Nu tages Søren Pinds overvågningsnet i brug: Så meget gemmes om dig

24 faste overvågningskameraer landet over gemmer alle nummerplader og billeder af bilerne i 30 dage - også selv om du intet har gjort

Søren Pind var stærkt begejstret, da han fredag fik en demonstration af det nye overvågningssystem.

Hvor meget skal man som borger tåle i myndighedernes kamp for at overvåge og afsløre forbrydelser?

Ifølge justitsminister Søren Pind (V) er svaret 24 faste overvågningskameraer landet over, hvor samtlige bilister fotograferes og får nummerpladen tjekket i politiets databaser.

Og som gemmer alt i 30 dage - også nummerpladedata og billeder af uskyldige.


Selv om millioner af data samles sammen om også uskyldige borgere, har man ifølge politiet intet at frygte, hvis man overholder loven.

Politiets hemmelige kameraer: Det skal de bruge din nummerplade til

Søren Pind: Fantastisk system
På et pressemøde fredag åbnede Søren Pind officielt det nye overvågningsnet ved først at tage en paradetur i en af de 48 patruljevogne, der også skal køre rundt med kameraer monteret på taget.

Og han var begejstret over systemets muligheder, som han oplevede dem på den korte tur fra ministeriet til politigården.

Der var adskillige 'hits' undervejs - blandt andet på en bil, hvis ejer var frakendt førerretten:

- Det er stærk kost.

- Især når man sender sine børn ud i trafikken, så ved man, at der skal slås hårdt ned, når folk med frakendelser kører rundt.


Få en forklaring på, hvordan politiets nye system kan bruges.


Herover er et kort over steder, hvor politiet stationært overvåger danske bilister døgnet rundt - kortet opdateres automatisk, når der meldes nye scannere ind. (Kilde: Anpg.dk)

Sådan ser udstyret ud inde i patruljevognen - på skærmen får betjentene omgående besked, hvis der er 'et hit'. (Foto: Linda Johansen)
Sådan ser udstyret ud inde i patruljevognen - på skærmen får betjentene omgående besked, hvis der er 'et hit'. (Foto: Linda Johansen)
 

Slut med privatliv på nettet: Sådan vil staten overvåge dig

Så meget gemmes
Data fra patruljevognene med de nye kameraer gemmes kun, hvis en mistænkelig bil opdages. Alle andre 'hits' slettes kort efter, at data er tjekket.

Men i særlige områder, som fx Nørrebro under en bandekonflikt, kan kameraerne sættes op synligt eller skjult - og så vil alle bilister blive fotograferet og få deres nummerplade tjekket. Og disse data gemmes og bruges af politiet i 30 dage.

På samme måde gemmes alle data fra de nu 24 stationære kameraer rundt om i landet.

Det kom frem på pressemødet

- Nu tager politiet efter en testperiode deres automatiske nummerpladesystem i brug.

- Systemet består af et kamera og en scannerfunktion, der aflæser nummerpladen og tjekker den i politiets registre. Der tages under scanningen et billede af hele bilen og personerne i den - men billedets primære fokus er at gemme nummerpladen.

- 48 patruljevogne udstyres med kameraer og 24 stationære kameraer sættes op ved trafiktunge områder og tæt på landets grænser.

- Samtlige data, der fanges af de stationære kameraer, gemmes i 30 dage og kan i den periode bruges af politiet til efterforskning.

- Billeder og data fra patruljevognene gemmes derimod ikke, medmindre der er 'et hit'. I de tilfælde gemmes data i op til flere år.

- Myndighederne kan beslutte, at særlige krisesituationer gør det muligt at gemme data om alle, der fanges af politiets kameraer- også i længere perioder end 30 dage.

- Borgerne kan ikke få indsigt i, hvilke data politiet gemmer - eller om data deles med andre myndigheder og lande, hvilket politiet kan beslutte er i orden at gøre.

Læs mere her.

Afsløret af aktivist: Her er politiets hemmelige kameraer, som overvåger dig


Søren Pind er ikke bekymret over, at millioner af data fra uskyldige borgere nu samles sammen med det automatiske nummerpladesystem.

Minister: En pligt at hjælpe politiet
Konsekvensen kan ifølge kritikere af systemet blive, at uskyldige pludselig ender som mistænkte og vil blive udspurgt af politiet - alene fordi de har bevæget sig ind i et overvåget område.

Men den risiko må borgerne leve med, mener Søren Pind - alternativet er nemlig, at vigtige forbrydelser og i værste fald terror ikke effektivt kan opklares:

- Det at vidne er en borgerpligt.

- Og hvis man ser noget kriminelt, synes jeg, det er fornuftigt at bidrage til opklaringen af det.


Politiet forventer, at det nye system bliver et effektivt redskab til at bekæmpe organiserede kriminelle. Samtidig kan politiet målrettet få stoppet spritbilister og andre, der laver ulovligheder i trafikken.

Slut med at skjule dig: P-kontrol tager rullende våben i brug

Sikkerhedsekspert: Det er skruen uden ende

Det er langt over grænsen, når data fra samtlige af politiets stationære nummerpladescannere gemmes i 30 dage - også selv om du intet ulovligt har gjort.

Det mener en af Danmarks førende sikkerhedseksperter og kommentatorer, Anders Kjærulff, fra 24/7-programmet Aflyttet:

- Det er bekymrende, men ikke overraskende.

- Politiet har jo hele tiden ønsket at 'kunne se tilbage i tiden'. Det er bare skruen uden ende, siger Anders Kjæruff til Ekstra Bladet.

Vi bor i et kontrolsamfund
Han mener, at tiltaget i praksis gør det umuligt at bevæge sig anonymt rundt på vejene i Danmark:

- I udlandet sletter man data langt hurtigere, når bilisten ikke har gjort noget ulovligt.

- Jeg vil ikke kalde det et overvågningssamfund, men vi er i fuld gang med at udvikle et kontrolsamfund.

- Der vil jo være mange, som støtter Søren Pind i, at det her kan stoppe kriminalitet?

- Sikkert - men danskerne bilder sig altså ind, at det her hjælper.

- Vi lever nemlig i en tid med rekordlav kriminalitet - så det er løgn, når politikerne påstår, at der er brug for at overvåge mere.

Risikerer at blive hacket
Anders Kjærulff advarer samtidig mod, at masseindsamlingen af data risikerer at blive hacket og ende i forkerte hænder:

- Se blot på, hvordan andre data fra politiet tidligere er blevet hacket.

- Den her database er jo en drøm for hackere: de ved præcis, hvor de skal hente dem. Og der bliver hele tiden samlet flere meget private data sammen.