Nu får biograferne kniven: Nye film skal streames derhjemme

Stifteren af musiktjenesten Napster vil smide premiere film ud af biografen og hjem i din stue

Kabel-tv var det første offer for den kæmpe succes, som streamingtjenesterne Netflix, HBO Nordic og Viaplay har fået.

Nu er det biograferne, der står foran en markant forandring, hvis en af verdens mest innovative techprofiler lykkes med sit nye projekt.

De scorer kassen på Facebook-aktier

 

Napster-stifter bag ny idé
Sean Parker, der grundlagde musiktjenesten Napster og senere investerede i opbygningen af Facebook og Spotify, er på vej med en ny streamingtjeneste kaldet 'The Screening Room'.

Ideen er at dræbe biografernes monopol, der i dag giver dem eneret til at vise premiere film, før de kommer på DVD og streaming.

Facebookgrundlægger gifter sig

Og ifølge flere amerikanske medier er nogle af verdens største filmstudier med på ideen, der dog bliver ganske kostbar for forbrugerne.

Sean Parker og hans partnere ved nemlig godt, at studierne først giver slip på biograferne, når der findes en god forretningsmodel i at vise premiere film hjemme i stuen.

Magtfulde instruktører bakker op - men ikke alle

Ifølge Variety.com bakker nogle af Hollywoods mest magtfulde instruktører op om den kommende streamingtjeneste.

Steven Spielberg, J. J. Abrams (Star Wars, red.) og Peter Jackson (Lord of The Rings, red.) støtter 'The Screening Room' og har investeret penge i projektet og det start-up, der står bag.

Men andre er direkte imod. Blandt andre filmfolkene Christopher Nolan (Batman 'The Dark Knight', red.), James Cameron (Titanic, red.) og Jon Landau er uenige og mener, at deres film altid først skal ses i en biograf.

Så dyre bliver filmene
Boksen til at se premiere film skal koste mere end 1.000 kroner. Og filmene, der kan ses i en periode på 48 timer, koster 340 kroner at leje - og du skal betale beløbet, hver gang du ser filmen.

Filmstudierne vil få en markant større del af kagen, end de får i biografen i dag - nemlig alle pengene bortset for et gebyr på lidt over 30 kroner til streamingtjenesten.

Test: Det perfekte fjernsyn koster dig 20.000 kroner

Brugerne af tjenesten får samtidig to biografbilletter til hver film, de lejer. Billetterne skal være med til at få de magtfulde biografer - der er indædt imod ideen - til at sluge planerne lidt nemmere.

Med priser på op til 100 kroner for en biografbillet kan 'The Screening Room' vise sig at være et godt alternativ, hvis en større gruppe dropper biografen og i stedet ser nye film hjemme.

På sigt ventes prisen for at se og bruge systemet også at falde, efterhånden som tjenesten bliver mere udbredt.

Det er uvist, hvornår tjenesten kan være i luften i Danmark.

Tjente milliarder på Skype - nu vil Janus Friis skabe en ny succes