Pas på når du tjekker årsopgørelsen: Hackere kan fuppe dig

Der følger falske mails og sms-beskeder med

Hvordan beskytter du dig bedst mod kriminelle, der udnytter udsendelsen af årsopgørelsen til at snyde? Få svaret her. Videoreportage: Ekstra Bladet TV

De kommende dage er det ikke kun skatteydere, der kan glæde sig over de mange penge, de skal have tilbage fra SKAT.

For når årsopgørelsen for 2017 nu er sluppet fri, indleder hackere og andre kriminelle deres jagt på nemme ofre:

- Det er klart, at de, der vil sprede virus eller forsøger at få fat i personlige oplysninger, de bruger det her.

- Der bliver både sendt falske mails og sms’er ud, som forsøger at ligne noget, SKAT har sendt, lyder vurderingen fra Leif Jensen, der er nordisk direktør i Kaspersky Lab.

Millioner tjekker skat på nettet

Godt 3,5 millioner tjekkede sidste år deres årsopgørelse via TastSelv på nettet.

Ifølge SKAT skete tjekket af årsopgørelsen i 40 procent af tilfældene fra en mobiltelefon eller tablet.

3,4 millioner skatteydere skulle sidste år have penge tilbage, mens årsopgørelsen udløste en restskat hos godt en million danskere.

Årsopgørelsen lige om hjørnet: Her er Skats vigtige råd

Sværere at gennemskue
Sikkerhedsfirmaet lavede i sidste måned en større undersøgelse af, hvordan kriminelle verden over bruger frigivelsen af årsopgørelser til at narre netbrugerne:

- De seneste par år har vi set, at selv i Danmark er de kriminelle blevet meget bedre til at få beskederne til at se ægte ud.

- Tidligere kunne man godt gennemskue, at det her var oversat af en maskine. Men i dag har de lokale oversættere til at udforme beskederne på ganske godt dansk.

Så meget får Løkkes spin-hær i bonusser

Lokker efter nøglekort
Ifølge Leif Jensen er risikoen for, at hackerne får direkte adgang til din skattemappe, noget mindre herhjemme end i andre lande:

- I nogle lande bruger man jo blot et simpelt brugernavn og password for at få adgang til skatteoplysningerne, mens man herhjemme skal bruge NemID og et nøglekort.

- Det virker godt, medmindre man er så dum, at man hopper i med begge ben og sender et billede af sit nøglekort til hackerne.

- Gør du det, giver du naturligvis de kriminelle nogle helt andre muligheder for at tømme din bankkonto eller udnytte din identitet på andre måder.

Kan også logge ind uden NemID

En række af borgere kan i dag også logge ind på TastSelv uden brug af NemID, men alene ved at benytte deres personnummer og en selvvalgt kode.

SKAT har dog planer om at udfase ordningen, så det alene bliver personer, der ikke kan få et NemID, som kan bruge denne metoden. ordning.

De seneste år har SKAT også løbende forbedret sikkerheden bag denne såkaldte TastSelv-kode, der dog så sent som i januar i år fik kritik af Datatilsynet.

Test din løn: Hvor mange tjener mere end dig

Har paraderne nede
Alligevel kan man godt komme i problemer, selv hvis man holder sit nøglekort for sig selv:

- De kriminelle ved jo, at der er mange ’kunder’ lige nu. Danskerne går og venter på deres årsopgørelse og kan nemt have paraderne nede, når der kommer en besked om, at du kan klikke dig frem til de 10.950 kroner, du ifølge mailen fra SKAT skal have tilbage.

- Mailen kommer bare ikke fra SKAT. Og klikker du på linket, risikerer du at hente farlig software ned på din computer eller lokkes til at udlevere oplysninger, som de kriminelle kan misbruge.

Denne dag får du dine penge

Har du betalt for meget i skat, vil de overskydende penge efter planen tikke ind på din NemKonto 10. april 2018.

