Samsungs bedste telefon har en stor fejl – Ekstra Bladet

Samsungs bedste telefon har en stor fejl

ANMELDELSE: Galaxy Note 10 er fremragende, men ligner alt for meget den billigere S10, synes vi

 

Det føles mærkeligt at skrive, men lige nu er det næsten otte år siden, Samsung begyndte at bygge Note-telefoner. Den første telefon i serien blev simpelthen bare kaldt 'Galaxy Note', og med sin 5,3 tommers skærm var den stor, da den blev lanceret.

Ja, den blev faktisk beskrevet som en lille tablet og kritiseret af mange for at være totalt uhåndterlig. I dag vil sådanne beskrivelser sandsynligvis vække latter for mangt en mobilentusiast, da næsten ingen telefoner i dag lanceres med meget under 6 tommers skærme.

Derfor er ny MacBook Pro helt i top  

Det gælder også for Samsungs seneste model, Galaxy Note 10, der kan prale af en 6,3-tommer Dynamic AMOLED-skærm. Og så skal det selvfølgelig nævnes, at tommerne mellem den nyeste Note 10 og den gamle Note ikke er direkte sammenlignelige, da skærmformatet er anderledes.

Dagens telefoner er sjældent bredere end deres ældre slægtninge - de ekstra tommer hentes i længden og med smallere kanter.

Med en opløsning på 2280 x 1080 pixels har Note 10 et usædvanligt skærmformat på 19:9 og en pixeltæthed på 401 pixels per inch (ppi). Skærmen går næsten til kanten i alle retninger, med en lidt større 'læbe' i bunden og et centreret hul i skærmen til frontkameraet.

Der findes i øvrigt også en større og dyrere model, Galaxy Note 10+, men de to telefoner er næsten identiske.

Dansk hovedtelefon er blandt de allerbedste  

Kameraerne er som altid i Samsungs dyrere telefoner fremragende på Note 10. Men de er næsten identiske med S10-serien bortset fra nattemodus. Foto: Tek.no
Kameraerne er som altid i Samsungs dyrere telefoner fremragende på Note 10. Men de er næsten identiske med S10-serien bortset fra nattemodus. Foto: Tek.no
 

 

Så lad os begynde med at forklare, hvad der faktisk er anderledes her, og derefter gå igennem hvad der får en mindre Note-telefon til at have eksistensberettigelse.

Der er nemlig fem forskelle mellem Note 10 og Note 10+. At skærmstørrelsen er anderledes er ganske åbenlyst, men at Note 10+ har hele 12 GB hukommelse mod 8 GB hos Note 10, er ikke så let at vide.

3500 mAh mod 4300 mAh i batterikapacitet er heller ikke noget, Samsung taler højt om, og heller ikke at Note 10 ikke har hukommelseskortplads eller den fancy Time of Flight-sensor i kameraet. Ja, prisen er selvfølgelig også anderledes.

Her er Android-telefonen alle burde vælge  

Bortset fra dette er de to telefoner mere eller mindre identiske, så Note 10 fremstår mest af alt som et frieri til de kunder, der enten betaler mindst muligt for en telefon med en pen eller har brug for en mindre og mere håndterbar telefon. Ja, du undgår sågar Bixby-knappen, som har været forhadt lige siden den blev introduceret med Galaxy S8. Flot, Samsung!

Og så til det det, der trods alt gør Note til Note: pennen. I år er den bedre end nogensinde og er helt afgjort telefonens stærkeste kort.

Udnytter du funktionaliteten fuldt ud, vil du bestemt få glæde af den, og den er endda langt lettere end før. Hvorfor? Ja, fordi pennen for første gang har sit eget batteri, der oplades trådløst i lommen på telefonen og også har en Bluetooth-forbindelse, accelerometer og gyroskop. Derfor kan den bruges som fjernbetjening ved at skubbe og klikke på den indbyggede knap.

Denne artikel er lavet i samarbejde med Tek.no

Læseren til fingeraftryk er hurtig og driftssikker. Foto: Tek.no
Læseren til fingeraftryk er hurtig og driftssikker. Foto: Tek.no
 

 

Dette er meget nyttigt på flere måder, end man umiddelbart kunne forestille sig. Skal du vise en præsentation på arbejdet, siger du? Så sætter du bare et skærmkabel ind i USB Type-C-porten, og bruger pennen til at swipe og klikke mellem slides.

