Ny YouTube-sag: Tegnefilm på børne-app indeholdt selvmordsguide

Videotjeneste får hård kritik for ikke at have styr på indholdet i ny børneapp, der netop er lanceret i Danmark

Det er manden her, der dukker op i et afskyeligt klip, som flere gange er sluppet igennem hos YouTube og ud på deres børneapp kaldet YouTube Kids.
Det er manden her, der dukker op i et afskyeligt klip, som flere gange er sluppet igennem hos YouTube og ud på deres børneapp kaldet YouTube Kids.

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

SENESTE: Artiklen er opdateret med kommentar fra YouTube i Danmark

Appen hedder YouTube Kids og er ifølge Google, der ejer tjenesten, et sikkert og hyggeligt sted for børn at se videoer, der passer til deres alder. Problemet er bare, at løftet tilsyneladende er ren salgsgas.

For skjult inde i tegnefilm og andet harmløst indhold findes nemlig ting, børn aldrig burde se. Og som Google burde have fjernet.

Senest er tjenesten blevet grebet i at lægge platform til et videoklip, hvor en mand pludselig dukker op på skærmen med et skræmmende budskab.

- Husk børn, begynder han.

- Skær på tværs for opmærksomhed - på langs for virkning, siger han, mens han lader som om han har en kniv og fører hånden demonstrativt hen over sit håndled.

Videoklippet er gemt i en tegnefilm, men fik trods kritiske kommentarer lov til at blive liggende i månedsvis. Og det samme klip er flere gange siden lagt ind i andre videoer og uden problemer delt.

Børne-app indeholdt selvmordsguide: - Det er desværre et vilkår

Særdeles uheldig sag
Det er den amerikanske mor og online aktivist Free Hess, der har rejst sagen. Og selvom YouTube har reageret over for den konkrete video, mener hun ikke, det er nok.

- Jeg mener, at det her er ekstremt farligt for vores børn, siger hun i et interview med Washington Post, som har taget sagen op.

Ifølge moderen er det ikke den eneste video, hun er stødt på, hvor voldeligt indhold pludselig dukker op i noget, der begynder som enhver anden video til børn.

Og sagen kommer særdeles uheldigt for YouTube, da tjenesten i sidste uge landede i en regulær shitstorm for heller ikke at have opdaget, hvordan pædofile skriver stærkt erotiske og seksuelle kommentarer under videoer med let påklædte børn.

De pædofile udnytter samtidig YouTubes systemer til at dele tidskoder til særligt ophidsende steder i videoerne.

YouTube erkender fejl: Pædofile skulle være stoppet

I sidste uge rejste YouTube-brugeren Matt Watson en storm af protester mod YouTube for at lade pædofile misbruge videoer, som børn og deres familier har lagt ud på tjenesten. Det fik flere store annoncører til at trække deres annoncer. Foto: Skærmbillede/YouTube/Ritzau Scanpix
I sidste uge rejste YouTube-brugeren Matt Watson en storm af protester mod YouTube for at lade pædofile misbruge videoer, som børn og deres familier har lagt ud på tjenesten. Det fik flere store annoncører til at trække deres annoncer. Foto: Skærmbillede/YouTube/Ritzau Scanpix

Pædofilsag koster YouTube dyrt

Kan ikke fjerne alt
Hos YouTube er svaret fra talskvinden Andrea Faville, at man tager videoer med selvmordsopfordringer på YouTube Kids meget alvorligt.

Men hendes svar afslører også, at YouTube ikke mener, at de kan sikre indholdet 100 procent, selvom de faktisk lover et sikkert miljø på børneappen, der netop er lanceret i Danmark.

- Vi er afhængige af, at brugerne anmelder indhold, ligesom vores smarte teknologi også fanger indhold.

- Hvert kvartal fjerner vi millioner af videoer og kanaler, der bryder vores regler, forklarer hun ifølge Washington Post.

Pædofile løs på YouTube

Få hjælp her

Det hjælper at få sat ord på de svære tanker og følelser, man nogle gange får i sit liv.

Hos Livslinien kan du - alle årets dage i tidsrummet fra klokken 11-05 - få en rådgivende samtale. Du er anonym og må gerne ringe flere gange.

Telefonnummeret er 70 201 201. Du kan også chatte og skrive til Livslinien her.

YouTube: Vi tager det altså alvorligt

Hos den danske afdeling af Google, der også ejer YouTube, mener informationschef Jesper Vangkilde, at problemet med manipulerede videoer til børn får en del mere opmærksomhed, end problemets omfang berettiger.

- Men vi tager bestemt afstand fra enhver form for indhold, som er til skade for børn. Naturligvis. Og det er noget, som vi tager virkeligt alvorligt. Derfor gør vi også alt, hvad vi kan, døgnet rundt, for at den slags ikke er på vores platform.

- Har du et aktuelt kendskab til, at de her manipulerede videoer til børn florerer i Danmark?

- Nej, det har jeg bestemt ikke.

- Men jeg kan selvfølgelig ikke udstede en garanti for, at der ikke findes videoindhold på YouTube, som jo bruges af millioner af mennesker. For der vil desværre altid være nogle, som forsøger at misbruge platformen.

- Der er det så vores opgave at fange dem tidligere og helst inden, at de når at gennemføre nogle af deres ugerninger. Og det arbejde skal vi være endnu bedre til.

Fjerner kommentarspor
Og i denne uge leverede Google og YouTube på netop dette løfte, da man meget konsekvent greb ind over for uønsket indhold.

Her besluttede videotjenesten at fjerne kommentarsporene fra millioner af videoer og tusindvis af kanaler med børneindhold. Det skete, efter sagen om pædofile, der lagde uhyrlige kommentarer og upassende tidskoder på videoer med næsten afklædte børn.

- Det her gør en forskel, fordi folk med skumle hensigter nu ikke kan bruge kommentarsporene til at udnytte børn, som det er sket, mener Jesper Vangkilde.

- Det er selvfølgelig et ærgerligt skridt at tage. Og det burde jo ikke være nødvendigt, men det er det.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.