Red din mobil fra kulden

PAS PÅ STRØMMEN: Se her, hvordan du beskytter mobilen og undgår skader, når du bruger den udendørs om vinteren

Det kan i de værste tilfælde 'dræbe' din telefon, hvis den får et kuldechok. Foto: Adrees Latif/Ritzau Scanpix
Det kan i de værste tilfælde 'dræbe' din telefon, hvis den får et kuldechok. Foto: Adrees Latif/Ritzau Scanpix

Når kulden og vinteren rammer landet med temperaturer under frysepunktet, er det ikke kun dig, som fryser. Det gør din smartphone også. Særligt batteriet lider gevaldigt i kulden.

Du har måske lagt mærke til, at din telefon pludselig løber tør for strøm, selvom den burde have masser af batteri tilbage. I hvert fald ifølge batteriindikatoren, skriver MereMobil.dk.

Der en logisk forklaring på dine strømproblemer, når det er koldt. Batterierne i mobilerne er af typen lithium. Inde i batterierne sker en kemisk proces, hvor ioner flyver rundt og skaber strøm.

Bliver batteriet koldt, sker dette langsommere, og der skabes derfor mindre strøm. Så simpelt er det.

Teknologi Følger Apple: Fjerner laderen

Fem gode kuldetips

Opbevar ikke en kold telefon for tæt på huden, da den varme kropstemperatur kan være med til at skabe kondens. Læg derfor hellere mobilen i jakkelommen.

Har du placeret din mobil et koldt sted længe (f.eks. i bilen natten over), så 'tø' den langsomt op igen. Det kan forhindre, at der dannes fugt/kondens.

Sørg for batteriet er ladet helt op inden du går ud i kulden, da frostgraderne aflader batteriet hurtigere end normalt. Ellers medbring en powerbank.

Undersøg hvor lave temperaturer din mobiltelefon er designet til at fungere i. Tjekker du brugsanvisningen, så må Apples iPhone ikke benyttes i frostvejr, mens blandt andet Samsung oplyser, at deres telefoner fungerer ned til minus 10 grader.

Udsæt ikke telefonen for store temperaturskift. Hold den 'varm', men ikke for varm. Smartphones og deres batterier kan hverken lide frostvejr eller høj varme. Optimalt skal mobilen opbevares tørt og mellem 10 og 40 grader - altså hverken direkte i solen eller meget koldt sted. Er du på ski, så anbefales en lomme tæt på kroppen - men vær igen opmærksom på kondensfaren.

Teknologi Apples vilde plan: Bygger iPhone om

Vent med at oplade
Du kan modvirke denne proces ved at sørge for, at smartphonen ikke bliver kold. En yderlomme er derfor ikke det mest hensigtsmæssige sted at opbevare telefonen. Har du en inderlomme, er den tæt på dig og din kropstemperatur. Du kan også lægge telefonen i en 'sovepose' af stof eller lignende.

Bliver dit batteri rigtigt koldt, er det en god idé at vente med at oplade batteriet, til det atter har nået normaltemperaturen. Er batteriet for koldt, kan det i værste tilfælde betyde, at batteriet kortsluttes. Heldigvis sker det kun i ekstreme tilfælde.

Teknologi Ny Samsung-mobil ligner et hit

Du skal passe på kondens skader, der kan forekomme, når mobilen benyttes udenfor i kolde temperaturer, og den efterfølgende lægges i en lomme.

Det kan også være, at den er ekstrem kold og derefter varmes op indendørs, når du skal tjekke alt det, du er gået glip af ude i kulden. Disse skader kan være en dyr fornøjelse og dækkes ikke af reklamationsretten.

Sofie Lisby fra thaibiksen Holy Krapow på Vesterbro i København har været nødt til at skifte sin iPhone ud med en ældre model. Ellers kan hun ikke tage imod ordrerne, selvom butikken ligger i hjertet af København. Foto: Emil Agerskov Teknologi Dårlig mobildækning? Sådan løser du det

De mindre udgaver af Nokias fjernsyn har denne flade fod med i salgskassen, mens modellerne fra 58 tommer og op til 75 tommer har mindre fødder i hver side, som kan være en udfordring for din soundbar. Foto: Nokia Teknologi Billigt 4K-tv imponerer

Sådan virker prislinks i denne artikel

Denne artikel indeholder affiliate links til Ekstra Bladets samarbejdspartner PriceRunner, som vi modtager vi en mindre betaling pr. klik for.

- redaktionen

Du kan roligt vælge den billigste model, Air, der her ses til venstre. I bunden er det MacBook Pro. Begge med M1-processoren. Foto: Ekstra Bladet Teknologi Lynhurtig bærbar fra Apple: Den skal du vælge

72 kommentarer
Vis kommentarer