Det samme gælder Album-appen, hvor du kan klikke én gang for det næste foto og to gange for det forrige foto. Ved at holde knappen nede, fungerer penne som en genvej til kameraet. Og ja, næsten alt i kameraappen kan også kontrolleres fra pennen, så du ikke behøver at tage billeder af dine venner uden at have dig selv på billedet.

Derudover kan pennen naturligvis bruges til at navigere i telefonen med handsker i koldt, nordisk vintervejr, og med en batterilevetid på op til 12 timer, skal du bruge den rimelig meget for at løbe tør.

Topkarakter til Apples nye 'billige' iPhone

Pennen er blevet mere nyttig end før. Spørgsmålet er bare, hvor meget du faktisk kommer til at bruge den? Foto: Tek.no
Pennen er blevet mere nyttig end før. Spørgsmålet er bare, hvor meget du faktisk kommer til at bruge den? Foto: Tek.no
 

 

Noget andet, du kan bruge pennen til at gøre, er at notere. Skriftgenkendelse har længe været lidt dårlig, men i år sidder den virkelig i skabet. Selv de mest uforståelige kragetæer af ord- og bogstavkompositioner genkendes af telefonen, forudsat at du skriver nogenlunde ens. Enkelte ting kan ikke lade sig gøre, for eksempel orddeling ved linjeskift.

I håndskrevne notater har undertegnede i hvert fald ofte en tendens til at nå slutningen af siden, før ordene er færdige, og så er muligheden for at dele ordet praktisk. Note 10 bryder sig ikke om det og stejler. Et andet problem er, at skærmen er ganske lille og glat, så at skrive præcist kan være udfordrende.

Det må også siges at være udfordrende at tegne med pennen. Ikke fordi pennen er dårlig, eller softwaren er underudviklet; snarere fordi at tegne på en sådan lille skærm, som du også skal stabilisere med den anden hånd, er meget anstrengende.

Det skal også nævnes, at digital tegning ofte fungerer med mange lag, som f.eks. i Photoshop, og på Android-fronten er der få veludviklede programmer til dette.

Her er Huaweis sorte 'AirPods'  

 

 

Som beskrevet er det en stor og flot skærm, vi har at gøre med her. Samsungs Note-modeller har altid været udstillingsvinduer for selskabets nyeste og bedste AMOLED-teknologi, og hvor Note 10 overhaler S10-modellerne minimalt handler om skærmens lysstyrke. Der er ikke meget, men det er da noget.

Farverne, kontrasten og den overordnede billedkvalitet er på et absolut topniveau, og med bred HDR-support får du virkelig udnyttet panelets styrker til fulde ved serie- og filmvisning. Undertegnede synes, at kamerahullet godt kunne have været i hjørnet af skærmen som på S10-modellerne, da midterpositionen gør det noget mere synligt ved fuldskærmsindhold. Nuvel.

Billig mobil har den bedste skærm  

Hvad jeg forestiller mig, vil give genklang i de bredere masser, er dette: De har fjernet hovedtelefonindgangen. Samsung har været en af ​​de meget få mobilproducenter, som har fastholdt dette, også i S10 og S10 +. Note 10 markerer slutningen, også i og med at Samsung heller ikke vedlægger et jack-mellemstik.

Med en telefon, der ikke længere har en hovedtelefonindgang, kan du hurtigt få forbindelsesproblemer. Sådanne generationsswaps er aldrig særlig pæne eller forbrugervenlige, men det ville have hjulpet, hvis Samsung havde tilføjet det forbandede jack-mellemstik.

Det skal siges, at telefonen leveres med en USB Type-C-stik hovedtelefon af fin kvalitet, men det er ikke noget, du hopper direkte på, hvis du allerede ejer gode, kablede hovedtelefoner, som du nu skal ud og købe tilbehør til for at få til at fungere. Og med et ganske højt prismærke, synes vi godt, at Samsung kunne have sørget for det. Dog trøster vi os med, at den eksterne lyd fra telefonen i det mindste er fremragende.

