Ny MacBook Air: Kraftigere, bedre og billigere

ANMELDELSE: Men på nogle områder går tingene galt - blandt andet batteriet skuffer

MacBook Air årgang 2020. Foto: Tek.no
MacBook Air årgang 2020. Foto: Tek.no

I slutningen af ​​2018 fik den fuldstændig forældede 'billige' Apple-bærbar, MacBook Air, et totalt eftersyn, der omfattede et længe ventet højtopløst Retina-display, tyndere skærmkanter, større touchpad, hurtige Thunderbolt-porte, nyt lydsystem, Touch ID og nyt tastatur - bare for at nævne noget.

Det er halvandet år siden, og Apple er nu klar med en opgraderet 2020-version. Blandt nyhederne denne gang finder vi en meget mere kraftfuld processor med mulighed for fire kerner i stedet for kun to og et nyt tastatur (ja, igen!).

Især sidstnævnte vil glæde mange, for det er af samme type, som vi har ros til skyerne i vores test af MacBook Pro 16.

Nu laver Apple en 'iMask'

Billigere end før
Meget var godt allerede i 2018-modellen, og meget er bedre i 2020-udgaven. Desuden overrasker Apple os på et tidspunkt: Prisen.

Man kunne forvente en prisstigning på den nye MacBook Air. Men sammenligner man årets basismodel med modellen fra 2018, betaler du mindre. Og får dobbelt så meget lagerplads udover en lidt hurtigere dual-core processor. Vi gned også øjnene, da vi opdagede det.

Prisfaldet gælder dog ikke den opgraderede model, vi havde til test, som har en velvoksen pris, men så er der også en fire-core processor samt 512 GB lagerplads. Forgængeren havde en dual-core processor og kun 256 GB lagerplads.

Dog er ikke alt rosenrødt. For med flere kræfter kommer også udfordringer med køling. Ventilatorstøj reagerede vi på i 2018-udgaven af ​​MacBook Air, og nu er den blevet endnu mere mærkbar. I det mindste i nogle situationer. Derudover bestod årets MacBook-udgave vores batteritest dårligere, end vi havde forventet.

Designet kender du allerede. Det er indmaden, som er interessant. Foto: Tek.no
Designet kender du allerede. Det er indmaden, som er interessant. Foto: Tek.no
 

Artiklen er lavet i samarbejde med Tek.no

Design og byggekvalitet
Udefra er det umuligt at se, at MacBook Air er ny. Design og konstruktion er nøjagtigt den samme som foregående generation fra 2018. Det er helt fint i betragtning af mængden af forbedringer, maskinen fik på det tidspunkt. Hverken det minimalistiske udtryk eller det aluminium, som Apple bruger, kan siges at være gået af mode og imponerer så meget i dag som nogensinde.

Apple producerer regelmæssigt solide maskiner, og vi registrerer sjældent fejl i dem, vi modtager til test med os. Selvom det må siges, at der kan ske meget med maskinerne efter et stykke tid!

Denne gang må vi nævne, at vores test eksemplar 'rokker', når det ligger på et helt fladt underlag. Vi ved ikke, om gummifødderne er forkerte, eller om maskinen har fået lidt slag på vej til os, hvilket er årsagen til rokkeriet, men vi har ingen grund til at mistænke en designfejl, der gælder for flere MacBook Air. Hvis det viser sig senere, opdaterer vi selvfølgelig testen.

Hvis vi scanner markedet, ser vi virkelig kun en åbenlys udfordring for MacBook Air, og det er Huaweis MateBook X, som ikke i øjeblikket er særligt tilgængelig eller er blevet opdateret i lang tid. Desuden kører den ikke macOS.

Hvis vi skal være særligt kritiske, må man sige, at skærmens kanter er begyndt at se lidt forældede ud for os, der konstant tester det allerbedste og hotteste. Andre maskiner på markedet, som Asus Zenbook 13, har slanket skærmkanterne til en næsten usynlig stribe omkring panelet, mens Apple holder sig til et tykkere sort 'bånd'.

Det vil sandsynligvis forblive sådan et stykke tid, fordi Apple i stedet overvejer at slanke sin MacBook Pro 13 tommers model og give den et større 14-tommer panel.

Holder støjen bedst ude

Skærmens kant på den nyeste MacBook Air er efterhånden noget forældet og lidt for tyk. Foto: Tek.no
Skærmens kant på den nyeste MacBook Air er efterhånden noget forældet og lidt for tyk. Foto: Tek.no
 

Blandt de allerbedste taster
En af de to største nyheder på maskinen i år er tastaturet. Selvom vi faktisk var ganske tilfredse med Apples tredje (!) forsøg på deres såkaldte 'sommerfugle'-taster, må vi indse, at flere stadig savner den gamle type med sakse-taster. De sad blandt andet i MacBook Pro før 2014 og i MacBook Air før den forrige 'makeover'.

