Norge trækker stikket til Skam: Sådan kan du se med igen

Der findes en teknologisk genvej til fortsat at se Skam på NRK - læs her hvordan du bruger den

Farvel Danmark! NRK har lukket for de udenlandske netbrugere, der ikke længere har fri adgang til at se Skam. Skærmdump: NRK
Farvel Danmark! NRK har lukket for de udenlandske netbrugere, der ikke længere har fri adgang til at se Skam. Skærmdump: NRK

Dagens norske Skam-nyhed var ikke god for de tusindvis af danskere, der følger kultserien tæt.

På grund af en strid om musikrettighederne - altså den musik, der spilles i serien - har NRK lukket sin virtuelle fordør, så det alene er nordmænd, som kan se med på nettet.

Ideen er naturligvis, at du skal se med fra en computer, der er koblet på internettet i Norge. Men teknologisk findes der en lovlig genvej til at få din computer til at opføre sig som om, at den er det.

Her kan du stadig se Skam

På DR TV kan du fortsat se Skam - dog alene sæson 1 og sæson 2. Og kun frem til 7. februar.

DR forhandler om rettighederne til senere på året at vise den netop afsluttede sæson 3.

Server i Norge hjælper dig
Løsningen hedder VPN: Virtual Private Network.

I praksis er det et program på din computer, der sørger for at sende al nettrafik gennem en server, der fysisk står i fx Norge.

Din computer kommunikerer med serveren i Norge, der så kommunikerer videre med resten af verden.

Når du klikker dig ind på NRK's hjemmeside, tror deres computersystem nu, at det er en computer - server - i Norge, der er dannet kontakt til. Herefter afspilles Skam på din computer, men forsat med den særlige VPN-server i Norge som dit mellemled.

VPN: Skridt for skridt

1. Gratis eller betalt? Du skal først finde den tjeneste, der dækker dine behov og ønsker

2. Passer tjenesten til din computer eller mobile enhed? Måske får du kun lov til at gå på VPN via en enkelt enhed

3. Plugin eller program? Nogle VPN-tjenester kan bruges direkte i browseren som en udvidelse.

4. Andre skal hentes ned som et program. Det skal installeres og aktiveres, hver gang du har brug for det.

5. Selv med en VPN kan streamingtjenester godt spotte, at du ikke er i det krævede land. Måske skal du slette cookies og andre data i din browser, før det virker

VPN er lovligt
Moralsk skal du afgøre med dig selv, om det er i orden på den måde at omgå spærringen hos NRK.

Der er intet ulovligt i at bruge teknologien, der anvendes på computerne hos en række af firmaer og offentlige virksomheder. Her er formålet at sikre, at kun godkendte computere kobler sig på firmaets servere.

For eksempel kan journalister på Ekstra Bladet skrive artikler hjemme hos sig selv eller på rejser via deres bærbare computere. Men kun hvis VPN-forbindelsen er slået til - uden den er der ingen adgang til mediehusets interne systemer.

I andre tilfælde bruges VPN til at surfe anonymt på nettet i lande, hvor borgerne straffes hårdt for noget så banalt som at kritisere regeringen på Facebook.


Se en trailer for kultserien Skam. Video: NRK

Pas på Hola
Nu spørger du sikkert: hvordan sætter jeg så min computer op med VPN?

Svar: du skal først finde en brugbar VPN-tjeneste på nettet. Og det er vigtigt, at du vælger den rigtige.

Der findes en lang række af gratis tjenester. Problemet med dem er, at du risikerer at blive spammet med reklamer, at forbindelsen kører meget langsomt eller endnu værre, at du får udnyttet din computer til at sende andres trafik igennem din netforbindelse.

Sidstnævnte er et kendt problem med den udbredte gratistjeneste Hola, hvor du - hvis du bruger Hola - også er vært for andre netbrugere.

Gør de noget ulovligt via din forbindelse, risikerer du i værste fald, at politiet en dag står hos dig, fordi det ser ud som om, at ulovlighederne skete på din computer.

Amerikanske TorGuard er en anerkendt og meget driftsikker VPN-service. Skærmdump
Amerikanske TorGuard er en anerkendt og meget driftsikker VPN-service. Skærmdump
 

Tjek VPN-tjenesten grundigt
Et andet problem med både gratis og betalte VPN-tjenester er, at for at se Skam skal tjenesten have en VPN-server i Norge. Uden en server i landet er VPN-tjenesten ubrugelig til Skam.

Ekstra Bladet kan ikke anbefale en gratis tjeneste, men for under 30 kroner om måneden får du et udvalg af sikre og stabile tjenester. Tjek hvad andre mener om den tjeneste, du vil bruge. Større techsider anbefaler løbende VPN-tjenester - læs flere af deres anmeldelser, før du beslutter dig.

Vi har testet og bruger allerede TorGuard, der har servere i Norge. TorGuard gav nemt adgang til Skam hos NRK under vores test fredag.

Også tjenester som NordVPN og CyberHost har servere i Norge og er anerkendte VPN-services. Vi har ikke testet disse tjenester.

Vær i øvrigt opmærksom på, at VPN-services teknisk fungerer forskelligt. Nogle virker kun på computere - andre også på mobile enheder.

Nogle giver alene adgang for en enkelt enhed. Flere enheder kræver et dyrere abonnement.

Lav pris = lang binding
Inden du eventuelt tegner et abonnement: vær opmærksom på at meget månedspriser kan dække over, at du skal tegne dig for et år eller længere.

Husk også at der ingen garanti er for, at VPN-tjenesten bliver ved med at have effekt.

Tidligere har VPN-tjenester giver adgang til udenlandske versioner af Netflix. Men streamingtjenesten har strammet sin sikkerhed markant, så det i dag er meget svært at se fx det amerikanske indhold på Netflix selv med en betalt VPN slået til.

På samme måde kan NRK vælge at stramme sikkerheden, så VPN-tricket holder op med at virke.

God Skam-jagt!

 

Tip om Tech? Mail til tech@eb.dk