Der er intet jackstik til hovedtelefonen i Note 10-serien. Foto: Tek.no
Der er intet jackstik til hovedtelefonen i Note 10-serien. Foto: Tek.no
 

 

At Note 10 er en hurtig telefon er en selvfølge. Dette er Samsungs absolutte flagskib (ja, hvis du ikke regner den konceptlignende Galaxy Fold med), og til det hører det ultimative inden for hardware.

Vi bruger ikke plads på performancetests her. Hvis du vil vide, hvordan telefonen klarer sig i syntetiske tests, kan vi med glæde rapportere, at den er mere eller mindre identisk med sin storebror, Note 10+.

I praksis betyder det, at det er helt i toppen af ​​hvad vi kan forvente af topmodeller i dag, især med hensyn til single-core ydelse. I alle henseender er både Note 10 og Note 10 Plus en lille smule hurtigere end S10 og S10 Plus, men at påstå, at du bemærker det i praksis, ville være en løgn.

Pas på inden du køber Googles højttaler  

I brug er Note 10 en hurtig telefon, der kører spil og applikationer forbløffende stærkt.

Det, der imidlertid ikke altid kører i et forbløffende tempo, er One UI, Samsungs relativt nye softwaresystem.

Som Samsungs interface altid har været præget af er også brugeroplevelsen på Note 10 resultatet af et stort og omfattende stykke software, der ikke altid opfører sig, som det skal. One UI spænder ofte ben for sig selv i form af blindgyder, underlige fejlmeddelelser og apps, der ikke reagerer, eller opfører sig som de skal.

Notifikationer er heller ikke Note 10's stærke side. Telefonens indbyggede apps har nemlig meget, de gerne vil fortælle os, og det føles som om telefonen stadig lever sit eget liv i ny og næ selv dage efter, at den var blevet integreret i undertegnedes liv.

Derfor kan vi heller ikke give Samsung ros for en ren og problemfri brugeroplevelse.

Du kan skrive notater direkte på den låste skærm. Foto: Tek.no
Du kan skrive notater direkte på den låste skærm. Foto: Tek.no
 

 

Kameraopsætningen er nøjagtig den samme som på Galaxy S10 og S10 Plus. Mens Note 10 Plus faktisk har en lille innovation i form af en ny Time of Flight-sensor, der også kan bruges til dybdefotografering, er det de samme tre objektiver som på de almindelige topmodeller, vi finder her. Og det er det.

Ikke at det er så slemt, for kameraerne er gode. Her får du både et konventionelt vidvinkel kamera, et ultra vidvinkel kamera og et telekamera. Det første og sidste kamera har også optisk billedstabilisering, og hovedkameraet har en variabel blændeåbning, som Samsungs topmodeller også har kunnet prale af før.

De billeder, du får fra alle kameraer, er gode, selv om Note 10 sandsynligvis ikke helt kan måle sig med for eksempel Huaweis P30 Pro. Dette gælder for helt enkle ting som autofokus på ultra vidvinkel, makrofotografering og korrekt zoom (2 x optisk zoom mod 5x på Huawei). Samsung har dog fået en nattilstand på plads, og sammen med en billedkvalitet i top er det bestemt en prisværdig oplevelse.

Eksempelvis er videooplevelsen fra Note 10 blandt de bedste, du kan finde i øjeblikket, og Samsung skal have ros for, at det realtidsbillede, du får i kameraappen, er meget tæt på det, du faktisk får som resultat, når du optager. Dette er noget, som Apple har været god til i lang tid, og som ikke alle andre har opnået fuldstændigt. Samsung er meget tæt på 'æbleoplevelsen' her.

Det forreste kamera er også godt, omend lidt underligt placeret i midten af ​​toppen af ​​skærmen.

Kort sagt: Det er gode kameraer. Men det er trods alt nøjagtigt de samme kameraer som i både S10, S10 + og Note 10+.

Så burde du købe en Galaxy Note 10?

Altså, det hele afhænger af én ting og én ting alene: Har du brug for pennen? Hvis svaret er ja, køber du en Note 10.

Dette er i praksis en lidt mere kantet Galaxy S10+ med en pen, selv om processoren på papiret er lidt mere raffineret. I praksis tillægger vi den ingen betydning.