Rasende kunder: Microsoft tvinger Windows 10 ind på vores PC

Windows 10 følger nu automatisk med i opdateringspakken til ældre computere - det giver i disse dage adskillige PC-brugere kæmpe problemer

Hvordan løser du problemer med de uønskede opdateringer fra Microsoft? Ekstra Bladets techredaktør giver gode råd i tv-indslaget herover.

HJÆLP OS: Har du fået problemer med Microsofts nye måde at opgradere Windows 10 på? Fortæl din historie i en mail

- Jeg føler, at jeg er blevet voldtaget.

Fotohandler Carsten Lindberg fra 'Carsten's Foto & Video' på Amager er rasende. For da han forleden mødte på arbejdet, var hans arbejdscomputer pludselig skiftet fra styresystemet Windows 7 til Windows 10:

- Jeg sad i fredags og arbejdede på min computer. Så lukker jeg den ned, og der dukker et lille opdateringsikon frem. Jeg tænker dog ikke over det, da jeg tidligere har opdateret Windows 7 på samme måde, fortæller Carsten Lindberg til Ekstra Bladet.

- Da jeg kommer på arbejde lørdag, står der pludselig: ‘downloader Windows 10 - 35 procent tilbage’. Og jeg kan ikke stoppe opgraderingen.

Sådan får du hjælp hos Microsoft

Læs de mest stillede spørgsmål og svar om Windows 10 her

Få elektronisk support til dit problem her

Ring for at få hjælp på 82333100 (man-fre 9.00-18.00)

Den øverste chef for Microsoft, Satya Nadella, vil have Windows 10 installeret på 1 milliard computere - danske kunder oplever lige nu denne ambition som rent tvang og er rasende over firmaets politik. (Foto: Elaine Thompson/AP)
Den øverste chef for Microsoft, Satya Nadella, vil have Windows 10 installeret på 1 milliard computere - danske kunder oplever lige nu denne ambition som rent tvang og er rasende over firmaets politik. (Foto: Elaine Thompson/AP)
 

Computerbutik: Vrede kunder kontakter os dagligt

RLO-Data i Tørring er en af landets mange computerbutikker, hvor danske pc-brugere lige nu søger om hjælp:

- Vi får dagligt henvendelser fra kunder, der er løbet ind i problemet med Windows 10, fortæller Rune Leith Olesen, der driver forretningen sammen med kollegaen Jakob Andersen.

- Folk er ofte rasende over, at deres computer er opgraderet, uden at de har bedt om det. Og pludselig virker printeren, programmer eller tastatur og mus ikke.

Konsekvensen er ofte, at kunderne må betale 1.000 kroner, før problemet er løst.

- Windows 10 kan godt være en fin løsning. Men hvis det bliver installeret uden planlægning først, kan det gå galt.

- I værste fald har kunderne også måtte skaffe sig en ny computer, fordi Windows ikke fungerede eller ikke kunne føres ordentligt tilbage til den gamle version.

Nu tvinges opgradering igennem
Problemet for Carsten Lindberg og andre danske Windows-brugere er, at Windows 10 nu er flyttet fra at være et tilbud til at være en fast del af pakken, når der sendes opdateringer ud til Windows 7 og 8.

Og den københavnske fotohandler vil ikke have Windows 10, fordi flere af programmerne på hans computer ikke er klar til det:

- Jeg bliver tosset over det, når jeg ikke selv har bedt om opgraderingen.

- Tidligere kunne jeg jo sige nej til, at der skulle opgraderes til Windows 10. Men nu har Microsoft lagt det direkte ind i Windows Update.

Denne digitale advarsel vises forud for, at opgraderingen kort efter følger med som en del af den normale opdateringspakke på Windows 7 og 8-computere. Alligevel opfatter mange brugere ikke, hvad der snart sker med deres computere. Blandt andet fordi de i flere måneder har fået talrige beskeder på computeren om muligheden for at installere Windows 10. (Skærmdump: Microsoft)
Denne digitale advarsel vises forud for, at opgraderingen kort efter følger med som en del af den normale opdateringspakke på Windows 7 og 8-computere. Alligevel opfatter mange brugere ikke, hvad der snart sker med deres computere. Blandt andet fordi de i flere måneder har fået talrige beskeder på computeren om muligheden for at installere Windows 10. (Skærmdump: Microsoft)

Læsernes egne tips

Læserne har delt flere tip til, hvordan de mener, man kan løse problemet med, at Windows 10 automatisk lægges på computere.

En meget anbefalet mulighed er at installere et af de programmer, der gør det muligt at forhindre opgraderingen. Fx Ultimate Outsider eller Never 10. En beskrivelse på dansk kan læses her.

En metode til at gøre det samme - uden at installere software - findes her (på engelsk, red.).

ADVARSEL: Ekstra Bladet har ikke haft mulighed for at teste og efterprøve ovenstående råd - det er derfor på egen risiko at bruge de beskrevne løsninger.

Computer døde midt i eksamen
Også familien Busk i Uldum er ramt af den uønskede ’hjælp’:

- Jeg opgraderede min bærbare computer for flere måneder siden fra Windows 8 til Windows 10. Det virkede fint et par dage - og så gik computeren i sort, fortæller Susan Busk til Ekstra Bladet.

