Roligans på vej mod Rusland: Kriminelle er klar til at ribbe jer

Både politiet og it-eksperter advarer danske turister mod risikoen for at blive hacket under VM i Rusland

Sådan ser et godt bytte ud for de russiske kriminelle, der både fysisk og digitalt ligger på lur under VM i Rusland. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Sådan ser et godt bytte ud for de russiske kriminelle, der både fysisk og digitalt ligger på lur under VM i Rusland. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Når VM i fodbold begynder om få dage, ventes tusindvis af danskere at følge med til Rusland for at støtte det danske landshold.

Men der er en anden gruppe, som også gør klar til fest: kriminelle og hackere, der både vil have fat i gæsternes udstyr og data:

- Der er faktisk en ret stor risiko for at blive narret, vurderer Leif Jensen, der er nordisk direktør i Kaspersky Lab, og som har besøgt Rusland flere gange.

Den samme vurdering har talrige andre sikkerhedseksperter og dansk politi, der forleden lagde denne advarsel på nettet:

Ekstra Bladet søger Danmarks RIGTIGE fodboldeksperter: Er det dig?

Hold dig fra gratis wi-fi
Udover den fysiske risiko, hvor man nemt kan miste mobiltelefon og andre værdier, kan bare det at bruge sine elektroniske enheder i Rusland give problemer:

- Der er jo sprogbarrierer, hvor man godt kan føle sig fristet til at vælge et wi-fi-netværk eller en webside, som man ikke forstår konsekvenserne af, fordi der står noget på russisk, advarer Leif Jensen.

- Og det kan være farligt, fordi der vil blive lavet alle mulige forsøg på at narre folk til at logge på falske gratis wi-fi-netværk, som kan aflure fodboldfans og skade deres computere og mobiltelefoner.

- Det er jo også ekstra fristende, fordi det for de fleste koster spidsen af en jetjager at bruge dataforbindelsen på mobiltelefonen i Rusland.

Godt nyt for tusindvis af danskere: Selskab dropper afgift

Inden afrejsen kan det være en god idé at aktivere to-faktor bekræftelse på alle de digitale tjenester, der giver dig denne sikkerhedsmulighed. Overvej også at skifte passwords når du er hjemme igen. Foto: Mladen Antonov/Ritzau Scanpix
Inden afrejsen kan det være en god idé at aktivere to-faktor bekræftelse på alle de digitale tjenester, der giver dig denne sikkerhedsmulighed. Overvej også at skifte passwords når du er hjemme igen. Foto: Mladen Antonov/Ritzau Scanpix

Amerikansk efterretningschef advarer fodboldfans mod russisk hacking

Roam mobilt og brug VPN
Leif Jensen råder derfor til, at man inden afrejsen sikrer sig et abonnement, der giver adgang til billigere roaming:

- Du skal i hvert fald undgå de gratis netværk, der kan sidde i alt fra en taxa til på et stadion eller dit hotel.

- Så hellere købe et sim-kort billigt, når du lander i Rusland. Eller som nævnt købe et brugbart abonnement hjemmefra.

- Hvem er det, der går efter blandt andet de danske fodboldfans?

- Det er helt almindelige kriminelle, der tænker, at nu kan de lave nogle nemme penge.

- Hvis de overtager din wi-fi-forbindelse, kan de sælge din trafik til nogle andre ved at sende dig til hjemmesider med masser af reklamer på, når du går på nettet.

- Har de overtaget forbindelsen, kan de også styre den trafik, der kommer til din telefon eller computer og dirigere dig ind på farlige hjemmesider. Eller lokker dig til at taste dine kreditkortoplysninger ind på hjemmesider, der ligner en troværdig hjemmeside, du normalt bruger.

- Hvordan forsvarer man sig mod det her?

- Så vidt muligt skal du forsøge at roame med din mobiltelefon og undgå wi-fi. Som minimum bør du bruge din mobile forbindelse, når du skal aflevere følsomme oplysninger som dit kreditkort eller besøger din netbank.

- Det hjælper også på din sikkerhed, hvis du har en krypteret VPN-tjeneste, der nogle gange følger med de antivirusprogrammer, man kan købe til sine enheder, lyder rådet fra Leif Jensen.

- Sørg også for at opdatere dit udstyr, inden du rejser afsted. Og lad være med at tage en masse følsomme oplysninger med fra for eksempel dit arbejde. Risikoen for, at du får stjålet din telefon eller computer i Rusland er altså større end normalt.

Her skal du også passe på

Det er ikke alene dem, der rejser til VM i Rusland, som skal passe på den kommende måneds tid.

For også danskere, der for eksempel vil se kampene på nettet eller købe VM-merchandise, er oplagte ofte for de cyberkriminelle. Det kan være, at du får tilbud om at deltage i en konkurrence, hvor du kan vinde en billet til en kamp. Eller gratis kan se med.

I alle tilfælde bør man være meget varsom, da det alene er de officielle FIFA-butikker og websider, der har lov til at sælge de ting, du søger efter under VM.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?