Økonom om Apple Pay: Betal gebyrer tilbage

MOBIL BETALING: Bankerne bør automatisk betale ulovligt opkrævede gebyrer tilbage, mener Forbrugerrådet Tænk

Ekstra Bladets tech-redaktør Heine Jørgensen forklarer, hvordan du opdager de ulovlige gebyrer. Video: Emma Svendsen/Marie Rask Glerup

TIP OS: Er du også blevet opkrævet et ulovligt gebyr på et privat betalingskort? Del dine oplevelser og gerne kvitteringer i en mail til tech@eb.dk

Det er et klart regelbrud, når danske forbrugere opkræves gebyrer for at bruge deres private betalingskort i Apple Pay og Google Pay.

- Det er meget kritisabelt, hvis der bliver pålagt gebyrer på betalingskort, som man ifølge reglerne ikke må kræve et gebyr på, siger økonom Ida Marie Moesby fra Forbrugerrådet Tænk til Ekstra Bladet.

- Det kan undre, at der ifølge jer er gået så lang tid, uden at der tilsyneladende er skabt en brugbar løsning.

Sådan virker det

Apple Pay og Google Pay er mobile betalingsløsninger, hvor man taster sit fysiske betalingskort ind i en særlig app.

Når man vil betale i en butik, lægger man sin telefon hen over betalingsterminalen i stedet for sit kort.

Løsningen er mere sikker, fordi andre ikke kan aflure ens kort eller pinkode. Alt foregår nemlig på telefonen.

Det er uanset betalingsmåde - fysisk eller digital - forbudt at opkræve et gebyr fra private betalingskort, som er udstedt inden for EU. Derimod må der godt opkræves gebyr fra kort udstedt uden for EU eller firmakort.

Pas på Apple Pay: Ulovlig gebyrfælde

Ikke forbrugernes problem
Hun opfordrer til, at fejlen rettes.

- Forbrugerne skal kunne stole på, at reglerne bliver overholdt. Så uanset om man trækker sit dansk udstedte kort frem, bruger det som en del af Apple Pay eller laver en betaling på nettet, skal man ikke pålægges et gebyr.

Ida Marie Moesby håber samtidig, at bankerne får styr på, hvilke forbrugere der er blevet snydt.

- Det er selvfølgelig fint, at forbrugerne kan få beløbet retur, men det er ikke holdbart, at det er forbrugerne skal holde øje med det.

- Derfor bør bankerne nu finde ud af, hvem der ulovligt er opkrævet et gebyr fra og automatisk betaler det tilbage.

Det svarer butikken

Her er svaret, Morten Fahrnholz fik fra Dagrofa, der ejer blandt andet Meny og Spar:

Forklaringen på at du kan blive opkrævet gebyr ved brug af Google Pay/Apple Pay hos os og ikke ved Coop el. Salling Group er, at den løsning vi har hos Nets indeholder at der opkræves gebyr ved kort udstedt udenfor EU/EØS samt virksomhedskort.

Som vi også talte om, genereres der et kortnummer ved betaling med Google Pay/Apple Pay, som ikke svarer til dit VISA/Dankort-nummer. Hvis kortnummeret der generes ikke er oplyst af din bank til Nets, kan Nets ikke registrere at terminalen ikke skal kræve gebyr for betalingen, og da terminalen læser et udenlandsk kortnummer, som ikke fremgår af ’listen’ med kortnumre der ikke skal opkræves gebyr fra, vil terminalen opkræve gebyr for betalingen.

For at opsummere: problemet vil ligge hos din bank, som ikke har oplyst kortnummeret der genereres v. brug af Google Pay el. Apple Pay til Nets, hvorfor Nets ikke registrerer at der ikke må opkræves gebyrer på det genererede kortnummer, og fordi vi (og Q8 osv.) har valgt en løsning hvor der opkræves gebyr på firmakort og kort udstedt udenfor EU/EØS, kan du blive pålagt gebyr.

Jeg skal selvfølgelig sige, at du til enhver tid kan gå til butikken og få beløbet retur.

TIP OS: Er du også blevet opkrævet et ulovligt gebyr på et privat betalingskort? Del dine oplevelser og gerne kvitteringer i en mail til tech@eb.dk

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få automatiske nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik bolig- og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time