Test af iPhone XR: Så god er Apples billige telefon

6699 kroner er billigt i Apples univers - og heldigvis er der ikke sparet på kvaliteten i den nye iPhone XR

Sådan præsenterer Apple sine nyeste iPhone XR og XS. Video: Apple

iPhone XR: 6,1 tommers LCD-skærm, 3 GB RAM, op til 256 GB hukommelseslager, sælges i seks farver, pris fra 6699 kroner. Se alle flere specifikationer i artiklen.

Et billigt trick eller bare en billig iPhone?

iPhone XR er lidt af begge dele. Et trick, som Apple laver for at få flere penge i kassen for selv sin 'billige' iPhone, der koster mindst 6699 kroner at få fingrene i. Det er ikke billigt.

Og så er det alligevel en billig telefon i Apples sortiment, hvor firmaet uden at blinke er parat til at tage 13.000 kroner for en iPhone XS Max - og mere end 17.000 kroner for en iPad Pro årgang 2018.

Heldigvis tvinger ingen dig til at købe de dyreste udgaver af iPhone eller iPad. Du kan for eksempel fint leve med den nye iPhone XR, som testen i dag handler om.

Glem de dyre iPhones: Denne model er bedst

Her tjekker designchef Jonathan Ive (t.v.) og CEO i Apple, Tim Cook, de farverige iPhone XR. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP
Her tjekker designchef Jonathan Ive (t.v.) og CEO i Apple, Tim Cook, de farverige iPhone XR. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP
 

Derfor bliver det IGEN dyrere at købe Apples produkter

Står på egne ben
Frygten er altid, at en billig udgave, som i Android-verdenen ofte får efternavnet 'Lite', ender som et ringe kompromis.

At telefonen ligner noget dyrere, men knirker, er skrabet bygget og en teknologisk undermåler. Sådan er iPhone XR bestemt ikke - modellen kan stå på sine egne ben.

I praksis betyder det, at du for mindst 6699 kroner køber en iPhone, der er hurtig, tager flotte billeder og har et absolut godkendt display.

Det her er ikke en billig iPhone-oplevelse, men bare en iPhone der er skruet lidt anderledes sammen end den absolutte top.

Det mener andre om iPhone XR

Mobil.nu: Bedste iPhone til prisen

MereMobil.dk: God nok til de fleste

Mobilsiden.dk: Går ikke på kompromis

Advarsel: Den er stor
Som X'et i navnet antyder, lægger iPhone XR sig op af resten af X-serien. Det betyder farvel til hjemmeknappen, goddag til Face ID og et tydeligt hak i toppen af skærmen.

Har du ikke brugt en X før, skal du derfor lære de særlige gestures, hvilket kan tage tid og tålmodighed.

Den store forskel på de andre X'ere udover prisen, finder du i telefonens størrelse, displayets kvalitet og kameraet. Lad os begynde med størrelsen der for nogle købere vil være en dealbreaker.

iPhone XR er stor og føles stor. Det hænger både sammen med, at displayet er 6,1 tommer, men også at det er bygget af LCD. Det betyder i praksis, at skærmen har en kant, der får telefonen til at se ud som om, at den permanent har et cover på.

Rådet herfra er derfor: du må ikke købe iPhone XR uden at have haft den i hånden.

Der er ikke sparet på farverne. Foto: Apple
Der er ikke sparet på farverne. Foto: Apple
 

Det kan iPhone XR

Display: 6,1 tommer, 19.5:9, 1792 x 828 pixels (326 ppi)

Størrelse: 150,9 x 75,7 x 8,3 millimeter

Vægt: 194 gram

Styresystem: iOS 12.1

RAM: 3 GB

Intern hukommelse: 64, 128 eller 256 GB

Eksternt hukommelseskort: Nej

Bagkamera: 12 MP f 1.8

Frontkamera: 7 MP, f 2.2

Opladning: Via lightning-stik

Hovedtelefonstik: Nej, lightning-stik, adapter medfølger ikke

Hovedtelefon: Ja

Batteri: 2942 mAh

Indbygget højttaler: En i toppen og en i bunden

Pris: fra 6699 kroner

LCD i superklassen
Og hvad så med displayet af LCD og ikke OLED? Er det ringere?

Jo, naturligvis er det ringere, når opløsningen og skærmens kvalitet er i hver sin verden. OLED giver de smukkeste, skarpeste og mest farverige billeder, du kan købe i en mobiltelefon. Det gør LCD ikke, men der er betydelig forskel på LCD og LCD.

Med det mener jeg, at Apple har formået at tvinge et godt billede ud af LCD-skærmen på en måde, som andre producenter kan lære af.

Lægger du iPhone XR ved siden af iPhone XS, kan du sagtens se forskellen. Det kan du også, hvis du tager en selv billigere Android med OLED-skærm. Det er bare ikke noget, du tænker over, når du først har valgt XR og bruger den som din hverdagstelefon.

Her er dommen over iPhone XS: Brug lup for at finde ægte nyheder

iPhone XS (billedet) har en markant flottere skærm, men er også markant dyrere. Foto: Apple
iPhone XS (billedet) har en markant flottere skærm, men er også markant dyrere. Foto: Apple
 

Anmeldere: Vælg denne iPhone - eller snyd dig selv

Et kamera mindre
Endelig er der så kameraet, hvor iPhone XR har samme 12 MP model som i iPhone XS, men blot et mod de to objektiver, der sidder i storebroderen.

Forskellen i billedkvalitet er ikke tydelig på en måde, hvor man tænker, at XR er dårligere. Det er bare anderledes og giver lidt færre muligheder, end du har i iPhone XS.

Igen har Apple truffet det rigtige valg i XR. Nemlig at udstyre telefonen med et helt igennem tilstrækkeligt kamera, der tager fremragende billeder uden at være perfekt.

Billig iPhone XR? Så skal du købe den her

Bedste nye iPhone til prisen
Jeg kunne aldrig finde på at købe en iPhone XR, fordi jeg får mere for pengene i en Android-telefon. Men jeg anerkender, at mange ikke kunne drømme om at investere i andre styresystemer end Apples.

Er du fanget i Apples teknologiske have, giver det derfor god mening at overveje iPhone XR. Du kan selvfølgelig hive en iPhone 7 eller 8 ned fra hylden og blive glad for en af disse modeller.

Men hvis du vil have den bedste processor, nyeste LCD-skærm og stærkeste iPhone-pakke til den billigste pris, findes der kun en model: iPhone XR. Hvis ellers du kan leve med størrelsen.