Så godt er det nye iPad-tastatur

ANMELDELSE: Apple er i gang med at skabe en helt ny form for bærbar computer - men du bliver flået, hvis du vil lege med

Hvad får du for pengene, hvis du køber en dyr iPad Pro med et dyrt tastatur? Redaktøren på MereMobil.dk og tech redaktøren på Ekstra Bladet krydser her klinger om netop det spørgsmål. Videoreportage: Ekstra Bladet TV

Hvornår kommer dagen, hvor Apple præsenterer en bærbar computer, som også er en tablet?

Spørgsmålet er en stående joke blandt mange af os, der interesserer os for teknologi. Adskillige producenter har nemlig for længst har smeltet deres Windows-maskiner sammen med tablets, som gør det muligt at tvinge skærmen hele vejen rundt om tastaturet eller tage skærmen af og stadig have en Windows-maskine i hænderne.

I Apples univers er den slags 2-i-1-maskiner derimod fortsat dansen om den varme grød. Firmaet har sin bærbare MacBook-serie fra Air til Pro. Og så iPads som den amerikanske gigant hele tiden prøver at få til at ligne en bærbar.

Det nye tastatur passer både til 1. og 2. generation af Apples iPad Pro-serie. Foto: Apple
Det nye tastatur passer både til 1. og 2. generation af Apples iPad Pro-serie. Foto: Apple

Ny iPhone er en juvel

Jeg kan afsløre, at det ikke lykkes med det nye og kostbare Magic Keyboard til iPad Pro, som vi de seneste uger har testet til både 11 og 12,9 tommers udgaven. Spørgsmålet er også, om det faktisk er strategien, som Apple forfølger. I stedet tror jeg, at vi er vidner til noget helt andet: at skabe en ny kategori af bærbare computere, som hverken er bare en bærbar eller en tablet.

Tag blot mottoet for den nyeste generation af iPad Pro: 'Din næste computer er ikke en computer.' Nej, Apple - det har I helt ret i.

Med Magic Keyboard har de professionelle brugere af iPad Pro i stedet fået et værktøj, som gør det markant nemmere at bruge de programmer, som bygges målrettet til iPadOS-styresystemet. Og det er godt.

Ikke mindst fordi tastaturet med indbygget lys og muligheden for trinløst at indstille vinklen på tabletten gør iPad Pro til en langt mere alsidig maskine. Med tastaturet bruger jeg min egen iPad til mange flere arbejdsopgaver, da den ikke længere ’blot’ er en enhed til underholdning.

Tastaturet er gennemført bygget og fremragende at skrive på, hvilket gør det oplagt til at besvare mails på, skrive længere tekster med og udføre avancerede funktioner i Excel og lignende programmer, man normalt vælger en normal computer til.

Slim Folio Pro fra Logitech er et billigere alternativ, som både findes i en 11 og en 12,9 tommers udgave. Foto: Logitech
Slim Folio Pro fra Logitech er et billigere alternativ, som både findes i en 11 og en 12,9 tommers udgave. Foto: Logitech
 

Få tastatur billigere

Der findes flere billigere alternativer til Magic Keyboard. Apple laver selv et tastatur kaldet Smart Keyboard Folio, som koster 1599 kroner til 11 tommers iPad Pro og 1749 kroner til 12,9 tommers udgaven.

Forskellen her er, at tastaturet slet ikke har samme kvalitet som Magic Keyboard, du må undvære touchpad, lys i tastaturet og du kan heller ikke indstille skærmens vinkel trådløst, men har alene to faste positioner at skifte imellem.

Hvis det ikke skal være et tastatur fra Apple, anbefaler vi, at du tjekker mulighederne fra Logitech. Firmaet har et Slim Folio Pro på vej i denne måned, som koster henholdsvis 899 og 999 kroner.

Igen får du ingen touchpad eller trinløs indstilling af skærmens vinkel, men der er bagbelyst tastatur og bedre taster end på Apples Smart Keyboard Folio.

Luksus eller budget? Vælg den rigtige mobil

Begrænsningen er naturligvis fortsat, at flere af de programmer, man bruger i sit arbejdsliv, ikke findes til iPad. Men de bliver færre hele tiden.

