OLED-tv til 34.000: Fantastisk monitor - men et tvivlsomt fjernsyn

LG's nye C7 OLED-serie er et smukt at se på, har en fremragende billedkvalitet og et styresystem, der burde sendes i skammekrogen

OLED C7 fra LG findes i både 55 og 65 tommer. Modellerne ventes at komme ud i danske butikker om kort tid. PR-foto
OLED C7 fra LG findes i både 55 og 65 tommer. Modellerne ventes at komme ud i danske butikker om kort tid. PR-foto

OLED C7 fra LG i 55 tommer: 4K Ultra HD-fjernsyn, 3840 x 2160 pixels, HDR med Dolby Vision, 4 HDMI-porte, 3 USB-porte, ethernet, optisk ud, composite ind, minijack. Set til 33.999 kroner hos Elgiganten.

Funktion og form.

Hvis to elementer følger hinanden, når ny elektronik skal designes, bør funktion og form stå højt på listen over ting, der skal spille tæt sammen.

Det vender vi tilbage til!

Papirtynd og smuk
I første omgang handler denne anmeldelse af LG's nyeste bud på et OLED-tv, OLED C7 i 55 tommer, nemlig om teknologien.

OLED står for Organic Light Emitting Diode og er en kostbar og stærkt forfinet billedteknologi, der gør det muligt at vise billederne i deres mest ægte og dermed flotteste form.

Du kan læse meget mere om teknologien og dens muligheder i vores store Ekstra Bladet+ tema her.

Allerede når man nemt tager C7 ud af kassen, viser et særligt kendetegn sig ved OLED. Skærmen er nærmest papirtynd, og modellen 'buler' alene ud i den nederste del af fjernsynet, hvor al elektronikken er gemt væk.

C7 er smukt designet. Den elegante fod i aluminium kan alle finde ud af at montere, og du får omgående en god fornemmelse i maven, når du sætter fjernsynet på plads, selv inden det er tændt for første gang.

Denne OLED-model fra LG er ganske enkelt smuk at se på med sin glasoverflade, der i slukket tilstand er kulsort.

Så tynd ser fjernsynet ud fra siden. PR-foto
Så tynd ser fjernsynet ud fra siden. PR-foto
 

Tusinder har købt: Er du klar til superfjernsynet?

Styresystem trækker ned
Nu giver et fjernsyn til 34.000 kroner som bekendt mest i værdi, når det er i brug. Da testen foregik i et hjem uden kabel-tv, kan vi ikke bedømme, hvor nemt det er at sætte kanalerne op.

Men menuen til resten, hvor blandt andet den trådløse Wi-Fi-forbindelse indstilles, kom vi igennem uden problemer. Desværre skulle dette indtryk af enkelthed ikke følge vores oplevelse resten af vejen.

For at betjene C7 er du nemlig nødt til at bruge det styresystem, webOS 3.5, som LG har lagt på sit smart-tv. Lad mig kort sige: jeg er ikke imponeret.

Der er flere problemer ved systemet. Det er ikke det hurtigste, jeg har haft fingrene i. Det bliver heller ikke nemmere at styre med den irriterende elektroniske cursor, som popper op i tide og utide.

Fylder på en dårlig måde
Ideen er selvfølgelig, at du skal svinge fjernbetjeningen rundt med hånden og så ramme menupunkterne med cursoren. Men den ide virker altså mindre effektiv og brugbar i virkeligheden end på tegnebrættet.

Når det gælder opsætningen af apps - for eksempel når du skal taste brugernavn og password ind i Amazon Prime Video, Netflix og andre af de indbyggede streamingtjenester - har LG overladt brugerfladen til appudviklerne.

Jeg oplevede således tre-fire forskellige indtastningsvinduer, før jeg var færdig med at taste appkoderne ind. Det virkede slet ikke så gennemtænkt og enkelt, som man for eksempel ser på Apple TV, hvor alt tastes ind med samme tastatur.

Faktisk var min oplevelse med styresystemet på C7 så ringe, at jeg for det meste holdt mig til netop Apple TV. Og det til trods for, at jeg alene via de indbyggede apps kunne få glæde af 4K HDR-signalet på udvalgte film og tv-serier.

Det er virkeligt ærgerligt, at styresystemet fylder så meget på den dårlige måde - mit råd: det skal i skammekrogen og bygges markant om, LG!

Tusinder har købt: Er du klar til superfjernsynet?

Billedkvalitet i luksusklassen
Det bliver ekstra ærgerligt, når man får liv i billedet. Det er ganske enkelt fremragende, ligesom de indbyggede højttalere er rigtig gode.

På billedsiden, som LG er specialister i, svigtes der på ingen måde. Sort er ægte sort. Farver står, som de skal. Og selv når jeg kastede dårligere signaler efter fjernsynet, blev de elegant opskaleret og behandlet bedre, end jeg har set det gjort før.

Det er her, at du får alvor får noget for den voldsomme pris på over 30.000 kroner. Når Apple TV forhåbentligt snart sælges i en 4K-udgave, kan man samtidig glæde sig over, at der ikke længere skal gøres andet end at tænde for fjernsynet, hvorefter alt styres via en platform, der er lige så herlig at bruge, som billedet på OLED-modellen er smukt at se på.

PR-foto
PR-foto
 

Mere monitor end fjernsyn
Her ender vi så tilbage ved indledningen: funktion og form skal følge hinanden. Det gælder i såvel det fysiske design som i det elektroniske. Det lykkedes desværre ikke med OLED C7.

Jeg ved godt, at det er en hård dom over et fjernsyn, der trods alt løber med fire fine stjerner.

Men dommen er alene så hård, fordi brugeroplevelsen altså skal sidde i skabet, når man giver så mange penge for noget, der ligner et fantastisk fjernsyn, men mest af alt ender som en dyr monitor.

Du kan læse alle specifikationer for OLED C7-serien i både 55 og 65 tommer her.

Tusinder har købt: Er du klar til superfjernsynet?

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.