- Min datter har en computer magen til. Så vi vidste, at den ikke skulle opgraderes, når den risikerer at gå ned. Derfor har hun i månedsvis sagt nej, hver gang computeren spurgte om lov til at opgradere.

VERSION 2.0: Derfor tolkes et tryk på et kryds som et ja til Windows 10

- Men for tre uger siden sker det så pludselig alligevel, uden at vi har opdaget, at Windows 10 nu er en del af de almindelige opdateringer.

- Og selvfølgelig sker det samme efter to dage med Windows 10 på hendes computer: den går i sort - lige midt i eksamenstiden. Det er ikke særligt smart.

- Hvad vil du sige til Microsoft om den måde at opgradere computere på?

- Jeg vil selv bestemme over min computer.

- Jeg føler jo nærmest, at det har været en tvang, når skiltet dukker op, hver gang man åbner computeren. Og endnu mere i dag, hvor opgraderingen alligevel pludselig sker automatisk sammen med andre opdateringer.

Softwareudvikler: Microsoft opfører sig som en hacker

Ernfred Vestergaard fra Thisted har i en årrække udviklet programmer til blandt andet fotobranchen. Og han mærker i disse dage meget til, at Microsoft nu har ændret sin opgraderingspolitik:

- Siden weekenden har ni fotohandlere henvendt sig, fordi deres maskiner pludselig er opgraderet og ikke virker ordentligt.

- Microsoft er altså værre end hackere, når de gør det her, mener softwareudvikleren.

Ifølge Ernfred Vestergaard kan det blive driftskritisk, når fx en fotobutik oplever en uønsket opgradering:

- Jeg har kunder rundt om i Danmark - blandt andet fotobutikker, der kører Windows 7. Men Windows 10 virker ikke altid på de særprogrammer, som butikkerne bruger,

- Så når man ikke selv kan styre det, kan computerne og butikkens fotostationer pludselig ikke det, de skal kunne.

VIDEOGUIDE: Få flere tips til at bruge Windows 10

Windows 10 er det nyeste styresystem fra Microsoft. (PR-foto)
Windows 10 er det nyeste styresystem fra Microsoft. (PR-foto)

Alle mulighederne og fælderne: Sådan bliver du en haj til Windows 10 Microsoft er på katastrofekurs: Kunderne gider ikke Lumia-telefonerne

HJÆLP OS: Har du fået problemer med Microsofts nye måde at opgradere Windows 10 på? Fortæl din historie i en mail

Microsoft: Derfor installeres Windows 10 i baggrunden

Hos Microsoft Danmark erkender firmaets danske Windows-chef, Martin Thorning Hansen, at der er sket en markant ændring hos brugerne af Windows 7 og 8:

- Vi har ændret Windows 10 til at være en anbefalet opgradering. Det har været planen længe.

- Hvorfor sker det lige nu?

- Siden 29. juli sidste år har vi set, hvilke enheder der fungerer sammen med Windows 10 og lært meget af det. Derfor tør vi godt lukke op for, at alle kan få Windows 10 uden at skulle være nervøse for det.

- Windows 10 er derfor flyttet fra at være et gratis tilvalg nede i startlinjen til, at styresystemet nu er en anbefalet opgradering til det styresystem, du har.

- Hvis man tjekker, hvilke opdateringer, der kommer nu, står Windows 10 også tydeligt på listen. Det er ikke gemt inde i andre servicepakker eller under andre navne.

- Så hvis man normalt siger ja til at installere sikkerhedsopdateringer på sin computer uden at tjekke indholdet nærmere, så bliver Windows 10 også installeret?

- Ja, der kommer ikke særlige advarsler om, at nu installeres Windows 10. Det står på listen sammen med de andre opdateringer i Windows Update.

- Hvordan har I fortalt kunderne om det?

- Vi har informeret via vores normale kommunikationskanaler om, at vi ændrer Windows 10 til at være en anbefalet opdatering.

- Hvornår har I gjort det?

- Vi meldte det ud til pressen. Det gjorde vi i november. Og beskeden var ude igen i en blog her i år.

- Det er nyt for mig og også for flere brugere, at det her sker. Kunne I have råbt noget højere op - det virker ikke som om, at budskabet er kommet hele vejen rundt?

- Jeg tænker i hvert fald, at vi skal kigge på den feedback, vi får nu og se, om der er nogle ting i vores kommunikation, vi skal have ændret fremover.

- Og selvfølgelig er der nogen, som vil blive ramt uheldigt af det og bliver frustreret over det. Men jeg tror ikke, at de bliver frustreret over Windows 10.

- Der er nogen, der ikke er klar til Windows 10. Så selv hvis de ikke synes, at Windows 10 er dårligt, giver det jo dem en masse bøvl?

- Helt sikkert. Og der vil også være nogen, hvor der et program, som ikke virker. Men for størstedelen vil det fungere og være mere sikkert med Windows 10.

- Hvis man nu gerne vil slippe for, at Windows Update automatisk tager Windows 10 med - hvordan slår man så det fra?

- Man skal slå automatiske opdateringer fra i Windows Update, og derefter skal man så til at vælge opdateringerne, efterhånden som de kommer frem i Windows Update.

- Men jeg vil af sikkerhedsmæssige årsager anbefale, at man enten går ind at tjekker meget ofte. Eller bedst alt vælger at bruge Windows 10, så hurtigt som det er muligt.