Ny 'skat' på nye mobiltelefoner: Så meget skal du betale

Udvalg foreslår, at man kradser 44 millioner kroner ind fra salget af blandt andet mobiltelefoner - kulturminister har tidligere foreslået at droppe afgiften helt

Det kan snart komme til at koste en ekstra afgift, når du køber ny mobiltelefon. Foto: Kiichiro Sato/AP
Det kan snart komme til at koste en ekstra afgift, når du køber ny mobiltelefon. Foto: Kiichiro Sato/AP

Mens regeringen med den ene hånd vil fjerne beskatningen på firmatelefoner, kan de med den anden hånd snart begynde at kræve en ny afgift op på netop mobiltelefoner.

Det såkaldte Blankmedieudvalg, som kulturminister Mette Bock (LA) nedsatte i foråret, har netop afleveret deres anbefalinger.

Udvalget har i deres analyse fundet frem til, at 17 procent af danskerne har kopieret ophavsretligt beskyttet indhold - for eksempel musik eller film - inden for de seneste seks måneder.

Og de foreslår derfor, at du fremover skal betale 15,42 kroner i afgift, hver gang der købes for eksempel en ny mobiltelefon, en bærbar computer eller en ekstern harddisk.

Køber du et løst lagringsmedie som et hukommelseskort, en USB-nøgle eller en blank cd/dvd/blu-ray-skive, skal afgiften være 1,49 kroner pr. enhed, foreslår udvalget.

Yousee-direktør: Højere priser er et nødvendigt onde

Gammel afgift skal moderniseres
Umiddelbart lyder beløbene begrænsede, men samlet forventer udvalget, at manøvren på årsbasis kan kradses 44 millioner kroner sammen. Eller 7,60 kroner fra hver eneste borger i Danmark, hvilket er markant mere, end afgiften på løse blankmedier i dag indbringer.

Et enkelt medlem i udvalget, nemlig repræsentanten fra Copydan KulturPlus, mente, at afgiften burde være meget højere, nemlig godt 193 millioner kroner.

Tidligere betalte man alene afgift af løse blankmedier som cd'er, dvd'er og usb-stik. Men kulturministeren mener altså, at tiden er løbet fra den politik, fordi mange i dag gemmer musik og videomateriale på for eksempel en mobiltelefon.

Samtidig er det et krav fra EU, at der sker en harmonisering af reglerne, så alle relevante typer af lagringsmedier - også dem, der sidder i en mobiltelefon - er underlagt afgift.

Pengene bruges til at kompensere rettighedshaverne for det tab, man mener, at kopieringen påfører dem. Sådan har det været, siden reglerne trådte i kraft i 1993.

Artiklen fortsætter længere nede...

Hvad synes du om afgiften?

Trods strenge regler om roaming: Nu må teleselskab sende ekstraregning

Producenter: En dårlig idé
Hos producenter og importører af det berørte udstyr er man ikke overraskende modstandere af en ny afgift.

Laila Kelp Rasmussen, der er direktør for brancheforeningen for forbrugerelektronik, BFE, er skeptisk:

- Hvis der er rettighedshavere, hvis arbejde kopieres, er det selvfølgelig helt på sin plads, at de kompenseres.

- Nu har man imidlertid undersøgt det og konstateret, at det kun sker i meget lille omfang, siger hun til Ritzau.

Hvad er dit råd til kulturministeren?

Tag pengene fra licensen
Laila Kelp Rasmussen henviser udvalgets egen analyser, som viser, at mellem 75 og 95 procent af danskerne, afhængigt af område, aldrig kopierer rettighedsbelagt indhold.

Hos BFE foreslår man derfor, at de godt 44 millioner kroner for eksempel kan tages ud af de 4,4 milliarder kroner, der bliver opkrævet i medielicens hvert år.

- Det vil i hvert fald ikke være rimeligt at pålægge branchen den byrde, at skulle opkræve de her penge, mener Laila Kelp Rasmussen.

Gigantisk techmesse i Berlin: Her er dimserne du bør kende

Minister ville droppe afgiften

Udvalgets anbefalinger skal i efteråret drøftes i regeringen og med de kulturpolitiske ordførere.

Og her bliver det ifølge Computerworld.dk interessant at se, om kulturminister Mette Bock fortsat er imod afgiften.

Før hun blev minister, mente Mette Bock nemlig, at afgiften var unødvendig, fordi en stor del af kopieringen sker lovligt.

Hun foreslog derfor sammen med sine partifæller Simon Emil Ammitzbøll og Anders Samuelsen helt at afskaffe ordningen. Blandt andet fordi musik i dag streames i stor stil, men ikke udsættes for samme afgift:

'Den (afgiften, red.) skal kompensere kunstnere for noget, der allerede er indregnet i prisen på værkerne.'

'Den pålægges medier, der ikke anvendes til lagring af musik, mens de medier, der faktisk anvendes hertil, ikke er pålagt afgiften,' skrev de tre politikere dengang om rimeligheden i helt at droppe afgifter på blankmedier.