Skal du streame i aften: Sådan kommer filmen frem til dig

Hvad er teknologien bag tjenester som Netflix og Viaplay? Vi har fundet svaret til dig

Aldrig har danskerne set så meget fjernsyn via streaming. Det stiller store tekniske krav til både dine enheder og streamingtjenesterne. (Foto: Ole Steen/Polfoto)
Aldrig har danskerne set så meget fjernsyn via streaming. Det stiller store tekniske krav til både dine enheder og streamingtjenesterne. (Foto: Ole Steen/Polfoto)

Normalt trykker du sikkert på play-knappen og tænker ikke videre over, hvordan den nyeste film og tv-serie ender på din iPad eller telefon.

Men måske har du alligevel undret dig over, hvad der skal til for at sende data fra tjenester som Netflix, HBO Nordic og Viaplay til dig.

Netflix advarer mobilkunderne: Så meget data koster en times film dig

Ekstra Bladet har sendt spørgsmålet videre til Kaj af Kleen, der er CTO - chief technology officer - hos Viaplay. Her har han arbejdet med streaming i otte år og været med fra begyndelsen:

- Den store forskel fra tidligere er, at livestreaming har udviklet sig enormt, forklarer han.

- For otte år siden var teknologien meget umoden. Brugerne oplevede en masse pauser i signalet, og billedkvaliteten var dårlig. Men kvaliteten er nu næsten på højde med et normalt tv-signal.

- Vi har 1080p HD i dag og surround sound, hvor særligt sportsudsendelserne er af en høj billedkvalitet. Enhederne, som brugerne ser tv på, er også blevet markant bedre og mere stabile end tidligere.

Så meget data bruger Netflix

Pr. automatik koster det i dag 1 gigabyte data at se 3 timers Netflix på en mobil dataforbindelse.

Vælger du den højeste opløsning, svarer en times tv-kiggeri derimod til 1 gigabyte data.

Vælger du den laveste, skal du blot bruge 250 MB data for at se med i en time.

Du kan også vælge en ubegrænset kvalitet - det advarer Netflix imod, da dataforbruget så kan blive flere gigabytes pr. time.

Du skal opdatere din app til nyeste version fra Netflix for at få gavn af mulighederne for at indstille dataforbruget på mobilen.

Bygger lokal serverfarm: Nu sender Netflix film fra Danmark

Fedt tip: Sådan får du bedre billedkvalitet
Viaplay har sin egen serverfarm i Stockholm, der servicerer hele markedet i Norden med indhold.

- Vi har nogle få backup servere, men det meste er i Stockholm og ejer det selv.

- Hvordan fungerer det teknisk, når man afspiller indhold fra jer?

- Fra produktionsselskabet får vi en fil i enorm høj kvalitet. Den er mere end 50 gange bedre, end hvad vi leverer på streaming. Ud fra den fil laver vi så kopier til vores normale tv-kanaler, men også forskellige udgaver til streaming afhængig af, hvilke type af enhed, indholdet skal ses på. Typisk laver vi omkring fem forskellige udgaver.

Overraskende træk: Dette kan blive næste funktion i Netflix

- Er det teknisk muligt, at flere hundrede afspiller fra den fil på samme tid?

- Ja, en fil kan blive læst af mange. Vi bruger et global content delivery network (CDN), hvor servere tæt på brugerne fungerer som en slags midlertidigt lager, en cache. Her får du som bruger dit stream fra - altså fra serveren, der kan give dig det bedste signal.

- Vi sorterer også vores indhold efter popularitet. Så hvis et afsnit fra fx ‘Familien Fra Bryggen’ er meget populært, vil vi automatisk sørge for, at det er hurtigt tilgængeligt mange steder. I praksis betyder det, at en fil ligger i lang tid på de her caches, hvis indholdet er populært.

Blandt andre Netflix har lokale servere stående hos teleselskaberne i Danmark. Det giver hurtigere adgang til film- og tv-seerne og i bedre kvalitet. (Foto: Netflix)
Blandt andre Netflix har lokale servere stående hos teleselskaberne i Danmark. Det giver hurtigere adgang til film- og tv-seerne og i bedre kvalitet. (Foto: Netflix)
 

YouSee: Du skal se fjernsyn på en ny måde

- Derfor kan du også opleve, at der nogle gange går et sekund eller to mere, hvis du søger efter indhold, der mere sjældent bliver vist.

- Forklaringen er, at så skal den lokale server hente filen fra vores ‘hovedlager’ i Sverige.

- Bliver hele filen også gemt lokalt hos mig?

- Nej, du får den i små pakker, der indeholder omkring 10 sekunders video. Når du har set det, bliver det slettet igen. Det er kun, hvis du downloader en film eller et tv-afsnit for at se det offline, at du henter hele filen.

- Der kan dog blive dannet en buffer af mere indhold på din computer, så du måske har 30 sekunder liggende, hvilket giver en bedre kvalitet og ingen huller i afviklingen.

- Der findes også andre streamingservices, der laver progressivt download, hvor filen hentes helt ned lokalt og slettes efter visning.

Netflix indrømmer: Vi gør billedkvaliteten dårligere på din mobil

- Hvorfor oplever jeg som bruger, at der kan være stor forskel i billedkvaliteten fra gang til gang?

- Det kan skyldes, at din forbindelse er langsom. Men også hvis der er meget trafik lokalt i det netværk, du bruger. Det er altså ikke det sidste stykke af vejen til dig, hvor det kan gå langsomt, men også i netværket generelt.

- Hvordan kan jeg bedst sikre mig en bedre streamingkvalitet?

- Hvis du genindlæser siden - altså reloader - og afspiller igen, kan du måske få adgang til en anden server, hvor forbindelsen er bedre, end den du havde før. Det kan være en måde at løse det på.

Nu dør dit 3D-fjernsyn: Samsung gider ikke mere

- Hvordan sikrer I, at netværket ikke går ned hos jer?

- Vi overvåger serveren døgnet rundt og tester hver nat, at alt fungerer, som det skal.

- Vi har også systemer, der tager højde for, hvornår brugerne ser mest, så vi kan skalere vores servere efter det. Og så er der naturligvis flere backups, der kan overtage, hvis en server pludselig går ned.

- Får vi endnu højere billedkvalitet på streaming de kommende år?

- Jeg tror, at særligt HDR-billedkvaliteten - altså hvor farvesammensætningen er fintunet - vil blive mere udbredt. Man kan her som bruger se en klar forskel på HDR-indhold og normalt HD.

- Der er desværre ikke så meget HDR-indhold i dag, men det vil der være om måske fem år. Problemet er også, at enheder, der understøtter HDR, endnu ikke er så udbredte.

Ny tjeneste: Her er al streaming i Danmark