Sådan er danske private ejendomsdata endt i udlandet

Danskere med adressebeskyttelse har i dag fundet sig selv på udenlandsk hjemmeside - men de fortrolige data kommer ikke fra vores register, mener Tinglysningsretten

Selv helt private CPR-beskyttede adresser kan nu findes i den udenlandske database. En del af datamængden kommer direkte fra tinglysning.dk.
Selv helt private CPR-beskyttede adresser kan nu findes i den udenlandske database. En del af datamængden kommer direkte fra tinglysning.dk.

OPDATERET: Nu er sitet lukket

Hvordan kan flere millioner data med danske navne og adresser fra tinglysning.dk ende på en udenlandsk server?

Det spørgsmål stiller Tinglysningsretten og datafirmaet CSC sig i dag, efter det er kommet frem, at selv hemmelige eller fortrolige adresser nemt kan søges frem på en kopi af hjemmesiden tinglysning.dk.

Kopierede dansk ejendomsdatabase med hemmelige adresser: Derfor har jeg gjort det Bagmand til omstridt hjemmeside: Danskernes hemmelige adresser lå frit på nettet

- Vi har fået en foreløbig tilbagemelding fra vores leverandør CSC om, at de ikke umiddelbart kan se, at data er hentet eller hacket hos dem, siger sekretariatschef i Tinglysningsretten, Brian Petersen, til Ekstra Bladet.

- Tinglysning.dk er i dag tilgængelig på nettet både med og uden login. Og så er data tilgængelig hos for eksempel firmaer, der har en systemopkobling.

– Dem har vi været en tur rundt og kigget hos, om der var noget. Det var der ikke.

De angribere mere end nogensinde: Sådan sikrer du dig mod hackere

- Hvordan er det så sket?

- Vi tror, at de har skrabet data direkte ud fra vores hjemmeside. Oplysningerne vises da også fuldstændig som vores på den udenlandske side.

- Og så må de have haft et sted, hvor de kunne flette vores data med nogle CPR-numre eller navne.

Kæmpe dansk database lagt ud på nettet: Hemmelige adresser kan let søges frem

- Hvorfor det?

- Fordi nogle brugere med CPR-beskyttelse i dag antyder over for os, at de står på den udenlandske hjemmeside, selv om de ikke burde gøre det.

- Men tinglysning.dk viser dem alene med en beskyttet tekst uden deres navn på. Så navnene på den udenlandske side må være flettet fra et andet sted.

- Så de helt hemmelige navne og adresser kommer ikke fra jeres database?

- Nej, de data kan ikke stamme fra os, siger Brian Petersen.

Disse adresser kan man se

I de tilfælde, hvor du har en officiel CPR-adressebeskyttelse, optræder dit navn ikke i data fra Tinglysning.dk.

Men hvis du har glemt at forny beskyttelsen - eller regner med, at det er svært at finde dit navn på Tinglysning.dk, der jo kræver en adresse for at finde dig - så kan du nu findes i de data, der er lagt ud på den udenlandske hjemmeside.

Der er ifølge Ekstra Bladets oplysninger også enkelte CPR-beskyttede data på den udenlandske hjemmeside - myndighederne undersøger nu, hvordan det kan være sket.

Navnesøgning ulovlig på offentlig side
På tinglysning.dk kan du i dag ikke søge direkte på en persons navn, men skal kende adressen for at få oplysninger.

På den udenlandske hjemmeside kan du derimod taste navne ind og på et sekund finde private adresser og sommerhuse ejet af selv meget kendte danskere, der normalt skjuler sig i alle registre:

- Den måde at vise data på, mener vi ikke, at vi kan gøre, forklarer Brian Petersen fra Tinglysningsretten.

- Det må I ikke?

- Nej, det må vi ikke. Det vil vi ikke have lovhjemmel til.

- Hvad skal der så til for, at I vil dele hele jeres database med for eksempel mig?

- Hvis du ansøger om en systemopkobling, vil vi tage stilling til dette, men du kan ikke blot få lov til at hente hele databasen.

- Ville I sige ja, hvis jeg ringede til jer og sagde: nu lægger jeg hele databasen ud, så folk kan søge alt frem - også via deres navn?

- Nej, det ville vi afvise.

- Det har aldrig været meningen, at de her data skulle være brugt på den her måde, lyder det fra Brian Petersen fra Tinglysningsretten.

Tinglysningsretten har endnu ikke besluttet, om man vil forfølge den eller dem, der har taget de mange data fra tinglysning.dk og lagt dem frit ud på nettet.

Det er heller ikke afgjort, om søgefunktionen på den offentlige hjemmeside nu skal laves om.

Ekstra Bladet har valgt ikke at videregive navnet eller linket til databasen med de mange let søgbare adresser og ejendomsdata.

ekstrabladet.dk følger sagen og forsøger nu at få en kommentar fra IT-leverandøren CSC.

TIP OS: Kender du mere til sagen eller lignende forhold? Send os en mail eller sms/mms til 1224 (alm. takst)