Slipper jerngreb om din iPhone

Apple vil lade uafhængige reparatører i Danmark købe originale dele - samme ordning har ført til kritik i hjemlandet, USA

Det er dyrt at skifte dele på din iPhone, når den går i stykker. Foto: Regis Duvignau/Ritzau Scanpix
Det er dyrt at skifte dele på din iPhone, når den går i stykker. Foto: Regis Duvignau/Ritzau Scanpix

TIP OS: Kender du mere til sagen? Skriv til tech@eb.dk

Det har hidtil været umuligt for uafhængige reparatører i Danmark og mange andre lande at købe originale dele til iPhones direkte fra Apple.

Firmaet har holdt de originale dele i et jerngreb, så alene Apples egne reparatører eller nogle få autoriserede virksomheder har fået adgang til dem.

Konsekvensen har været, at alle andre reparatører har måttet bruge enten kopierede dele eller anvende originale dele, der tidligere har siddet i en iPhone. En såkaldt refurbished del.

Skal have en butik
Men nu udvider den amerikanske techgigant en ordning, der den seneste tid er blevet testet i USA, til Danmark og 32 andre lande.

'Independent Repair Program' (IRP) eller 'Uafhængig reparationsudbyder' hedder ordningen, hvor reparatører, der lever op til en række krav om fysiske butikker og Apple-certificeret personale, kan købe og bruge originale dele.

Der er dog markante forskelle mellem ordningen for autoriserede reparatører og så den nye ordning for uafhængige reparationsudbydere.

For eksempel kan deltagerne i IRP-ordningen ikke lavet reparationer, mens telefonen er under garanti. Det er også værkstedet og ikke Apple, der garanterer for reparationen.

Reparatørerne må heller ikke kalde sig autoriseret af Apple, men må modsat en autoriseret reparatør godt tilbyde kunderne at få deres enheder repareret med en kopidel, så længe de giver kunden valget mellem en original og en kopieret del.

Får kritik i USA
I USA har ordningen ført til kritik af Apple for at give firmaet alt for mange rettigheder i forhold til de uafhængige reparatører.

Ekstra Bladet har ikke kunne få en kopi af Apples danske kontrakt. Men i USA giver kontrakten Apple lov til at inspicere reparatørernes butikker, selv efter at de har forladt programmet skriver VICE-mediet Motherboard.

Apple får også kritik for, at reparatørerne i USA skal dele informationer om deres kunder med firmaet, ligesom ordningen ifølge Motherboard er ret bureaukratisk og gør det sværere for reparatørerne at udføre deres arbejde.

Sådan virker prislinks i denne artikel

Denne artikel indeholder affiliate links til Ekstra Bladets samarbejdspartner PriceRunner, som vi modtager vi en mindre betaling pr. klik for.

- redaktionen

TIP OS: Kender du mere til sagen? Skriv til tech@eb.dk

Seneste nyt

Det er ikke B.T. og Ekstra Bladet, der er de beskidte

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.