Og endelig har Apple hørt alle, der har klaget. Eller måske blev firmaet træt af alle de reparationer, de måtte udføre?

Resultatet er et ‘nyt-gammelt’ tastatur med længere gang, meget bedre dæmpning og ekstremt meget mindre støj, når man skriver på det.

Alt dette opnås, mens tasterne føles meget lette og hurtige at skrive på. Vi konkluderer derfor, som vi gjorde, da vi prøvede det samme tastatur på MacBook Pro 16 sidste efterår: Det er stort set blandt de bedste tastaturer, du kan få på en bærbar computer i dag.

Touch ID-sensoren er nu indbygget i powerknappen. Den giver dig mulighed for at logge ind på maskinen, websider og acceptere betalinger med din finger, ligesom du kender det fra iPhone. Praktisk, praktisk, praktisk.

I bunden under tasterne finder vi som altid en touchpad. Vi er ekstremt tilfredse med den. Den er stor nok til at lade dig udføre selv de mest akrobatiske bevægelser med flere fingre og fuld af sensorer og teknologi, så den sporer dine fingre nøjagtigt og flydende.

Apple holder stadig fast på Force Touch, som giver dig mulighed for at trykke flere niveauer ned for at opnå en forbedret funktionalitet. Vi må indrømme, at vi stadig ikke bruger denne funktion i vid udstrækning, selv over tre år efter at den blev introduceret.

Fantastisk display
Med sin 2560 x 1600 pixels opløsning føles MacBook Airs skærm meget skarp, og du kan nemt have et par vinduer side om side uden problemer.

Panelet er også perfekt kalibreret direkte fra fabrikken, så både farve og hvidbalance er korrekt. Det gør meget for oplevelsen. Derudover sikrer IPS-panelet, at billedet ikke er sløret, når du ser skærmen fra en skråt vinkel.

Vi målte den forrige udgave af MacBook Air til 'bare' 300 nits lysstyrke. Lige efter vores test dengang kom der imidlertid en softwareopdatering, der bragte den op til 400 nits, og 400 nits er netop den aktuelle lysstyrke i 2020-udgaven. Uanset om du bruger maskinen i et stærkt oplyst miljø eller udendørs, er det værd at have en skærm, der kan 'overgå' alt andet. Lysstyrken får farverne på det krystalklare display til at springe ordentligt frem og fjerner refleksioner.

En lille detalje, som mange overser, er, at skærmen på en MacBook kan vippes op med bare en finger, uden at du skal holde computeren. Det siger noget om kvaliteten på hængsel mekanismen, der kan modstå en masse bevægelse gennem årene.

Tasterne gør hele forskellen. De er - igen - blevet ok at bruge. Foto: Tek.no
Tasterne gør hele forskellen. De er - igen - blevet ok at bruge. Foto: Tek.no

Lammet af boykot: Her går det godt

Solid til lyd- og videokonferencer
Maskinen fortsætter med at imponere, når vi tjekker lydegenskaberne.

Højttalerne spiller højt og leverer toner fra hele registeret, uanset om du ser film og YouTube-videoer eller lytter til kolleger, der taler på videoopkald. Vi har taget en masse videoopkald på arbejdspladsen den seneste tid, og du kan høre, hvem der har en nyere MacBook af en eller anden art eller ‘noget andet’.

Mikrofonen er meget god og formår at overføre din stemme på en mere naturlig måde end andre bærbare computere.

Som så mange andre bærbare computere understøtter MacBook Air-kameraet kun 720p opløsning. Imidlertid er dynamikken god, og vi vil fremhæve maskinen som en stærk kandidat til videokonferencer i disse tider.

Touch ID sidder nu i powerknappen. Foto: Tek.no
Touch ID sidder nu i powerknappen. Foto: Tek.no
 

Blæser det udenfor?
Ved 40 procent processor belastning, hvilket blev opnået med fire åbne faner samt en 4K YouTube-video i Chrome, lyder der en monoton 'foooooo' lyd fra ventilatoren med ganske voksne 44 dBA.

Som reference er det det samme støjniveau, som vi måler i nogle gaming-bærbare, når vi spiller på dem. I vores eksempel er den skyldige alene en YouTube-video.

Det er ikke ualmindeligt, at ventilatoren roterer hurtigere for at hjælpe en bærbar computer med afkøling. Det, der dog slår os her, er, hvor ofte ventilatoren i MacBook Air er nødt til at træde ind. Det udløses af alt fra Steam-downloads, andre installationer, der tager mere end et par minutter, systemopdateringer, 1440p eller 4K videoafspilning og Photoshop-redigering. Og applikationer, der virkelig bruger processoren eller grafikchippen, som nye 3D-spil fra App Store, kan få ventilatoren til at larme, som vi sjældent hører fra nogen af ​​Apples MacBooks.

