Om lidt mister du retten til dit ansigt

Nyhedsanalyse: Brugen af ansigtsgenkendelse eksploderer og er på vej til Danmark

I andre lande går det stærkt med brugen af både overvågningskameraer og teknologi til automatisk at genkende, hvem der går på gaden. Dansk politi vil også have de muligheder. Foto: Issei Kato/Ritzau Scanpix
I andre lande går det stærkt med brugen af både overvågningskameraer og teknologi til automatisk at genkende, hvem der går på gaden. Dansk politi vil også have de muligheder. Foto: Issei Kato/Ritzau Scanpix

Nogle gange kan man være for hurtig med nyhederne.

Også så hurtig at kilderne bag historien trækker deres udtalelser tilbage.

Sådan skete det, da læserne af denne side sidste år kunne læse, hvordan Rigspolitiet i stilhed er gået i gang med at bruge ansigtsgenkendelse.

- Ja, vi både kender og bruger teknologien, men af politifaglige grunde ønsker vi ikke at løfte sløret for, hvor meget og på hvilke områder, lyder den ordrette udtalelse, som vicepolitiinspektør og operativ chef i NC3, Niels Denny Sørensen, dengang gav til Ekstra Bladet.

En repræsentant fra teleselskabet China Unicoms kundeservice oplyser, at nye regler betyder, at kunder, som registrerer sig til et nyt telefonnummer, måske skal optage sig selv, dreje hovedet og blinke. Arkivfoto: Anthony Wallace/Ritzau Scanpix Samfund Kinesiske mobilkøbere skal have ansigtet scannet

Teknologien lever
I ugerne efter trak politiet sig fra udtalelserne i andre medier og over for politikerne på Christiansborg. Det var simpelthen for tidligt at gå ud med det budskab, må rationalet i dag være.

Forleden kom det nemlig frem, er teknologien i den grad er i live i politiets verden.

Faktisk så meget, at man har testet den på billeder, og at politiet nu vil have politikernes godkendelse til operativt at bruge ansigtsgenkendelse på danske gader og stræder.

- Ingen må være i tvivl om, at det efterforskningsmæssigt vil være en stor fordel, sagde chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov i slutningen af oktober til Berlingske.

Deler politikere

Mens Venstre og DF er begejstret for politiets ønske om at bruge ansigtsgenkendelse, holder regeringen fortsat tilbage. Ifølge den socialdemokratiske retsordfører, Jeppe Bruus, har man ikke 'umiddelbart' nogle planer om at tillade teknologien.

Amok i Australien
Der skal med andre ord blot et enkelt terrorangreb eller en anden voldsom hændelse til i eller tæt på Danmark, før du og resten af danskerne kan miste retten til et privatliv i det offentlige rum.

Sådan er det nemlig allerede gået i en række vestlige lande, hvor myndigheder og politikere i fællesskab har indført teknologien for at skabe et mere sikkert samfund.

Problemet er blot, at når ansigtsgenkendelse først tages i brug, så spreder den sig til mere end terror. Det ses særligt i Australien, hvor man for alvor har fået blod på tanden, når det gælder overvågning. Her vil man bruge den til at bekræfte alderen på borgere, der ser porno i deres private hjem.

I Kina bliver alle landets borgere konstant kontrolleret ved hjælp af ansigtsgenkendelse. Nu vil Københavns Politi også have lov til at bruge teknologien. Foto: BOBBY YIP/Ritzau Scanpix Samfund Chefpolitiinspektør: Ansigtsgenkendelse vil være en stor fordel

Man vil bruge teknologien, når der udbetales offentlige tilskud. Her skal der også kvitteres med et skud af modtagerens ansigt.

Selv den lokale udgave af rejsekortet ønsker politikerne at gøre 'mere enkel' ved - som det allerede sker i politistaten Kina - at scanne de rejsendes ansigter, før de stiger på tog og busser.

Enkelte steder siger myndighederne dog stop. I San Francisco har politiet fået et forbud mod at bruge teknologien.

Her tjekkes et af de mange kameraer, som de kinesiske myndigheder bruger til at overvåge borgernes færden så tæt, at man automatisk kan finde og straffe folk, der går over for rødt eller smider affald på gaden. Foto: Ng Han Guan/AP Teknologi Dansk politi har taget omstridt teknologi i brug

1 kommentar
Vis kommentarer