Rystende kort: Her er alle målene USA ville atombombe i Østeuropa

Talrige civile mål tæt på Danmark stod til at blive atombombet under den kolde krig - se alle målene her

To dage i august 1945 blev verdens hidtil eneste atombomber smidt over civile mål i Nagasaki og Hiroshima. (Arkivfoto: AP)
To dage i august 1945 blev verdens hidtil eneste atombomber smidt over civile mål i Nagasaki og Hiroshima. (Arkivfoto: AP)

USA gik under den kolde krig målrettet efter at atombombe adskillige civile mål i det nu tidligere Sovjet.

Det fremgår af en omfattende liste, som netop er blevet offentliggjort i USA.

Listen, der blev lavet i 1956, var tænkt som 'opskriften' på en forestående atomkrig. Her ville USA slå først, hvis den kommunistiske trussel blev mere alvorlig.

Civile stod på drabslister
Og USA var i den grad forberedt, viser papirerne.      

1100 lufthavne og landingsbaner stod til at blive bombet - det samme gjorde over 1200 byer med Moskva, Leningrad og Berlin højt på listen. Selv mål i Kina er plottet ind på kortene.

Ødelæggelsen var total. (Foto: Polaris Images) Samfund Advarsel - Stærke billeder: Så grusomt var 'historiens værste bombetogt'

Det har ellers siden 1. verdenskrig været et princip, at man ikke går efter at dræbe civile. Noget, som den amerikanske præsident Obama senest har understreget i kampen mod IS. Det er terroristerne, man skal dræbe, mener han.

Forsker: En frastødende liste
Men dokumenterne fra den kolde krig afslører, at USA i 1950'erne netop vil dræbe store befolknigsgrupper. Og civile tab er direkte 'indregnet' i begrundelsen for at bombe flere af målene:

- Det er ærligt talt en skræmmende og frastødende liste, siger forsker i atomvåben, Stephen I. Schwartz, til New York Times.

Plus Se de forladte byer - ti steder uden mennesker

- Vi har tidligere kendt de generelle rammer for atomkrig. Men det er vigtigt, at alle detaljerne kommer frem nu.

- Det er ekstraordinære våben med ufattelig ødelæggelse. Og det er beklageligt, at de ikke - som disse lister - er historie i dag, siger forskeren til avisen.

Ville bruge kæmpebomber
USA var også parat til at bruge særdeles voldsomme atombomber mod civilbefolkningerne tæt på Danmark.

Målene skulle bombes med 1,7 til 9 megaton, men også en 60 megaton bombe var med i planerne, fordi den kunne skabe tilstrækkelig 'rædsel' til, at Sovjet opgav angreb på USA.

Til sammenligning svarer 1 megaton til 70 gange mere, end bomben der i august 1945 ødelagde den japanske by Hiroshima.

Foto: AP Photo Samfund Reddede atombomben liv?

112 kommentarer
Vis kommentarer