Dagens tragiske ulykke med Egypt Air er det, som både passagerer og piloter frygter: en situation, man ikke længere kan kontrollere, og hvor det går helt galt.
Og selv vi endnu ikke ved, om de egyptiske piloter kunne have gjort en forskel, så forsøger piloter verden over altid at forberede sig på den værst tænkelige situation:
- Pilotens rolle er meget at overvåge og sikre, at teknologien gør det, den skal.
- Flyet kan jo nærmest flyve sig selv, fortalte kaptajn hos Norwegian, Søren Hofgaard Møller, da Ekstra Bladet tidligere i år fløj med i cockpittet på selskabets rute mellem København og Prag.
Et fly, der ikke er i balance, falder ned. Derfor er det livsvigtigt, at piloterne altid har styr på balancen, inden de kører ud til startbanen. Se her hvordan de laver beregningerne. (Videoreportage: Heine Jørgensen)
TV: Så meget styrer piloten når flyet lander
Flyet - et Boeing 737-800 - minder meget om det Airbus A320, der nu er styrtet ned. Og procedurerne og ruterne i cockpittet er verden over ens, uanset passagerflyets størrelse og type, fortæller luftkaptajnen:
- I cockpittet er rollerne altid nøje fordelt: den ene pilot tager sig af kommunikation og har overblikket - den anden flyver.
- Du kender det sikkert fra dine computere derhjemme, hvor der nogle gange skal rettes op på fejl.
- Og her er i cockpittet er vi endda to, der både overvåger og retter fejl. Men vi er også langt bedre end teknologien til at håndtere flyveren i ekstreme vejrforhold. Så er det os, der skal tage over.
Der er mange ting, der skal tjekkes på flyet, før det går i luften. Se med og hør her om alle de detaljer, piloterne skal have styr på under deres eksterne inspektion af et Boeing 737-800. (Videoreportage: Heine Jørgensen)
TV: Dit fly går aldrig i luften før dette regnestykke er lavet
Søren Hofgaard Møller understregede under turen, hvor vigtig besætningen ude i kabinen er:
- Besætningen er jo mine ører og øjne ude i kabinen. De sørger for, at jeg får korrekt information, og at vi har godt styr på de mennesker, vi har med og skal passe på.
Og selvom kaptajnen erkender, at rutinen spiller en stor rolle, må det aldrig bare blive til rutine:
- Der er ikke plads til smarte piloter - man må aldrig blive træt af at høre sig selv sige de samme ting hele tiden.
- Det gode er så, at i samme sekund man afviger fra noget i det her spil, kan jeg omgående mærke: hov - her er noget, der ikke er, som det skal være.
TV: Derfor går piloten altid rundt om flyet inden afgang
- Hvilke tanker går egentligt igennem hovedet på dig, når du laver det her arbejde?
- De tanker, der som pilot går igennem mit hoved under start og landing, er dem, man allerede har forberedt sig på at have.
- Jeg tænker over procedurer, vi har aftalt inden turen - og intet andet. Fx hvor vi alternativt kan lande.
- Hvad tænker du om, at der sidder næsten 200 passagerer bag os - og mange af dem hele tiden har den lille usikkerhed med sig i bagagen?
- Det er helt naturligt, hvis man en gang imellem som passager kan føle sig lidt usikker over at være i et metalrør i luften, hvor man ikke har kontrollen og ikke kan trække vejret udenfor.
- Men man skal også huske på, at der sidder to mennesker herude foran, der har en familie, de gerne vil hjem til. Så havde det her været den mindste smule farligt, gjorde jeg det ikke.
Ekstra Bladet fløj - tur/retur - til Prag og optog denne mini-dokumentar om livet i et cockpit, og hvad der skal gøres for at få flyet i luften og holde det sikkert der. (Videoreportage: Heine Jørgensen)