Ny iPhone er en juvel

ANMELDELSE: Kombinerer det bedste fra fortiden med nutidens fremskridt

Sådan præsenterer Apple selv iPhone SE. Video: Apple

'Den er for stor, ligner ikke en SE eller har ikke det nye design.'

Der er mange holdninger til den nye iPhone SE. Og kritikerne har sandsynligvis ret og uret på samme tid.

For dette er ikke en iPhone SE, som vi kender modellen fra tidligere. Det er en markant større mobil, hvor skærmen er vokset fra 4 til 4,7 tommer, men prisen er stadig lav.

Sammenlignet med både nye og større iPhones og Androids er modellen også en mærkbart smallere mobil. Den er lettere at holde rundt om. Du behøver ikke at lave fingergymnastik for at sikre mod, at den falder ud af din hånd.

iPhone SE er teknisk set en iPhone 8 med inspiration fra iPhone 11.

Med andre ord er dette års iPhone SE ikke den gamle iPhone SE i de samme klæder. Men det er fortsat den overkommelige og kompakte iPhone, som enhver kan betjene, og som næsten alle har råd til at købe.

Foto: Tek.no
Foto: Tek.no
 

Klar dom over billig iPhone: Køb den

Tilbage til Touch ID
En lille skærm, der er let at nå rundt om, er også mindre, når du ser video, spiller spil eller læser e-mails. Det faktum, at der ikke er et stort hak i toppen til sensorer og kameraer, er positivt. Men fordelen forsvinder, fordi telefonen på trods af sin kompakte størrelse føles unødvendig stor med de enorme kanter omkring skærmen.

En iPhone med et nyt design og gammel skærmstørrelse på 4,7 tommer ville nemlig være superkompakt. Det er måske ikke muligt, og billigt ville det næppe have været - men det er et sådant koncept, der kunne have fået iPhone SE til at vække nysgerrighed.

I stedet for Face ID har iPhone SE en læser til fingeraftryk kaldet Touch ID. Og selvom den fungerer godt nok, føles det en smule bøvlet i denne telefon.

Når vi taler om størrelsen, må indrømme, at jeg savner de store batterier, der holder og holder.

Jeg bruger mine mobiltelefoner meget og har ofte fem timers skærmtid på en dag. Med iPhone SE skal jeg oplade meget oftere end med iPhone 11 Pro Max eller især en Huawei P40 Pro.

Foto: Tek.no
Foto: Tek.no
 

Måske er det din: Teleselskab spærrer 500 telefoner

Stereohøjttalere
Hurtigopladning understøttes her, men du skal selv købe opladeren. Der følger nemlig kun en 5 watt-model med i salgskassen. Det er lidt småligt.

Du får også trådløs opladning, så du bare kan smide din telefon i en QI-lader  når du ikke bruger den. 

En anden funktion, som iPhone SE har styr på, er lydkvalitet. I modsætning til de fleste telefoner i samme prisklasse får du stereolyd. Der er ikke så god lyd som i dyrere iPhones eller den dyreste Samsung Galaxy-model. Men du kan fint bruge iPhone SE som en radio- eller musikafspiller uden behov for yderligere højttalere eller hovedtelefoner.

Er lyden så fejlfri og stor nok til at fylde et rum? Nej, det er den ikke. Men mange af konkurrenterne lyder som skrattende kasser. Sammenlignet med flertallet af dem gør iPhone SE et meget godt lydjob.

Men hovedtelefonstikket mangler altså fortsat.

Foto: Tek.no
Foto: Tek.no
 

Artiklen er lavet i samarbejde med Tek.no

Godt kamera
Kameraet er et punkt, hvor iPhone SE svinger begge veje. Der er bestemt ting, vi savner, når der måles op mod udvalgte topmodeller. Men hvis du vil have den samme billedkvalitet som denne model og i samme prisklasse, lander du på en ældre Android-topmodel. Det betyder typisk en telefon, der er et par år gammel, før prisen matcher.

Og en to år gammel Android-telefon har ikke en lang levetid med opdateringer tilbage. iPhone SE på den anden side forventes at blive opdateret fem-seks år frem.

IPhonen har således et tolv megapixel hovedkamera. Udover selfie-kameraet, der er lidt 'meh', har det ikke mere. Du får ikke zoom, og du får ikke vidvinkel. Det er fint nok i denne prisklasse.

Hvad du får, er gode billeder i dagslys, og telefonen har god kontrol over farverne. Den tager også billederne lynhurtigt og præcist næsten hver gang. Altså i dagslys.

Under dårlige lysforhold og om aftenen oplever du den største skuffelse, fordi AI-styringen ikke er på plads. Det er den funktion, Huawei introducerede, og at alle, inklusive Apple, har efterlignet de sidste par år. Det er først og fremmest baseret på software.

Men telefonen kan godt tage billeder, når det er mørkt. Hvis vi glemmer de absolutte topmodeller og sammenligner med direkte konkurrenter, er billedkvaliteten også acceptabel.

Luksus eller budget? Vælg den rigtige mobil

iPhone SE er som nævnt en 'opgraderet' iPhone 8, hvor nogle af de gamle dele stadig sidder i. Det kan betyde, at kølingen ikke er så god eller tilpasset til A13-chippen, som kommer fra iPhone 11-serien. Forskelle i mængden af ​​RAM og pixels på skærmen kan også forklare, hvorfor telefonens effekt svinger.

Samlet er denne iPhone dog en slags magtdemonstration for Apple. Den viser, hvilke kræfter der ligger i at have et 'bagkatalog' med tidligere produkter, der kan let moderniseres og relanceres.

Dermed ikke sagt, at iPhone SE er fejlfri. Slet ikke hvis du er vant til udstyr, der koster det dobbelte.

Men det er stadig en juvel i sin prisklasse, som næppe nogen mobil til samme pris kan matche. Bravo, Apple.

Og stop så med at producere de langsommere ladere, som følger med iPhone SE.

Sådan virker prislinks i denne artikel

Denne artikel indeholder affiliate links til Ekstra Bladets samarbejdspartner PriceRunner, som vi modtager vi en mindre betaling pr. klik for.

- redaktionen