvorlige fejl i 10 af de 25 opladere, man netop har testet

Det er sådan et syn, der kan møde dig, hvis du har købt en uoriginal og farlig oplader til mobiltelefonen.
Det er sådan et syn, der kan møde dig, hvis du har købt en uoriginal og farlig oplader til mobiltelefonen.

TIP OS: Har du haft problemer med en mobiloplader? Fortæl din historie i en mail til tech@eb.dk

Der tegner sig et dystert billede af markedet for mobilopladere. For efter en test, som Sikkerhedsstyrelsen de seneste måneder har lavet, er der alt for ofte livsfarlige fejl i de mobilopladere, som danskere forbrugere kan købe.

10 ud af 25 testede opladere viste sig således at have så alvorlige fejl, at de kan bryde i brand eller give alvorlige stød. Opdagelsen førte derfor til 10 tilbagekaldelser og fem salgsstop, fordi produkterne ikke levede op til lovgivningen:

- Vi ser især to typer fejl på opladerne. Den første er, at afstandene inde i opladeren er for små. Det betyder, at man kan få alvorligt stød, hvis man rører stikket.

- Den anden typiske fejl er, at opladeren ikke er lavet i selvslukkende materiale. Det betyder, at hvis uheldet er ude, og der går ild i opladeren, så bliver den ved med at brænde.

- For at leve op til lovkravene skal den slukke af sig selv, siger Lone Brose, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse om sagen.

Min iPhone brød spontant i brand: Kunne være endt med katastrofe

Mærkeløse opladere
Ifølge Sikkerhedsstyrelsen kan man dog gøre flere ting for at beskytte sig:

- De produkter vi oftest ser alvorlige fejl på, er dem, der hverken har et mærke eller en typebetegnelse. Ofte er det også produkter, som ligner originale mærkevarer.

- Derfor er det en god idé at tjekke det, der er skrevet med småt på opladeren. Hvis den hverken har et bestemt mærke eller et modelnummer, mener vi, at der er en større risiko for, at den kan være farlig, forklarer Lone Brose.

Farlig udvikling: Opdaterede iPhones kan føre til brande

Kopier ligner originalen
Producenterne af kopier af de originale produkter er dog så udspekulerede, at det nogle gange kan være meget svært som almindelig forbruger at se forskellen på den ægte vare og den farlige kopi.

Et godt råd er derfor at gå direkte til producenten af ens mobiltelefon eller en autoriseret butik, hvor laderen godt nok er dyrere end kopierne, men så med sikkerhed ikke bryder i brand eller giver stød.

TIP OS: Har du haft problemer med en mobiloplader? Fortæl din historie i en mail til tech@eb.dk

Sådan undgår du brand i mobilopladeren

Efterlyser brandsager

Hvis man oplever, at en mobiloplader bryder i brand, eller at man får stød, vil Sikkerhedsstyrelsen meget gerne kontaktes.

- Vi vil rigtig gerne høre om det, hvis man oplever at en oplader eller et andet produkt er farligt. Vi tager alle henvendelser seriøst, så man skal ikke tøve med at kontakte os.

- Det giver os nemlig en mulighed for at undersøge produktet – og hvis det er farligt, får vi det fjernet fra markedet og advaret forbrugerne, siger Lone Brose.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?