Så meget iPad får du for 20.238 kroner - og så lidt computer

ANMELDELSE: Selv for den rette bruger er iPad Pro årgang 2018 indtil videre alt for meget

iPad Pro vejer - afhængig af modellen - fra 468 til 633 gram. Alle udgaver er 5,9 millimeter tykke. Foto: Apple
iPad Pro vejer - afhængig af modellen - fra 468 til 633 gram. Alle udgaver er 5,9 millimeter tykke. Foto: Apple

iPad Pro årgang 2018: Findes i en 12,9 tommers og 11 tommers udgave med fra 64 GB til 1 TB hukommelse, Face ID, A12X Bionic-processor, 12 MP bagkamera, 7 MP selfiekamera med portræt funktion, fire højttalere, fire indbyggede mikrofoner, priser fra 6699 til 17.499 kroner.

Da Apple forleden præsenterede nye udgaver af sin dyreste iPad kaldet Pro, kom der et nyt og slankere design på bordet. Og en hurtigere og mere rummelig 'indmad', der nu kan købes med et internt lager på op til 1 terabyte og op til seks gigabyte RAM.

Det løber hurtigt op og med lidt hovedregning lander regningen for det testsæt, Apple har stillet til rådighed for Ekstra Bladet, på 20.238 kroner: 17.499 kroner for selve iPad'en med 1 TB og mobil forbindelse. Læg hertil det nye keyboard cover til 1699 kroner. Og den nye magnetisk, genopladelige pen til 1040 kroner. Bang!

Du kan naturligvis klare dig med mindre, men den dyreste pakke i serien fortæller lidt om, hvem Apple henvender sig til. Nemlig brugeren der vil have det bedste, hurtigste og vildeste, du kan købe for penge.

Designet på den nye iPad er tyndt, smukt og stramt. Det er en daglig glæde at bruge enheden. Foto: Apple
Designet på den nye iPad er tyndt, smukt og stramt. Det er en daglig glæde at bruge enheden. Foto: Apple
 

Forvirrende rodebunke
Værdi er i denne eksklusive målgruppe jo meget flydende. Måler man på status, er det sikkert småpenge for en del af køberne. Måler du på muligheden for at udnytte den lynhurtige processor til at arbejde som på en computer, bliver du skuffet.

For selvom det er Apple, der de seneste år har arbejdet hårdt for at markedsføre iPad, som 'alt du har brug for' og en erstatning for en computer, er det Apple, der blokerer for vejen frem mod målet.

Lad mig give et eksempel: det nye USB-C stik, der også erstatter det normale hovedtelefonstik. Stikket er en forvirrende rodebunke af uudnyttede muligheder. Du kan ikke tilslutte nogle former for harddiske eller USB-stik til enheden. De bliver ikke genkendt.

Det kan du heller ikke regne med, at kameraer gør, før du tager SD-kortet ud og sætter det i en adapter. Herefter kan du alene overføre billederne til enhedens fotoalbum og intet andet.

Bygget til de vigtige
Du kan slutte iPad Pro til et display, men kun spejle det samme billede, som du ser på din iPad. Og du skal være heldig, hvis du kan gøre det med en USB-C-ledning direkte fra displayet til enheden - der skal en adapter til.

Apple har med andre ord lagt en mængde digitale vejspærringer ud for dem, der gerne vil bruge deres iPad som netop en computer. Der mangler foreløbigt også flere af de apps, som computerbrugere anvender i deres daglige arbejde.

Som anmelderen fra The Verge forleden konstaterede: iPad Pro er bygget til de vigtige. Dem, der alene læser mails, browser og tjekker regneark, der er sendt til dem som en PDF. Det er spot on skrevet.

Det løber hurtigt op, hvis du køber ekstraudstyr som den magnetisk, genopladelige pen og keyboard coveret. Foto: Apple
Det løber hurtigt op, hvis du køber ekstraudstyr som den magnetisk, genopladelige pen og keyboard coveret. Foto: Apple
 

Det koster iPad Pro 2018

12,9 tommers udgaven (Wi-Fi)

64 GB: 8699

256 GB: 10.099

512 GB: 12.099

1 TB 16.099

12,9 tommers udgaven (Wi-Fi + mobildata)

64 GB: 10.099 kroner

256 GB: 11.499 kroner

512 GB: 13.499 kroner

1 TB: 17.499 kroner

11 tommers udgaven (Wi-Fi)

64 GB: 6699 kroner

256 GB: 8099 kroner

512 GB: 10.099 kroner

1 TB: 14.099 kroner

11 tommers udgaven (Wi-Fi + mobildata)

64 GB: 8099 kroner

256 GB: 9499 kroner

512 GB: 11.499 kroner

1 TB: 15.499 kroner

Kilde: Apple

Giv mig friheden tilbage
Jeg elsker den nye iPad Pro for sit display, for sin lækkerhed (som jeg aldrig ville betale så meget for) og for at være den bedste iPad, der nogensinde er bygget.

Der er langt hen ad vejen - trods alle vejspærringerne - tale om en fantastisk brugeroplevelse i en tablet, som ingen bygger bedre.

Jeg håber, at Apple vil holde sit it-politi i kortere snor eller holde op med at love mig en iPad, der virker som en computer. Det ville også højne brugeroplevelsen, hvis det mobile styresystem gav mig lov til at selv at vælge, hvilke standardapps jeg foretrækker til mail (AirMail) og kort (Google Maps). Bare for at nævne nogle.

Og så ville det være fedt, hvis den kostbare pen faktisk kunne udføre alle de swipe, man kan med fingeren. Det kan pennen ikke.

Tjek størrelsen
Vil du swipe op fra bunden eller hente kontrolcenteret og beskedcenteret ned fra toppen af skærmen, skal du smide pennen og finde fingeren frem. Det er godt nok ulogisk.

Og mens vi er ved det: jeg har aldrig lagt hånden så mange gange hen over læseren til Face ID på en iPhone, som jeg har gjort på iPad Pro.

Jeg ved ikke, hvad løsningen er. Men når hver 3. åbning af enheden ender med, at jeg alligevel skal taste min kode ind, så er der noget galt. Og det er ikke mig, den er gal med.

Hvis du er i markedet efter en iPad Pro og kan leve med, at den først om nogle år lever op til sit imponerende potentiale, kan du trygt kaste dig ud i købet.

Min anbefaling er, at du grundigt overvejer om 12,9 tommers udgaven er for stor. Mange klarer sig fint og billigere med den nye 11 tommers model.

Det koster ekstraudstyr til iPad Pro 2018

Keyboard til 11 tommer: 1549 kroner (150 kroner mere end tidligere)

Keyboard til 12,9 tommer: 1699 kroner (200 kroner mere end tidligere)

Pen: 1040 kroner (220 kroner mere end tidligere)

Smart Folio til iPad Pro 11 tommer: 699 kroner

Smart Folio til iPad Pro 12,9 tommer: 849 kroner

En fuldtonet skandale

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.