Det højeste, vi målte MacBook Air til, var 47,5 dBA under en af ​​vores processertests. Indrømmet, det sker meget sjældent, men det er stadig to decibel højere end maksimum niveauet for den forrige generation af MacBook Air, hvor vi allerede bemærkede lidt mere støj end ønsket.

Så selvom vi kunne surfe på websteder, arbejde i kontorprogrammer og have samtaler på FaceTime uden at høre lyd fra ventilatoren, skal du være opmærksom på, at det ikke er et smart valg for dig at 'presse' din computer i mere krævende programmer.

Denne dag kommer forårets mobil

Er blevet meget hurtigere
MacBook Air er blevet betydeligt mere kraftig og gået fra to til fire kerner i vores testversion. Det er gode nyheder, fordi en maskine med en fire-core processor er langt mere fremtidssikret end en med kun to kerner.

Selv den mest kraftfulde MacBook Air er dog stadig ikke et godt valg for professionelle brugere. De vil bemærke, at dens ventilator slår turboen til meget tidligere og under mange flere typer af opgaver end i en MacBook Pro. Selvom også Pro-maskiner kan lave støj, men så sker det under mere krævende opgaver, der skal gå meget hurtigere.

Når det kommer til spilpræstationen, er denne model kun i stand til at køre enklere spil. Vi prøvede den lidt mere intensive 'Asphalt 9' fra App Store, som kunne spilles med ok flow og lidt forsinkelse her og der.

Lavere batterilevetid
Den sidste ting, vi skal kigge på, før vi når konklusionen, er batteriets levetid.

Her har MacBook Air altid imponeret, men dette års model målte vi til 9,5 timer i vores videotest. Det er cirka 20 procent lavere end 2018-modellen. Mærkeligt nok taler vi om en maskine med heldags batterilevetid, men vi er usikre på, om den højere ydelse er dette offer værd.

Ved lidt tungere brug eller streaming af video i 4K og tjek af mange websteder kan man hurtigt nærme sig den seks-syv timers grænse, der gælder for mange studerende og kontorer. Og det er, når maskinen er ny. Som du ved, begynder batteriet at miste kapacitet efter et par år, og så skal der være lidt overskud at tage af.

Foto: Tek.no
Foto: Tek.no

Medie: Dyr computer fejler

Konklusion
MacBook Air 2020 har et meget, meget godt tastatur. Basismodellen er også faldet i pris og har dobbelt så meget lagerplads og en bedre processor, hvilket er ret utroligt i disse tider. Den opgraderede model, vi testede, er ganske vist blevet dyrere, men du får også mere lagerplads og endnu mere processorkraft.

For mange vil MacBook Air årgang 2020, uanset hvilken udgave de vælger, opfattes som en meget god maskine. Apple leverer igen udsøgt design og byggekvalitet, en skærm, der får selv det ‘kedeligste’ indhold til at se spændende ud, taster, der føles gode at skrive på, en touchpad, der reagerer på dine mindste berøringer, og en lydoplevelse, som ikke er mange bærbare computere forundt. Og så får du Touch ID med i købet.

Batteriets levetid er dog formindsket og nu omkring det punkt, hvor vi spekulerer på, om det kan kaldes en heldags maskine eller ej. Det afhænger af dit brug, om du til sidst skal have en oplader med i skolen eller på arbejdet med dette års model.

Vi er usikre på, om den ekstra ydelse er så meget af batteriets levetid værd. Men så længe du selv laver regnestykket, kender du jo dine behov bedre, end vi gør.

De skal IKKE købe
Hvad vi kan give et klarere svar på er, hvem der IKKE skal købe dette års MacBook Air: Du tror, at MacBook Air med en opgraderet firekerneprocessor nu kan bruges til flere af de samme tunge opgaver som MacBook Pro. Det kan den ikke.

Både fordi Pro stadig leverer fuldstændig overlegen ydelse, men mest fordi ventilatoren og køleløsningen i Air ikke er designet til krævende arbejde i længere tid. For eksempel lidt mere avanceret billedbehandling eller videoredigering.

Vi vil heller ikke vælge en MacBook Air, hvis du planlægger at se 4K-video på den eller tilslutte den til en ekstern 4K-skærm for at gøre det samme. Selvfølgelig er den fuldt ud i stand til den faktiske afspilning, men den ventilatorstøj, den producerer undervejs, vil sandsynligvis slide dig ned.

Hvis du er tilfreds med Full HD-video og kan leve med ventilatorstøj de få gange, du vil øge kvaliteten af ​​videoer eller undtagelsesvis udføre virkeligt krævende opgaver, er MacBook Air et godt køb.

Denne mobil er et dårligt godt køb

Sådan virker prislinks i denne artikel

Denne artikel indeholder affiliate links til Ekstra Bladets samarbejdspartner PriceRunner, som vi modtager vi en mindre betaling pr. klik for.

- redaktionen