Der er dog flere undtagelser. Har du eller din ægtefælle forfalden gæld til det offentlige, går der længere tid, fordi beløbet skal modregnes i din overskydende skat.

Det gælder også, hvis beløbet er over 100.000 kroner. Så skal SKAT nemlig individuelt sikre, at du har ret til pengene.

Topchefer skærer millioner af bonus: Du vil stadig spærre øjnene op

12 gode råd om IT-sikkerhed

1 Klik med omtanke. Slå hjernen til når du modtager en mærkelig besked, der ser ud til at komme fra din bank, Postnord eller andre, der vil have dit brugernavn og password. Er du i tvivl, så tast selv adressen til for eksempel banken ind i stedet for at klikke på linket.

2 Benyt ekstra koder. Hvis du har mulighed for at slå to-faktor bekræftelse til på en nettjeneste så brug funktionen. Facebook, iTunes, Twitter og Gmail er blandt dem, der i dag tilbyder at sende dig en ekstra kode via sms eller en alternativ mailadresse. Uden koden kan man ikke misbruge dit brugernavn og password på en fremmed computer.

3 Genbrug aldrig. Nettets største dumhed er at bruge samme password og brugernavn overalt. Gør du det, er du hackernes nemmeste offer. For så skal de blot finde dine koder på en usikker tjeneste og teste dem på en række andre kendte hjemmesider. Skift jævnligt password.

4 Opdater din software. Hold styresystemet på dine enheder opdateret, men husk også at opdatere de programmer, du bruger. Hvis hackere finder ud af, at du bruger gammel software, kan de nemt udnytte et sikkerhedshul og trænge ind på din computer, tablet eller smartphone.

5 Brug app mod it-svindel. Forbrugerrådet Tænk og Trygfonden driver app'en 'Mit digitale selvforsvar'. Ideen er blandt andet, at du kan blive advaret mod aktuelle trusler, når de opstår. Du kan finde app'en til både iPhone og Android.

6 Beskyt dig teknisk. Det kan være en god investering at have et nyere antivirusprogram og en firewall. Sidstnævnte er en slags digital bodyguard, der advarer dig, hvis der sker mistænkelige aktiviteter på din enhed.

7 Pas på offentlige computere. Tjekker du personlige nettjenester som din mail eller netbanken på en offentlig computer, for eksempel biblioteket, risikerer du, at andre følger med i din kommunikation. Log altid ordentligt ud af offentlige computere, når du forlader dem.

8 Undgå ukendte netværk. Trådløse gratis netværk på ferien eller andre steder i det offentlige rum er fristende, men også en stor risiko. Hvis du kommunikerer ukrypteret på nettet og logger på et gratis Wi-Fi-netværk, kan din trafik blive sendt igennem en hackers trådløse netværk og opsnappes.

9 Krypter dit internet. Dit private trådløse internet kan være en vej ind på din computer. Uden kode på dit netværk risikerer du også at blive misbrugt til ulovlig trafik, der føres tilbage til dig. Slå derfor krypteringen til på Wi-Fi-routeren og vælg et avanceret password.

10 Skjul dine oplysninger. Deler du private oplysninger som CPR-nummer, præcis adresse, mailadresse og andre data på nettet, følger hackerne med. Særligt de sociale netværk kan være en fælde, fordi du føler dig tryg – men hackerne ved godt, hvor de skal lede efter brugbare oplysninger.

11 Skrald kan afsløre dig. Fysiske breve med koder og personlige data om dig skal destrueres, inden du smider dem i skraldespanden. Krøller du bare papirerne sammen, er de nemme at samle sammen og snage i. Husk også at låse din fysiske postkasse.

12 Reager omgående. Hvis det går galt, eller du har en mistanke om, at du er blevet hacket, så reager omgående. Få spærret kreditkort og andet af værdi, som du frygter er blevet opsnappet. Brug professionelle værktøjer til at fjerne hackernes software og beskyt dig bedre.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time