Nu ændrer dit wi-fi sig markant

Wi-Fi 6: Ny standard giver dig hurtigere og langt mere stabilt trådløst internet derhjemme

Netgear står bag en af de mange nyheder, der gør Wi-Fi 6 billigere og mere tilgængelig for flere netbrugere. Men det kniber stadig med få mobiltelefoner og andet udstyr, der understøtter den hurtige standard. Pr-foto
Netgear står bag en af de mange nyheder, der gør Wi-Fi 6 billigere og mere tilgængelig for flere netbrugere. Men det kniber stadig med få mobiltelefoner og andet udstyr, der understøtter den hurtige standard. Pr-foto

En helt ny standard for trådløst internet er lige nu ved at blive rullet ud. Den hedder Wi-Fi 6 og er noget mere ordret end de tidligere navne på wi-fi.

Seneste version hed således 802.11ac, mens Wi-Fi 6 officielt hedder 802.11ax.

Men organisationen, der står bag standarden, har besluttet, at helt som vi kender 3G, 4G og 5G fra det mobile netværk, skal wi-fi fremover navngives med tal.

Mest søgte Wi-Fi 6 router lige nu:


Læs mere om dette prislink i bunden af artiklen

Routerne er begge gode, men deres høje pris får os til at være lidt forbeholdne med en klar købsanbefaling. Foto: Tek.no Teknologi Sådan bliver dit wi-fi vildt hurtigt

Billigere routere er på vej
Og netop Wi-Fi 6 bliver interessant i år. Ved CESmessen forleden i Las Vegas lancerede firmaer som Netgear, D-Link og TP-Link nemlig en række nye routere, der er markant billigere end sidste år, hvor teknologien blev introduceret.

Samtidig kommer der flere mobiltelefoner, tablets og andre wi-fi-enheder på markedet i år, som er i stand til at udnytte de markante forbedringer, der ligger i Wi-Fi 6.

Således kan man med den nye standard forvente op til 30 procent hurtigere hastigheder på sit wi-fi-system.

Teoretisk kan der overføres op til 10 Gbit/sekund, hvilket er markant over de hastigheder, som de fleste har adgang til i deres internetabonnement.

Det er også en begrænsning, man er nødt til at tage med i regnestykket, når man vurderer, om det faktisk kan lade sig gøre at forbedre wi-fi-signalet.

Du får aldrig højere hastighed end den, der kommer ud af netværksstikket i væggen.

Et rigtigt godt mesh-netværk:


Læs mere om dette prislink i bunden af artiklen

Vælg altid mesh

Hvis du jagter et nyt wifi-system, bør du efter vores overbevisning altid vælge et mesh-netværk.

I hvert fald hvis du forsøger at forbedre et dårligt wi-fi-signal.

Mesh findes både som Wi-Fi 5 og Wi-Fi 6. Og uanset dit valg vil mesh kunne forbedre nettet.

Mere stabil og klogere
Bedre hastigheder er heldigvis kun en lille del af forbedringerne i Wi-Fi 6. Systemet er nemlig i stand til at skabe netadgang for markant flere enheder end de nuværende systemer. Og med en langt mere stabil forbindelse, end man oplever lige nu.

Problemet med wi-fi-systemer i dag er, at i boligområder eller virksomheder kæmper mange routere og wi-fi-enheder om båndbredden.

Men da Wi-Fi 6 er langt mere avanceret, er teknologien i stand til at prioritere og styre wi-fi-trafikken utroligt effektivt.

Fordelen ved den avancerede styring af wi-fi-kanalerne i Wi-Fi 6 er samtidig, at mobile enheder ikke skal bruge så meget strøm på at være online.

Indtil videre er det dog alene telefoner som iPhone 11-serien og Samsungs Galaxy S10-serie, der understøtter Wi-Fi 6. Alligevel kan det give mening at overveje at købe et Wi-Fi 6-system næste gang, da dets enheder internt kommunikerer med den hurtigere og mere stabile standard.

Googles bud på et mesh-netværk:


Læs mere om dette prislink i bunden af artiklen

Mest søgte i Nighthawk-serien:


Læs mere om dette prislink i bunden af artiklen

Sådan virker prislinks i denne artikel

Denne artikel indeholder affiliate links til Ekstra Bladets samarbejdspartner PriceRunner. Når læserne klikker på disse links, modtager vi en mindre betaling. Samarbejdet har ingen betydning for, hvilke tests eller techhistorier vi bringer - eller en eventuel bedømmelse af et produkt.

- redaktionen

169 kommentarer
Vis kommentarer