Nu skal Pape forklare sig: Hvor går grænsen for politiets nye våben?

Justitsministeren kaldes i samråd om politiets brug af ansigtsgenkendelse

I Storbritannien og særligt landets største byer som London er videoovervågning og ansigtsgenkendelse meget udbredt og stærkt kritiseret. Nu er teknologien på vej til at blive en del af værktøjskassen hos dansk politi. Foto: Akira Suemori/AP
I Storbritannien og særligt landets største byer som London er videoovervågning og ansigtsgenkendelse meget udbredt og stærkt kritiseret. Nu er teknologien på vej til at blive en del af værktøjskassen hos dansk politi. Foto: Akira Suemori/AP

TIP OS: Har du informationer om brug af ansigtsgenkendelse i Danmark? Tip os i en mail til tech@eb.dk - vi behandler alle henvendelser fortroligt

Det er kommet bag på flere af partierne i Folketinget, at dansk politi allerede er gået i gang med at bruge den meget omstridte teknologi til ansigtsgenkendelse.

Trods partiernes ønske om en åben debat på området, er sagen nemlig aldrig blevet taget politisk op. Men det bliver den nu, hvor justitsminister Søren Pape Poulsen (K) kaldes i samråd om sagen:

- Der er så meget ny teknologi, som indføres hurtigere, end lovgivningen og debatten kan følge med, siger Lisbeth Bech Poulsen, der er SF's ordfører for digitalisering, IT og teknologi.

- Man kan jo altid sige, at ansigtsgenkendelse kan bruges mod terrorisme og andre alvorlige forbrydelser. Men den type af argumenter skal altså ikke afholde os fra at diskutere bagsiden af medaljen, mener hun og vil nu bede ministeren om et svar på, hvordan teknologien bruges herhjemme.

- Der bør være nogle helt klare rammer for, hvordan ansigtsgenkendelse bruges. Og det skal være nogle rammer, som vi og ikke politiet sætter.

Dokumentation: Spørgsmål 1 og spørgsmål 2 i samrådet.

Her gætter politiets nye våben forkert næsten hver gang

Det siger politiet om teknologien

- Som alle andre teknologiske fremskridt vurderer vi i politiet, hvordan vi kan bruge det i for eksempel efterforskningen, forklarer Niels Denny Sørensen, vicepolitiinspektør og operativ chef i NC3, til Ekstra Bladet.

- Det har vi også gjort med teknologien til ansigtsgenkendelse. Og ja, vi både kender og bruger teknologien, men af politifaglige grunde ønsker vi ikke at løfte sløret for, hvor meget og på hvilke områder.

Dansk politi har taget omstridt teknologi i brug

Giv befolkningen besked
Også hos Alternativet opfordrer man til en åben debat om politiets nye våben:

- Jeg synes, det er problematisk, at der ikke har været en offentlig debat om det her.

- Det er vigtigt for tilliden til politiet, at vi diskuterer offentligt, om politiet skal tage denne teknik i brug, og som minimum at befolkningen ved, hvornår og hvorfor de bliver overvåget, siger Alternativets Josephine Fock til Ekstra Bladet.

Facebook indfører ny funktion: Må vi bruge dit ansigt?

Teknologi er ikke objektiv
Lisbeth Bech Poulsen fra SF håber, at både justitsministeren og resten af regeringen vil være åben for en diskussion om etikken bag politiets overvågningsredskaber:

- Vi har ufattelig mange kameraer i det her land. De kan jo i værste fald betyde, at vi med ansigtsgenkendelse får så indskrænket et offentligt rum, at vi aldrig kan færdes uden at blive genkendt og overvåget.

- Der er samtidig en indbygget risiko i teknologien, hvis vi tror, at den altid er objektiv. Det er den selvfølgelig ikke, fordi det er mennesker, der bruger og koder teknologien.

- Vi har også set eksempler fra andre lande på, hvordan ansigtsgenkendelse kan være med til at diskriminere mod dele af befolkningen og alt for ofte tager fejl.

Søren Pape Poulsen ønsker ikke at udtale sig til Ekstra Bladet om sagen, men har flere gange tidligere udtrykt stor opbakning og tillid til politiets brug af overvågningsredskaber som logning af borgernes kommunikation og konstant skanning af millioner af nummerplader.

Politiets scannerhøst på 90 dage: 110.000 har rod med bilforsikringen

TIP OS: Har du informationer om brug af ansigtsgenkendelse i Danmark? Tip os i en mail til tech@eb.dk - vi behandler alle henvendelser fortroligt

Kan bruges på politiets droner

Selvom dansk politi ikke vil afsløre, hvordan de præcist bruger ansigtsgenkendelse, har man tidligere fortalt, at teknologien er vigtig på droner.

- Der er rigtig gode kameraer med ansigtsgenkendelse på dronerne, fortalte Dannie Rise, chef for Special Operativ Afdeling, da Københavns Politi sidste år brugte netop droner under en indsats på Christiania.

I dag understreger Københavns Politi dog over for Ekstra Bladet, at udtalelsen dengang alene skulle forstås således, at man med dronerne kan genkende personer ved brug af sammenligning med et foto, et signalement eller andet.

Alle former for genkendelse sker 'manuelt' og uden brug af automatiseret software.

100 nye kameraer på vej
Mens droner altså ifølge Københavns Politi p.t. ikke bruger automatiseret ansigtsgenkendelse, kan de op mod 100 avancerede overvågningskameraer, som snart sættes op rundt om i landet, være et af de områder, hvor ansigtsgenkendelse tages i brug.

Politiet ønsker som nævnt ikke at kommentere, hvordan teknologien til ansigtsgenkendelse bruges og vil blive brugt. Men politiets kameraer er en del af regeringens bandepakke, hvor overvågning med både biler, droner og faste kameraer indgår.

I planen beskrives indkøbet således:

'Regeringen vil indkøbe nyt overvågningsudstyr som f.eks. droner, kameraer og overvågningskøretøjer. Der vil blive oprettet en pulje til indkøb af overvågningsteknologi.'

Her får det kritik

Myndighederne i Storbritannien overvåger sine borgere med så mange kameraer og så avanceret teknologi til ansigtsgenkendelse, at det er umuligt at have et privatliv.

Det mener to borgerrettighedsgrupper, der nu vil lægge sag an mod det britiske politi for at få ansigtsgenkendelse under demonstrationer og andre lovlige forsamlinger stoppet.

- Kameraer til ansigtsgenkendelse er autoritært, håbløst udpræcist og gør befolkningen til vandrende id-kort, siger Silkie Carlo, der er direktør for organisationen Big Brother Watch til The Guardian.

Uskyldige anholdes
Netop de mange fejl, som teknologien har vist sig at have i Storbritannien, er et væsentligt problem for borgerne, mener de to organisationer.

For når ansigtsgenkendelsen ’ser forkert’, fører det til anholdelser og andre situationer, hvor uskyldige holdes tilbage eller mistænkes af politiet.

Du kan læse en større rapport fra Big Brother Watch om sagen her.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Så hvad laver vi i Guinea?