Forklaringen på, at Magic Keyboard er den helt rigtige pakke til dem, der vil bruge deres iPad som primært arbejdsredskab, er også den indbyggede touchpad. Den virker ved første øjekast lille, men størrelsen er faktisk perfekt.

Den reagerer lige så præcist og hurtigt, som de touchpads man finder i en MacBook. Og den fungerer særligt godt, fordi iPadOS understøtter funktionerne på den helt rigtige måde.

Begrænsningen her er derfor brugernes egne vaner. Jeg har flere gange taget mig i at sætte fingeren på skærmen i stedet for at bruge touchpaden, selvom den ville være mindst lige så effektiv til opgaven.

Nye AirPods på vej

Jeg synes, det er ærgerligt, at man ikke kan indstille lysstyrken i tastaturet direkte fra det, men skal kæmpe sig ind i en undermenu for at justere. På samme måde havde det klædt produktet, hvis det havde volumenknapper i tastaturet, selvom jeg godt ved, at knapperne sidder foran næsen på mig i toppen af iPad’en.

Der er heller ingen funktionsknapper indbygget, men det kan jeg personligt fint leve med.

Som nævnt virker Magic Keyboard velbygget og falder bestemt ikke fra hinanden, selv når du bruger det meget. Men forvent at det hurtigt kan komme til at virke slidt på ydersiden på grund af det materiale, som Apple har valgt at pakke enheden ind i.

Allerede efter vores få ugers tests virker produktet således nusset og brugt.

Her er dommen

Det er godt

Tastaturet

Forvent samme kvalitet og følelse i fingrene som når du bruger tastaturet på en nyere MacBook-bærbar. Det er et tastatur, du bliver glad for at bruge. Også til opgaver der tager længere tid.

Touchpaden

Den ser lille ud, men har faktisk en meget fin størrelse. Kvaliteten af touchpaden er rigtig god, og når du først har vænnet dig til at have den, vil den få stor betydning for brugeroplevelsen på din iPad Pro.

Softwaren

iPadOS og Magic Keyboard er de perfekte partnere. Det er tydeligt, at Apple har gjort alt for, at firmaets eget tastatur og egen software selvfølgelig fungere sammen. Og det gør de.

Det er skidt

Hældningen

Ganske vist kan du dreje skærmen trinløst med det hængsel, som din iPad Pro magnetisk er ’hæftet’ fast på. Men hældningen bagud er ikke imponerende. Bare 10 graders mere hældning bagud ville have gjort underværker. Forvent dog at hængslet giver sig en smule, og hældningen bagud derfor løbende forbedres.

Tyngden

Apple oplyser klogt nok ikke vægten på Magic Keyboard på sin hjemmeside. For både modellen til 11 og til 12,9 tommers iPad Pro er tung. Magic Keyboard og den 12,9 tommers udgave vejer mere end en MacBook Air. Og begge udgaver føles lidt for tunge, var vores oplevelse under testen.

Prisen

Der er ikke sparet på noget i Magic Keyboard. Og da slet ikke prisen, som er på svimlende 2999 kroner for den største udgave og 2599 kroner for den lille. I begge tilfælde er den pris klart for høj og burde være 1000 kroner lavere, hvis pris, kvalitet og brugeroplevelse skulle hænge sammen.

Konklusion

Jeg har det lidt med Magic Keyboard, som jeg har det med Apple Pencil. Det er velbygget og originalt ekstraudstyr, som er rart at have, men ofte ikke nødvendigt.

I hvert fald ikke for flertallet af dem, der køber en iPad Pro og udnytter enheden til at se video, lytte musik og læse på.

Pennen kan naturligvis være relevant for dem, der bruger deres iPad til at tegne på. Derimod er tastaturet alene for dem, der har en våd drøm om, at de skal skrotte den bærbare og primært bruger deres iPad Pro som arbejdsredskab.

I de tilfælde er Magic Keyboard uden tvivl det bedste og dyreste tastatur, du kan købe lige nu. Det er ikke perfekt, da vægten er noget høj, hældningen på skærmen for lille og prisen klart for høj.

Men for den rigtige bruger, der har savnet et godt tastatur til deres iPad Pro, er valget nemt: køb denne model.

Sådan virker prislinks i denne artikel

Denne artikel indeholder affiliate links til Ekstra Bladets samarbejdspartner PriceRunner, som vi modtager vi en mindre betaling pr. klik for.

- redaktionen