Nyt styresystem til iPhone driller danske mobilkunder

Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at man venter med at opdatere til iOS 11

Hvor alvorligt er problemerne med det nye styresystem fra Apple? Og hvad er løsningen, hvis man er blandt de ramte? Få svaret her!

Højst usædvanligt går Forbrugerrådet Tænk nu ud med en anbefaling om at vente med at opdatere iPhones her i de første uger efter, at Apple har frigivet iOS 11:

– Apple har en dårlig forhistorie med at sende opdateringer ud, som tilsyneladende ikke er gennemtestet. På den måde ender forbrugerne jo med at blive en slags live-testere, hvor fejl først bliver rettet i senere opdateringer.

– Vi begynder at ane et mønster i det, hvor vi ser, at Apple først efter 14 dage eller en måned kommer med en version, hvor fejlene er blevet rettet. Det har vi set tidligere. Derfor er det desværre ikke nogen overraskelse, at Apple-kunder ender i den her situation igen, siger cheføkonom Martin Salamon fra Forbrugerrådet Tænk.

Særligt iPad-brugere vil opleve markante forbedringer og helt nye muligheder med iOS 11, men både iPhone og iPad får et helt nyt kontrolcenter. Foto: Apple Teknologi Pas på: Ny opdatering fra Apple kan slå dine programmer ihjel

Hvad sker der, hvis man opdaterer en ældre iPhone 5S til det nyeste styresystem iOS 11? Meningerne er delte. Foto: Alan Diaz/AP Teknologi Myte dræbt: Nej, Apple gør ikke din gamle iPhone langsom

Sønnens iPhone 'døde'
Ekstra Bladet har de seneste uger bedt læserne fortælle om deres erfaringer med iOS 11. Og vi har fået mange reaktioner om dårligere batteritid, programmer der bliver markant langsommere og i nogle tilfælde telefoner, der ganske enkelt ’døde’ efter opdateringen:

- Det svarer til, at man køber en Tesla og har den i tre år. Så opdaterer man bilen, og pludselig kan den ikke dreje til højre længere. Det bliver man jo træt af, siger Lars Petersen, der endte med at måtte købe en ny iPhone 6 til sin søn. Den gamle iPhone 6 gik nemlig totalt i sort, da han forsøgte at lægge iOS 11 på den:

- Apple siger til os, at telefonens harddisk har en fejl og haft det længe. Men telefonen virkede jo med iOS 10, men går død med iOS 11.

- Det er ikke i orden. Knægten blev selvfølgelig ked af det, når både mor og far fint kunne opdatere deres iPhones, og hans så crasher, lyder det fra Lars Petersen.

iPhone 8 Plus er den p.t. dyreste mobil, som Apple sælger. Om kort tid overhales den dog af iPhone X, der kan koste mere end 10.000 kroner at købe. Foto: Mark Lennihan/AP Teknologi Ups Apple: Batteriet svulmer i den nye iPhone 8 Plus

Der er faktisk meget godt at sige om Apples nyeste mobile styresystem kaldet iOS 11, der er smartere og nemmere at bruge end før. Men det kræver selvfølgelig, at det virker på ens telefon. Foto: Mark Lennihan/AP
Der er faktisk meget godt at sige om Apples nyeste mobile styresystem kaldet iOS 11, der er smartere og nemmere at bruge end før. Men det kræver selvfølgelig, at det virker på ens telefon. Foto: Mark Lennihan/AP
 

5 gode råd om opdateringer

Lav altid en sikkerhedskopi af vigtige data, billeder og videoer før du opdaterer

Husk at også dine programmer skal være tilpasset det nye styresystem - hold dem lige så godt opdateret som du opdaterer selve styresystemet til enheden

Brug strømstyringen til at afsløre hvilke programmer der bruger for meget strøm efter en opdatering

Få hjælp hos Apple - find mere info om hjælp til iPhone her og iPad her

Hvis alt går galt, kan en geninstallering af styresystemet nogle gange hjælpe

Apple tager den samme pris for 4K-indhold som for HD-kvalitet. Ejer du HD-film købt hos Apple, og de kan opgraderes til 4K, sker det gratis. Foto: Apple Teknologi Test: Her er markedets bedste digitale tv-boks

Vent med at opdatere
Martin Salamon fra Forbrugerrådet Tænk er enig:

– Det er Apples ansvar, at deres opdateringer virker på telefonerne. De må sikre, at der hurtigt kommer rettelser ud, eller at man kan gå ind i deres butikker og få en reel hjælp, uden at man skal betale for det.

Apple er kendt for at sende hyppigere opdateringer ud end på Android, hvor der er færre opdateringer, som kommer meget ujævnt til de forskellige Android-telefoner. Og det er godt, mener Martin Salamon.

Men det skæmmer billedet af Apple, at de ikke sørger for, at deres opdateringer er gennemprøvede:

– Vores opfordring er derfor, at man denne gang venter med at opdatere, indtil Apple har styr på det og sendt de rettede versioner ud.

– Det er ikke noget, vi normalt har lyst til at anbefale, fordi opdateringer kan være vigtige rent sikkerhedsmæssigt. Men som forbruger kan du jo først nu, hvor andre har haft problemer, gennemskue at netop denne opdatering giver dig problemer, fordi din telefon er af ældre model.

iOS 11 er en omfattende opdatering af softwaren, der styrer iPhones og iPads. Foto: Mark Lennihan/AP Teknologi Apple retter flere fejl i iOS 11

Apple: Vi retter til
Apples officielle svar på kritik er typisk tavshed, men firmaet har efter udrulningen af iOS 11 erkendt, at der er fejl i både e-mailklienten og problemer med lydkvaliteten under opkald.

Derfor er der siden lanceringen 19. september sendt to større fejlrettelser ud, nemlig iOS 11.0.1 og iOS 11.0.2.

Tip os: Hvordan oplever du iOS 11?

Gik din enhed i koks? Eller fungerer iOS 11, som styresystemet skal?

Ekstra Bladet vil gerne høre om dine erfaringer med Apples nyeste mobile styresystem.

Send en mail til tech@eb.dk og fortæl, hvordan opdateringen er forløbet på dine enheder. Husk at skrive hvilke enheder du har opdateret på.

48 kommentarer
Vis kommentarer