Slut med tvungne tv-pakker: Se her hvordan du nemmest slipper fri

Folketinget giver nu lejere og andre med tvungne tv-pakker frit valg - men det kan være kringlet at finde ud, hvordan du slipper fri

Slut med tvungne tv-pakker: Se her hvordan du nemmest slipper fri

Her kan du høre Ekstra Bladets tech-journalist, Heine Jørgensen, fortælle om den komplicerede sag

Om en måned slipper flere end en halv million danskere ud af de 'håndjern', de i praksis har været lagt i hos deres tv-udbyder. Det besluttede et flertal i Folketinget tirsdag.

650.000 husstande - fx lejere i større boligforeninger - er i dag forhindret i at opsige deres tv-pakker og kollektivt bundet til det, et flertal i foreningen har besluttet.

- 25 procent af alle husstande har reelt været bundet til en enkelt udbyder, typisk YouSee eller Stofa, forklarer Ulf Lund, der er direktør i Boxer TV.

- Der har eksisteret et monopol, men nu bliver 650.000 husstande sat fri. I princippet kan de fra 1. juli selv vælge, hvilken tv-udbyder de vil have.

Her er de vigtigste punkter i loven

Loven træder i kraft 1. juli 2016.

Herefter vil opsigelse af levering af tv-pakker altid kunne ske 'med et varsel svarende til de til enhver tid gældende regler om ret til opsigelse af aftaler om løbende tjenesteydelser i lov om forbrugeraftaler'. Her kan kunderne normalt 'opsige med 1 måneds varsel til udgangen af en måned, når der er gået 5 måneder efter aftalens indgåelse.'

Hvis aftalen er indgået før 1. juli 2016 gælder den eksisterende aftale, indtil den udløber eller til 'udgangen af en periode, der svarer til aftalens opsigelsesvarsel, regnet fra den 1. oktober 2016 eller det senere tidspunkt, hvor aftalen tidligst kan opsiges fra.'

Hvis du bor et sted, der har 'anlæg, hvor det teknisk ikke er muligt at frakoble enkelte husstande', gælder loven først fra 1. januar 2018.

Kilde: Lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed m.v.

Se lovens bemærkninger her.

Farvel kabel-tv: Så mange unge har alt for mange kanaler

Opsigelse afhænger af lokale aftaler
En gennemgang af loven afslører dog, at der er flere forbehold, der kan gøre det til en længere affære, før du slipper helt for at betale for en uønsket tv-pakke.

130.000 af husstandene bor nemlig i ejendomme, hvor tv-anlægget teknisk er koblet sammen i en lang sløjfe. Der er - simpelt forklaret - trukket et enkelt langt tv-kabel igennem alle boligerne. Og derfor kan man ikke individuelt kobles fra.

Det er først 1. januar 2018 et krav, at disse husstande skal kunne opsige pakkerne, når deres tekniske anlæg er opdateret og giver mulighed for det.

Hastigheden tidobles: Så vildt bliver dit internet

Blandt de resterende kunder afhænger din mulighed for opsigelse eller skift af tv-udbyder af, hvilke aftaler der er lavet i din forening.

I nogle tilfælde kan der være en længere opsigelsesfrist. Og først når aftalen er udløbet, kan du slippe for tv-regningen.

Har kabel-tv en fremtid - eller er det for dyrt og gammeldags?

TV-direktør: Ny lov giver større valgfrihed
Men selv med de forskellige undtagelser er den nye lov et positivt skridt for danskerne, mener Ulf Lund:

- Vi får så se, hvor mange der ender med at flytte til en anden tv-udbyder som Boxer TV.

- Men nu har kunderne en valgfrihed, de ikke havde før.

- Det her vil give en øget dynamik i markedet og en større konkurrence, der i sidste ende er til gavn for dig som forbruger.

Krig om bredbånd: Frit valg skal flytte kunder fra YouSee og Stofa

Har du for mange tv-kanaler?